CK Banská Bystrica will ride on Merida Reacto DA Limited

Home
Slovenčina (Slovenská republika)English (United Kingdom)

Haring úspešný v MTB sezóne

Počas víkendu 20.-21.7. sa konali Majstrovstvá Slovenska v horskej cyklistike v disciplínach XCE – eliminačný šprint a XCO – olympijské cross-country.

O organizáciu sa postaral BMX club košický šarkaň. Na technicky náročnej trati s množstvom skokov a kamenných sekcií bolo cítiť rukopis domácich organizátorov, ktorí sa s traťou naozaj vyhrali a dokázali ju vyšperkovať do posledného detailu.

Na štarte ako v sobotu tak aj v nedeľu sa zišla kompletná slovenská mtb špička, okrem zraneného Milana Barényiho, čo určite nebola dobrá správa pre fanúšikov tejto disciplíny. Náš klub reprezentovali Lukáš Bátora a Martin Haring v kategórii ELITE, a v kategórii MASTERS B to boli Róbert Glajza a Ivan Haas, v nedeľnom XCO v kategórii mini aj najmenší zástupca Kristián Haas (4.miesto).

V sobotnom XCE sa nepodarilo ani Lukášovi ani Martinovi postúpiť zo semifinále, a tak sa obaja stretli len v bojoch o 4.-8. miesto, kde dominovali a skončil na 4. a 5. mieste. ,,Spravil som v semifinále chybu po štarte, vykopol som obe nohy z pedálov, čo znamenalo prepad z prvej na poslednú pozíciu... škoda, veril som si na finále, umiestnenie v top 3 by bolo veľkým úspechov v tejto disciplíne. ´´ povedal Haring.

V nedeľnom XCO sa hneď ráno vybrali na trať bojovať Veteráni A, kde sa Róbertovi Glajzovi podarilo aj napriek pádu v poslednom kole zvíťaziť s vyše 5 minútovým náskokom a potvrdil svoju technickú vyspelosť a prevahu na takto technických tratiach, Ivan Haas po bojovnom výkone s dávkou sebazaprenia obsadil 5.miesto.

O 14 hodine sa na štart postavila kategória Elite, Už na začiatku prvého kola sa utvorila v čele skupina bratia Lamiovci a Bebčák, stíhaná Haringom. Postupne sa však roztrhala a už od druhého kola pretekári na medailových pozíciách  jazdili osamotene v poradí Lami Michal, Martin Haring, František Lami, v ktorom prišli aj do cieľa. ,,Tesne po štarte som mal problém s nakopnutím pedálov, rovnako ako aj včera na šprinte, z prvej technickej časti som vychádzal až deviaty, avšak mojou bravúrnou jazdou som si ešte pred koncom prvého okruhu dokázal dôjsť do vedúcej skupinky, kde však okamžite atakoval Michal, na čo som nemal sily reagovať a pomerne rýchlo získal náskok 30sekúnd. Celé preteky sme jazdili zhruba s rovnakým odstupom. Ešte som skúsil v poslednom kole náskok zlikvidovať, avšak už bolo neskoro. Michal je pretekár svetového formátu a v momentálnej jeho forme je ťažké mu konkurovať po akejkoľvek stránke... Opäť som prehral, život ide ďalej. Možno budem mať šťastie v láske...´´ povzdychol si Haring.

Bátora: ,,Po návrate z Karibiku som nemal veľké ciele, mám už aj rodinu, takže som nechcel na tak ťažkej technickej trati veľmi riskovať. Jazdil som v prvej desiatke, avšak po defekte som stratil chuť a motiváciu pokračovať... ´´

11. augusta sa pod Tatrami uskutočnilo posledné, v poradí 6. kolo Slovenského pohára XC. Preteky zakončovali 3 dňové cyklistické podujatie Horal vo Svite. Trať bola celá zjazdná aj keď s množstvom mokrých koreňov vo výjazdoch aj v technických zjazdoch. Veľkým spestrením bola cyklokrosová vložka v závere okruhu, čo ocenili najmä početní diváci. Celý povrch trate viedol po lesných cestách, vďaka napadanému ihličiu však povrch nebol ani napriek výdatným dažďom vôbec rozmáčaný.CK BB mal na pretekoch zastúpenie v troch kategóriách, celkovo 6 pretekárov a naši jazdci vybojovali tri pódiové umiestnenia, z toho dve víťazstvá. Ako prví sa s traťou popasovali veteráni. V kategórii Veteráni B nesklamalo naše najväčšie želiezko v ohni, Róbert Glajza, pretekár a reprezentačný tréner XC aj CX v jednej osobe. Porazil svojho mladšieho brata, ex-majstra sveta v cyklokrose, Ondreja. Ivan Haas prišiel do cieľa so stratou cez 3 minúty, Peter Kán obsadil. 6. miesto.


Róbert sa o pretekoch vyjadril: "Bolo to dobré, trať mi vyhovovala, vedel by som si tu predstaviť aj pekný okruh na cyklokros."

V kategórii žien Elite naša Zuzana Vojtášová obsadila 3. miesto, víťazkou sa podľa očakávaní stala Majsterka SR, Miška Maláriková.

"Po takmer 2 mesačnej pretekovej pauze som vôbec nevedela čo od seba očakávať. S prehľadom som ale porazila svoju najväčšiu súperku z krosu, Terezu, a dlho som bojovala o 2. miesto, takže som maximálne spokojná. Po hodine pretekov ma regulérne 'cvaklo' čo sa dalo očakávať."

V hlavnej kategórii mužov Elite sa v prvom kole odpútala od zbytku poľa dvojica Frantisek Lami a Martin Haringn, ktorá si počas prvého kola vytvorila asi 30 sekundový náskok. V druhom kole Lami nestačil tempu Haringa, ktorý jazdil do konca pretekov osamotene na špici. Na druhom mieste postupne vymenil Františka brat Michal, ktorý sa snažil dostihnúť Haringa, a v predposlednom kole to aj vyzeralo na dramatický finiš, avšak nakoniec sa mu nepodarilo priblížiť na menej ako 30 sekúnd a Haring si najrýchlejším posledným kolom pretekov zabezpečil víťazstvo vo finálovom kole, ako aj celkové víťazstvo v Slovenskom pohári XCO 2013.

"Som rád, že sa mi podarilo zvíťaziť, a prvý raz v živote aj celkovo vyhrať Slovenský pohár XC. Trošku ma prekvapilo, že hneď v prvom stúpaní chytil mierny odlep Michal Lami, čo výrazne uľahčilo ďalší vývoj pretekov. Šlo sa mi výborne, divácky atraktívna trať mi sedela. Mrzia ma prehraté Majstrovstvá Slovenska, ale som rád, že mi neušlo aspoň celkové víťazstvo v Slovenskom pohári," boli bezprostredné pocity Martina v cieli. Oddielový kolega Lukáš Bátora dokončil preteky na 10. mieste.

Výsledky v sekcii Kalendár pretekov 2013

Thoroughtful analysis of optimal position on the bike provided by BG FIT technology, by BIKEPRO BANKÁ BYSTRICA.
Banner

Copyright © ckbb.sk 2024 - pre CK BB vytvorilo BikePro

Template by Templates for Joomla.