CK Banská Bystrica will ride on Merida Reacto DA Limited

Home
Slovenčina (Slovenská republika)English (United Kingdom)

Merida zelená stopa a Slovakiaring

Na výročie SNP sa naši pretekári v hojnom počte statočne popasovali s konkurenciou na horskom cyklomaratóne Zelená Stopa v B. Bystrici. Nežnejšia časť členov, Zuzana Vojtášová s Líviou Hanesovou sa išli po maratóne ešte "vyjazdiť" na autodróm Slovakia Ring v Orechovej Potôni.

 

 

Na dlhej trati Zelenej Stopy sme mali jediného zástupcu, Martina Haringa, ktorý suverénne zvíťazil systémom štart-cieľ, jeho súperi na 2. a 3. mieste stratili na Martina viac ako 20 minút.  Pre Martina to bola dobrá vytrvalostná príprava pred nadchádzajúcimi Majstrovstvami Sveta v XC, kde sa predstaví v rámci slovenskej reprezentácie už budúci víkend.

Na krátkej trati sme mali viac želiezok v ohni. Predovšetkým sme už viac-menej tradične očakávali pódium od Lívie Hanesovej, tá však aj napriek vynikajúcemu štartu nemala dnes svoj deň a doslova sa trápila, čo ale bez problémov vystačilo na 2. miesto. Zuzana Vojtášová jej sekundovala, do cieľa došla na 3. mieste s minimálnou stratou.  Smolu mal dnes Jozef Palčák, ktorý sa po defekte už nestihol dotiahnuť na neskoršieho víťaza Bíroša, s ktorým celý čas jazdil. Na bronzovú medajlu mu v cieli chýbala zhruba pol minúta. Vynikajúco sa ale darilo mužom nad 40 rokov, kde s prehľadom zvíťazil Róbert Glajza a Ivan Haas obsadil 3. miesto. 

Glajza až na pád v závere trate nemal problémy udržať krok s výrazne mladšími pretekármi: "Trať sa mi páčila, jazdil som vpredu, preteky som si až na pád v závere užíval."  Ján Malachovský sa už tradične ujal "ochrannej ruky" nad našimi dievčatami a celé preteky objazdil v ich blízkosti a istil ich pre prípadné technické problémy. Potešiteľné je, že výsledky potvrdzujú stúpajúcu formu krosárov pred začiatkom cyklokrosovej sezóny.

Hneď po dojazde Zelenej stopy sa Lívia so Zuzanou premiestnili na cestné preteky na Slovakiaringu.

Na štarte prvého ročníka hladkej jazdy na 90 minút na okruhu sa zišlo 156 pretekárov rôznych vekových aj výkonnostných kategórií. Práve nehomogénnosť štartovného poľa bola veľkým problémom v prvých pomalších kolách - rôzne odistené granáty v podobe cyklistov na horských bicykloch, bicykloch s triatlonovými nástavcami, ale najmä jazdcov nezvyknutých na jazdu v pelotóne - spôsobila nervóznu jazdu pelotónu, čo vyústilo do hromadnejšieho pádu.  Od zhruba 20. minúty sa išlo ostrejšie tempo s viacerými pokusmi o únik, nevytvorila sa však žiadna silnejšia skupinka, ktorej únik by vydržal.  Až tesne pred cieľom sa od balíka odpútal neskorší víťaz Martin Kostelničák a Ján Subovits, pred špurtom balíka sa ešte podarilo poodskočiť Martinovi Škopekovi.  Pelotón tak špurtoval o 4. miesto.  V závere sa nestratila ani Zuzana Vojtášová, ktorá obsadila celkové 17. miesto, čo je po aktívnej jazde v 1. skupinke počas celých pretekov a po odjazdení ranného maratónu veľmi uspokojivý výsledok.  V ženskej kategórii podľahla iba našej olympioničke Janke Števkovej. 

Zuzana sa o dnešnom dni vyjadrila:  "S výsledkom na Zelenej Stope som spokojná, aj keď sa mi nedarilo nastoliť si vyššie tempo v najdlhšom a zvyčajne rozhodujúcom stúpaní, kde som mala neskoršiu víťazku celé stúpanie pár metrov pred sebou. Videla som, že na víťazstvo to dnes skátka nebude, od občerstvovačky som si držala na dohľad oddielovú kolegyňu Líviu, tú nemalo zmysel sťahovať, za sebou nikoho, tak som si len strážila 3. miesto a neriskovala v zjazdoch. Najdôležitejšie bolo pre mňa kvalitne si zatrénovať a nezraniť sa pred odchodom na preteky v Himalájach, kam odchádzame budúci týždeň. Ako vynikajúcu prípravu do krosovej sezóny som privítala kriterijné preteky na Slovakiaringu v Orechovej Potôni.  Sama som bola prekvapená, ako dobre sa mi po silovo náročnom rannom maratóne išlo, snažila som sa jazdiť stále vpredu a aktívne, do cieľového špurtu mi tak už nezostalo po celom dni veľa síl, čo ma mrzí, Jankin skalp v špurte by ma celkom potešil.  Potešilo ma, že na štarte sa zišlo až 13 žien, škoda že sa v tak hojnom počte nestretávame aj na pretekoch slovenského pohára."

Lívia doplatila na pád v úvode pretekov a od štartu zostala jazdiť v 2. skupinke.  Tiež sa podelila o svoje dojmy z dnešného dňa: „Na deň voľna  sme si naplánovali hneď dva preteky, horské aj cestné, opäť nová skúsenosť. Hneď od štartu sme si so Zuzkou striehli umiestnenie v prvej trojke, snahou samozrejme bolo vyhrať, však šlo v podstate o domáce preteky. S neskoršou víťazkou, Zuzanou Juhásovou, sme šli toto stúpanie v rovnakom tempe, v prvom zjazde získala mierny náskok, avšak na prvej občerstvovačke bola predo mnou len pár metrov. Do cieľa však víťazka prišla so slušným náskokom, takže jednoznačne bola v lepšej v kondícií a vyhrala zaslúžene. Teší ma však, že sme so Zuzkou doplnili stupne víťazov, a teda obsadili 2. a 3. miesto na polmaratónskej trati. Po dojazde do cieľa sme sa rýchlo zbalili a vyrazili smer Orechová Potôň, kde sa konal nultý ročník 90 minútových cyklistických pretekov na okruhu Slovakia Ring. Na tieto preteky som sa tešila, nie každý deň mám možnosť dostať sa na Slovakia ring a ešte si tam aj zakrúžiť na bicykli. Pohľad na zloženie štartovného poľa ma však troška znepokojil, veštil problémy pri jazde v tomto balíku. Ale že tieto problémy prídu už v prvom kole, to som nečakala. Hromadnému pádu cca na 2. kilometri som sa vyhla LTT, avšak čelo pelotónu už bolo poodskočené a moja snaha balík dôjsť nenašla veľkú odozvu v ďalších pretekároch. V priebehu 2 kôl sa teda vytvorilo grupetto možno 20 jazdcov a preteky sme dojazdili pre mňa v tréningovom tempe. Jazdenie na okruhu sa mi však páčilo, ak organizátor dotiahne niektoré nedostatky, môžu z toho byť vyhľadávané a na Slovensku určite výnimočné preteky.“


Kompletné výsledky si môžete pozrieť v sekcii Kalendár pretekov 2012

Thoroughtful analysis of optimal position on the bike provided by BG FIT technology, by BIKEPRO BANKÁ BYSTRICA.
Banner

Copyright © ckbb.sk 2024 - pre CK BB vytvorilo BikePro

Template by Templates for Joomla.