CK Banská Bystrica bude používať v roku 2015 bicykle Merida Reacto DA Limited

Home
Slovenčina (Slovenská republika)English (United Kingdom)

Záver mája v Estónsku na Tour of Estonia a estónskom "Tour de Volcano"

Tour of Estonia čakala na pretekárov CK BB posledný májový víkend. Dve etapy Tallin-Tartu a okruhy v Tartu boli zaradené znova do prvej kategórie, kde za účasti prokontinentálnych tímov Rusvelo a Novo Nordisk a 11 kontinentálnych a troch reprezentačných bojovali pretekári CK BB v zostave Viglaský, Palčák, Vozár, Chalás, Fraňo a Vančo.

 

Prvá náročná 200 km etapa v silnom vetre preverila nielen výkonnosť, ale i techniku jazdy „na terezín“.  Až do 140.km sa dobre pohybovali vpredu najmä Chalás, Viglaský, Fraňo a Palčák, ktorý sa ocitol aj v úniku. Potom organizátori pripravili nečakané prekvapenie, zaradenie troch úsekov po nespevnenej prachovej ceste. Najmä druhý v dĺžke 7 kilometrov rozhodol o vývoji etapy.

„Do terénu sme vleteli 50-kou. Pod túto rýchlosť neklesalo tempo počas celého úseku, všade lietali kamene a plno prachu, množstvo cyklistov malo defekty. My sme snáď ako jediný tím nedostali ani jeden defekt, galusky Vredestein držali na kameňoch výborne. No po úderníckom tempe a výjazde z prachovej cesty na otvorený úsek so silným bočným vetrom sa rozdelil pelotón na viacero skupín. Aj keď sme sa s Chalásom držali najdlhšie v prvej skupine, doplatili sme na malú skúsenosť tlačenice po krajniciach a jednoducho sme zo skupiny odpadli,“ povedal Ivan Viglaský.

Chalás urobil však jednu obrovskú jazdeckú chybu, keď odpadol z prvej skupiny a na obrovskom vetre nedokázal zachytiť ďalšiu skupinu, ktorá sa prerútila okolo neho a ostal na vetre 30 km sám, kde ho nekompromisne stiahli rozhodcovia zo zberáku.

Na druhú etapu, technické okruhy mestom Tartu s dvoma malými stúpaniami v celkovej dĺžke 150 km nastúpila teda len trojica Palčák, Fraňo, Viglaský. Od štartu začalo peklo. Opäť bohužiaľ Palčák s Fraňom prvý nápor v úvodných troch kolách nedokázali prežiť. Aj keď sa dokázali do skupiny vrátiť po hrozivom páde Nóra, ktorý pri výjazde zo zákruty a nástupe zlomil kľuku a porúčal sa rovno do železného zábradlia, neskôr sa im to stalo osudným. Výborne však šiel Viglaský, ktorý sa po úvodnom hurikáne pohyboval celé preteky na špici. V záverečných kolách, keď sa pole trhalo neuvisel v prvej skupine, no i tak podal dobrý výkon.

„Opäť absolvovanie pretekov UCI 2.1 malo obrovský význam. Urobili sme množstvo chýb prameniacich z nedostatku skúseností. Jazda po makadame po vzore Paríž-Roubaix, či dlhé veterné roviny sú pre nás novinkou, v podobných terénoch bežne nepretekáme. Napriek tomu som spokojný s prvým štartom Chalása za CK BB, škoda jeho veľkej jazdeckej chyby v závere prvej etapy, dovtedy šiel naozaj dobre i pozične. Veľké zlepšenie ukázal Ivan Viglaský. Na druhej strane dvadsaťtrojkári Vančo s Vozárom zaostávajú za očakávaniami, najmä výkonnostne,“ zhodnotil Tour of Estonia Fraňo.

V nedeľu čakal CK BB, rovnako ako všetky ostatné tímy z Tour of Estonia, najväčší domáci maratón Tartu Rattaralli. Organizátor požiadal všetky tímy k účasti na tomto podujatí pre verejnosť. Boli sme veľmi zvedaví, ako to bude v Estónsku vyzerať, aj preto, že podobné podujatie, Tour de Volcano, organizujeme už za mesiac u nás doma. To, čo sme videli a zažili nás doslova šokovalo.

