CK Banská Bystrica will ride on Merida Reacto DA Limited

Home
Slovenčina (Slovenská republika)English (United Kingdom)

Tour de L´enviroment-Guadeloupe

Po roku sme opäť zavítali na známy ostrov Guadeloupe na preteky Tour de L´Enviroment 2007. Opäť nás privítalo mestečko Capesterre belle ´eau, kde sa nám dom pre hostí riaditeľa pretekov stal na dva týždne novým domovom.
Po náročnom lete už na druhý deň začínalo prológom. Na štart sa postavilo 53 pretekárov z domácich tímov, doplnení o legionárov /venezuelca Ubeta, francúzov Marieho a Rinera, alžírca Lemba..../, karibský výber /pretekári z Jamajky, Surinamu a Trinidadu/ a slovenský výber. Slováci ešte neboli aklimatizovaní, takže výsledky prológu nedopadli podľa našich predstáv.
1.Landre Teddy /FRA- Digicel JCA/ 1.19.02 min
2.Blackwood Linford /JAM- selection Caribic/ -4:31s
3.Ubeto Miguel /VEN- UVN/ -5:03s
4.Darmyn Kenny /FRA- UCM/ -5:71s
5.Sablon Louis /FRA- UCM/ -5:79s
25.Fraňo Martin /SVK- Slovensko/ -9:51s
27.Škopek Martin /SVK- Slovensko/ -10:04s
28.Barényi Milan /SVK- Slovensko/ -10:25s
42.Haring Martin /SVK- Slovensko/ -14:93s
.
.
Po prológu nasledovala prvá 134km dlhá etapa v zvlenom teréne na ostrove Grand Terre so štartom a cieľom v St. Francois. Už v úvode odskočila vedúca 5 členná skupina, ktorú sa vydala stíhať 10 členná skupina s Milanom Barényim. No predovšetkým zásluhou Rinera sa skupiny spojili, v záverečnom stúpaní zostalo vpredu 20 pretekárov a táto skupina dostihla 3km pred cieľom aj posledného uprchlíka osamotene vpredu jazdiaceho J.C.Luce, takže sa rozhodovalo v záverečnom špurte. Svoje skúsenosti v dojazdoch využil Martin Fraňo, ktorý mal výhodnú pozíciu, no v záverčných desiatkach metrov záverečného špurtu dostal silné kŕče z vysokých teplôt, ktoré tam panovali, čo ho stálo lepšie umiestnenie, no i šieste miesto bolo dobré. Šieste miesto Fraňa v etape, ako aj jeho celková aktivita mu vyniesla do ďalšej etapy dres Combativite pre najaktívnejšieho pretekára. V súťaži tímov sme poskočili na 4.miesto.
Výsledky 1.etapa 134km.
1.Theophile Cyril /FRA-Digicel JCA/ 2:47:29h
2.Ubeto Miguel /VEN- UVN/ st.
3.Promeneur Steeve /FRA- RDA Matouba/ st.
4.Theophile Steeve /FRA - Digicel JCA/ st.
5.Marechaux Fabrice /FRA - UVN/ st.
6.Fraňo Martin /SVK- Slovensko/ st.
12.Barényi Milan /SVK- Slovensko/st.
17.Škopek Martin /SVK- Slovensko/ st.
19.Haring Martin /SVK- Slovensko/st.
.
.
V druhej etape čakalo pretekárov naozaj peklo. V náročnom teplom počasí, keď teploty dosahovali miestami 37-38st. absolvovali pretekári asi najťažšiu etapu Tour, 141km dlhú kopcovitú etapu so štartom a cieľom v Capesterre. Na pretekárov čakali horské prémie 2. kat, dve prémie 1. kategórie a predovšetkým obávaný kopec cez Traversee, 7km dlhé stúpanie od mora cez sopečný priesmyk Mammelles Sommet. V úvode ako už býva zvykom unikla 8 členná skupina, kde sme mali zastúpenie v podobe Škopeka, ktorý sa blysol na horskej prémii. Pelotón so všetkými favoritmi číhal a udrel v pravý čas, tesne pred začiatkom ozajstných kopcov. Nástup Ubeta s Rinerom zachytili aj Haring s Barényim. No v stúpaní na Traverséé sa pelotón roztrhal úplne, odpadol Haring a aj z dlhého úniku vyčerpaný hrdina Škopek. Do cieľa prišla dvojica Rinero, Ubeto, za nimi s takmer 7 minútovou stratou osamotený a totálne vyčerpaný Milan Barényi. Za nimi sa ďalej trúsili malé skupinky s veľkými časovými stratami. Po pretekoch si za výkon a výborné tretie miesto obliekol dres aktivity Barényi, keď v tejto súťaži vyzliekol Fraňa a odsunul ho na druhé miesto. Barényi sa usadil aj na priebežné tretie miesto celkovej klasifikácie a piate miesto bodovacej súťaže. Tím si udržiaval 4.miesto v súťaži týmov.
