CK Banská Bystrica will ride on Merida Reacto DA Limited

Home
Slovenčina (Slovenská republika)English (United Kingdom)

Žiarsky Duatlon a Martinský cyklomaratón

Minulý víkend sa traja členovia oddielu zúčastnili Vysokohorského duatlonu o cenu Žiarskej chaty.  Ďalší traja členovia nechýbali o deň neskôr, v nedeľu, na štarte cyklomaratónu Cestami SNP v Martine

 

 

Ženy medzitým pretekali na etapových pretekoch v Žiline a muži nedeľou končili svoje vystúpenie na Tour de Guyane vo Francúzskej Guyane.

Tradičné podujatie duatlonu je usporiadávané v krásnom prostredí v Liptovských Tatrách, v Žiarskej doline. Spočíva v cyklistickej časti, časovke do vrchu z parkoviska v ústí doliny až po Žiarsku chatu v dĺžke 5 km.  Bežecká časť v dĺžke 3 km nasleduje od chaty do Žiarskeho sedla vo výške 1917 m.n.m.  Zúčastňujú sa ho jednotlivci alebo dvojčlenné družstvá.

Tohto roku aj krásne počasie prispelo k účastníckemu rekordu viac ako tristo pretekárov. Medzi jednotlivcami vynikala aj doslovne osobnosť známeho hokejistu Zdena Cháru, ktorý išiel sám obidve časti, cyklistickú aj bežeckú. Je známe, že Zdeno má veľký vzťah k cyklistike a vyjadril ho aj takýmto spôsobom.  Z členov klubu obsadil pekné 3. miesto Peter Bartoň v kategórii jednotlivcov muži.

V zmiešaných družstvách v kategórii nad 100 rokov (súčet rokov obidvoch súťažiacich) obsadilo družstvo Jaroslav Štefánik/Marián Čema šieste miesto, keď Jaroslav dosiahol tretí najlepší čas v kategórii na bicykli. O pretekoch sa vyjadril nasledovne: "Osobne mám veľmi rád toto podujatie. Poznám usporiadateľov a hlavne chatára, vynikajúcu osobnosť, Mira Dzurošku. Taktiež ľudí okolo, ktorí vždy vedia vytvoriť vynikajúcu atmosféru. Sú podujatia, za ktorými si človek urobí kolónku, zúčastnil som sa... A sú podujatia na ktoré sa dlho nezabúda a človek sa teší na ďalší rok. Športovanie nie je len o výsledkoch. Aj keď, aj toto sú preteky a každý dostane zabrať, dôležitejšia je atmosféra, stretnutie s priateľmi, relax v krásnom prostredí.  To všetko tu je. Pred pretekmi aj po nich, preto verím, že usporiadatelia budú mať dostatok energie aj na budúci rok."  Družstvo Radoslav Štefánik/Zuzana Štefániková obsadilo čestné posledné miesto, avšak s tretím najlepším cyklistickým časom v hlavnej kategórii do 80 rokov.  Vypadnutie bežeckého partnera riešila súrodeneckou výpomocou Radoslavovi jeho sestra Zuzana.  Ukázalo sa, že na dosiahnutie lepšieho výsledku musí ešte trochu potrénovať.

Pekné cyklistické podujatie zorganizoval už štvrtýkrát cyklistický oddiel RCT Martin pre širokú cyklistickú verejnosť za masívnej podpory firmy MERIDA. Pre pretekárov boli pripravené  trate v dĺžke 65 km a 100 km. Naši pretekári Ladislav Longauer, Ján Malachovský a Radoslav Štefánik si zvolili dlhú trať. Hneď po štarte do prvého stúpania fúkal do peletónu vietor zboku, peletón roztiahol do značnej dĺžky a následne na to sa delil v prvom stúpaní. Na vrchole stúpania sa vytvorila asi 25 členná skupina so všetkými favoritmi, v ktorej nechýbal Radoslav Štefánik. Ladislav Longauer sa do tejto skupiny prepracoval rýchlou stíhacou jazdou. Jánovi Malachovskému sa to nepodarilo, nakoľko sa išlo svižne. Za Martinom  sa do skupiny prepracovalo ešte niekoľko odpadlíkov z prvého stúpania a v počte cca 34 pretekárov sa vo svižnom tempe pokračovalo. Domáci Martinčania sa snažili, čo im sily stačili, roztrhať skupinu, ale márne, všetko sa to po nástupe spájalo až pod posledný kopec z Belej. Tu favoriti zvýšili tempo a celú hlavnú skupinu natiahli. Na vrchol stúpania vyšiel v druhej skupine R. Štefánik, Ladislav Longauer bojoval v závere skupiny, ale už so stratou skoro dvoch minút na prvých.

Ladislav Longauer po pretekoch povedal: „Stúpania po štarte nemám rád a ešte k tomu, keď sa idú rýchlo. Tu som mal čo robiť, aby strata na vrchole stúpania nebola hrozivá. Do hlavnej skupiny som sa stíhacou jazdou prepracoval, ale stálo ma to dosť veľa síl. Ďalší priebeh pretekov bol už v pohode, až pod posledný kopec. Dole zjazdom do Martina sme sa dali dokopy trojica pretekárov, stíhacou jazdou sme pred cieľom dobehli ďaľších troch, ale v záverečnom účtovaní mi to vynieslo nie príliš lichotivé 34. miesto, Radoslav Štefánik došpurtoval na 21. mieste, Ján Malachovský na 56. mieste.“

Kompletné výsledky si môžete pozrieť v sekcii Kalendár pretekov 2012

Thoroughtful analysis of optimal position on the bike provided by BG FIT technology, by BIKEPRO BANKÁ BYSTRICA.
Banner

Copyright © ckbb.sk 2024 - pre CK BB vytvorilo BikePro

Template by Templates for Joomla.