Estónci sú športový národ. Napriek tomu, že ich je len 1,3 milióna, na štart Tartu Rattaralli sa postavilo 2000 pretekárov na dlhej 145 km trati a 2000 pretekárov na kratšej, 63 km, trati. V prvej rade stáli najlepší domáci amatérski pretekári, bývalé estónske hviezdy Kirsipuu, či Putsep a celá ekipa konti a prokonti pretekárov z Tour of Estonia. Zostatok amatérskych jazdcov stál v gride za nami. Po štarte sa rozpútal boj. Dvetisíc pretekárov sa vyrútilo dopredu a každý bojoval o pozíciu v brutálnom bočnom protivetre. Môžme zodpovedne prehlásiť, že prvá hodina sa šla rýchlejšie, ako na samotnom Tour of Estonia, po dvoch hodinách bol priemer 46 km/h. Prekvapila nás dobrá technika jazdy na terezín u všetkých, aj amatérskych, či veteránskych jazdcov. Po páde na 40.kilometri sa vpredu sformovala zhruba 80-člennná skupina, kde sa tvrdo pretekalo. Neustále odchádzali skupiny, pelotón sa trhal a spájal. V únikoch to skúšali Vančo, Fraňo či Palčák.  Postupne z prvej skupiny odpadli pre defekt Vozár, Viglaský, Fraňo, Chalás aj Vančo. Vpredu zostal bojovať len Palčák, keď nakoniec obsadil 28. miesto. Z víťazstva sa radoval Kulyk z ukrajinského Kollsu, pred Stashom z ruského Rusvela. Do desiatky sa spratalo 5 Estóncov, ktorí si dokázali poradiť už po Tour of Estonia s trochu unavenými profíkmi.

Dvojica Fraňo a Viglaský počkala na svojho športového riaditeľa Líviu Hanesovú, ktorá tiež stála na štarte a v konkurencii 83 žien bojovala o pódium s povinnosťou pokračovať v práci domestika pre ňu. Aj s ich pomocou sa dotiahla zo štvrtej do tretej a postupne do druhej skupiny, kde boli ďalšie dve jej súperky v boji o druhé miesto. Nakoniec sa v špurte nepresadila a skončila štvrtá, keď víťazka Liisa Ehrberg prišla v skupine s Chalásom na celkovom 81. mieste, a druhá Rist a tretia Lang v Líviinej skupine na 163., resp. 165. mieste.

„Pokiaľ Tour of Estonia prebiehal podľa predpokladov, z Tartu Rattaralli som šokovaný. Napriek tomu, že štartovné bolo 50 resp. 70 euro na mieste, ktoré zahŕňalo klasickú stravu po pretekoch, meranie čipmi a vyhodnotenie celkových 12 najlepších mužov a 6 žien, na maratóne nebola žiadna tombola. Na štart sa postavilo neuveriteľných 4000 ľudí, v drvivej väčšine z Estónska. To, že na štarte stáli profíci z Rusvela, či Kollsu, ich absolútne neodradzovalo, naopak, je to pre nich česť pretekať s niekým, koho len deň pred tým videli na televíznych obrazovkách pri Tour of Estonia. Druhým prekvapením bola výkonnosť „turistov“. Majú neuveriteľný ťah a hlavne i v skupine okolo dvestého miesta dokážu ísť tak výborne technicky vo vetre, celý deň po krajnici, že takú techniku u nás nemá väčšina mladých reprezentantov U23, či juniorov. Na štarte stáli i legendy, Putsep, či najslávnejší Estónec cyklistickej histórie a náš starý známy z Tour de Kamerun, víťaz 4 etáp na Tour de France Jaan Kirsipuu, ktorý vo svojich 46 rokoch nič nestratil z razancie jazdy a dlho sa pohyboval úplne na špici, keď nakoniec skončil na 56. mieste. Jeho jazda po tráve povedľa dlhej lajny pretekárov idúcich na terezín bola naozaj excelentná. Rovnako organizátori zaradili nespevnený úsek cesty, rovnaký ako na Tour of Estonia, a podobný ako na Tour de Volcano.  Väčšina amatérov cezeň šla s veľkou bravúrou, klobúk dole.  Keď si pozrieme na ďalšie veľké podujatia organizované rovnakou agentúrou, vždy je na štarte viac ako tisíc štartujúcich, organizujú toho naozaj dosť, v každom ročnom období, napr. na 42 km in-line preteky, alebo nordic walking (1000 štartujúcich), beh-chôdza maratón (1000 štartujúcich), MTB maratón (5000 štartujúcich), či maratón Worldloppetu v behu na lyžiach (6000 štartujúcich). Toto sú závratné čísla v porovnaní so Slovenskom, aj napriek tomu, že Estónsko má len štvrtinu obyvateľov Slovenska. Dĺžka jednotlivých tratí nie je tiež  malá, napr. MTB sa ide na 89 km, in-line na 42 km, bežkársky maratón klasickým štýlom na 63 km. Aj napriek tomu, že vždy sa ide i polovičná krátka trať, väčšina Estóncov absolvuje tú dlhú, a to na dobrej úrovni v každom športe, či už zimnom alebo letnom. Naozaj je to veľmi športový  národ. A všetkým ide pri účasti na podobných pretekoch o jedno, o kvalitné pretekanie a porovnanie sa s kamarátmi, nikto nečaká na špeciálne ceny, či tomboly, organizáciu podobného podujatia si vážia a tešia sa na ňu. Je to obrovský rozdiel oproti Slovensku,“ povedal Fraňo.

Pretekári CK Banská Bystrica majú nastavené posedy metódou BG FIT v predajni BIKEPRO Banská Bystrica
Reklamný prúžok

Copyright © ckbb.sk 2024 - pre CK BB vytvorilo BikePro

Template by Templates for Joomla.