Výsledky 2.etapa 141km.
1.Ubeto Miguel /VEN- UVN/ 4:06:05h
2.Rinero Christophe /FRA- RDA Matouba/ st.
3.Barényi Milan /SVK- Slovensko/-7:42min
4.Vindex Ruddy /FRA- Digicel JCA/ -9:41min
5.Joseph Loic /FRA- RDA Matouba/ -10:15min
15.Haring Martin /SVK- Slovensko/-19:20min
18.Škopek Martin /SVK- Slovensko/-22.46min
26.Fraňo Martin /SVK- Slovensko/-30:03min
.
.
Tretia etapa bola zvlnená časovka jednotlivcov na malom ostrovčeku Desirade na 6,5km. Aj bez špeciálnej časovkárskej výstroje popreháňali predovšetkým Haring s Barényim favoritov, keď obsadili štvrté a piate miesto. Po etape sa Barényi prezliekal do dresu kombinovanej súťaže horských, rýchlostných prémii a celkového poradia, dres aktivity Combativité si opäť obliekol Fraňo.
výsledky 3.etapa, časovka 6,5km
1.Ubeto Miguel /VEN- UVN/ 7:50,67min
2.Rinero Christophe /FRA- RDA Matouba/ -10:50s
3.Marie David /FRA- RDA Matouba / -13:05s
4.Haring Martin /SVK- Slovensko/-21:79s
5.Barényi Milan /SVK- Slovensko/-26:09s
14.Škopek Martin /SVK- Slovensko/-46:46s
19.Fraňo Martin /SVK- Slovensko/-1:00:03min
.
.
Po dňoch voľna ktoré nasledovali, ktoré pretekári využili na obhliadku ostrova, 110m vodopády, dymiaci kráter ešte činnej sopky La Soufriere, potápanie v koralovej bariére s naším priateľom z centra potápania Sthepanom, či exkurziu v 150 rokov starej tradičnej destilárne origniálneho bieleho rumu sa pretekári opäť vydali na súboje na menší ostrov súostrovia Guadeloupe, a to na Marie Galante, ostrov rumu a cukrovej trstiny. Po náročnej hodinovej ceste loďou, ktorá zanechala mierne následky v žalúdkoch pretekárov, sa náročnom zvlnenom teréne vydali pretekári na 120km. V prvej osemčlennej skupine sa po dobrej aktivite ocitli Škopek s Haringom, no záver takticky nezvládli a skončili 7. resp 8. Barényi so svojim dvorným pomocníkom Fraňom sa sústredili predovšetkým na uhájenie 3. miesta v celkovom poradí a na súboj s Rudy Vindexom. Po etape si Milan Barényi udržal dres kombinovanej súťaže.
Výsledky 4.etapa 120km
1.Maritimoutou Jean Marie/ FRA- RDA Matouba/ 3:19:35
2.Ubeto Miguel /VEN- UVN/ -28s
3.Sablon Louis /FRA-UCM/ st.
4.Rinero Christophe /FRA -RDA Matouba/ st.
5.Landre Teddy /FRA-Digicel JCA/ st.
7.Haring Martin /SVK- Slovensko/st.
8.Škopek Martin /SVK- Slovensko/-30s
14.Fraňo Martin /SVK- Slovensko/-4:27min
19.Barényi Milan /SVK- Slovensko/-st.
.
.
V predposlednej 120km dlhej etape sa všetko sústredilo na udržanie celkového poradia, a predovšetkým na ušetrenie síl na záverečnú kopcovitú kráľovskú etapu. Pelotón kontrolovali pretekári UVN a strážili dres svojho lídra. Malé skupinky sa pokúšali o úniky, no tie skončili prevažne po pár kilometroch a skôr sa zameriavali na rýchlostné resp. horské prémie. 40km pred cieľom v silnom protivetre zaútočil Jonathan Nimajimbe a rýchlo získal dvojminútový náskok. Po tom ako sa pelotón otočil a začali pretekári šlapať s vetrom výborne takticky nastúpil Martin Fraňo 30km pred cieľom. Skvelou časovkárskou jazdou sa rýchlo odpútal od pelotónu a stiaho náskok vedúceho Nimajimbeho na 20 sekúnd. No v závere mu už dochádzali sily, nakoniec do cieľa dorazil sám na druhom mieste. Druhé miesto ho posunulo aj v bodovacej súťazi tesne za Barényiho na 7.miesto. Milan stratil dres kombinovanej súťaže, no zato sa Slováci posunuli v tímoch na druhé miesto.
výsledky 5.etapy 120km
1.Nimajimbe Jonathan /FRA- UCM/ 2:44:33h
2.Fraňo Martin /SVK- Slovensko/-29s
3.Darmyn Kenny /FRA- UCM/ -1:12min
4.Luce Jean-Claude /FRA- UVN/ st.
5.Marimoutou Jean Marie /FRA- RDA Matouba/ st.
8.Barényi Milan /SVK- Slovensko/st.
22.Škopek Martin /SVK- Slovensko/st.
25.Haring Martin /SVK- Slovensko/st.
.
.
Záverečná kráľovská kopcovitá etapa z Courbeyre do Courbeyre s ťažkými strmými stúpaniami a dvomi horskými prémiami 2.kat na začiatku, priesmykom Traverséé v strede a hlavne záverečným 12km stúpaním s s dvomi horskými prémiami 1.kategórie do cieľa malo dať odpoveď na otázku, kto sa stane víťazom, keďže Rinera s Ubetom delilo len 12 sekúnd, no rovnako kto obsadí tretiu priečku, keďže priebežne tretieho Barényiho strašil Ruddy Vindex. Slovenský tým bol však rozhodnutý ubrániť 3.miesto za každú cenu. Výborne takticky ihneď po štarte unikol v päťčlennej skupiny Škopek. Fraňo s Haringom zostali pri Milanovi v hlavnej skupine. No už v úvodných stúpaniach zaútočil Vindex, čo stálo najmä Fraňa veľa síl pri doťahovaní pelotónu. Nakoniec sa Slovákom podarilo Vindexov náskok zlikvidovať. Zaťial vpredu zaúradoval Škopek, keď svoju skupinu takpovediac roztrhal na cucky, a do stúpania traversee si priniesol mierny náskok. Ihneď od začiatku zaútočil Rinero, Ubeto si ho strážil ako oko v hlave, a postupne Rinerovmu tempu neodolali ostatní pretekári. Po tom čo odpadol aj Haring, sa na čele usadila trojica Rinero, Ubeto, Škopek. Milan Barényi však lišiacky nasadil svoje tempo a v závere stúpania dostihol neustále nastupujúceho Rinera s Ubetom a Škopekom. Keďže Vindex už tempu nestačil, druhú polovicu etapy odtiahla dvojica Škopek, Barényi. Do záverečného cieľového stúpania vchádzala štvorica Rinero, Ubeto, Škopek, Barényi už s dostatočným náskokom. No keďže Rinero útočil neustále, a snažil sa zmazať 12sekundové manko na Ubeta, najskôr v závere nestačil Škopek, a po ňom neodolal nástupom ani Barényi. Nakoniec síce v cieli zvíťazil Rinero, no Ubeto si udržal celkové prvenstvo. Tretí skončil celkovo i v etape Barényi, Škopek po výbornom výkone nakoniec obsadil piate miesto v etape, čo ho posunulo na celkkovú skvelú 6. priečku. V súťaži tímov sme si udržali pekné 2.miesto.
výsledky 6.etapa 134km
1.Rinero Christophe /FRA- RDA Matouba/3:37:58h
2.Ubeto Miguel /VEN- UVN/ st
3.Barényi Milan /SVK- Slovensko/-3:42min
4.Maritimoutou Jean Marie /FRA- RDA Matouba/ -7:51min
5.Škopek Martin /SVK- Slovensko/7:52min
16.Haring Martin /SVK- Slovensko/19:53min
25.Fraňo Martin /SVK- Slovensko/-41:11min
.
.
  • Celkové poradie:
1.Ubeto Miguel /VEN- UVN/ 16:46:34h
2.Rinero Christophe /FRA- RDA Matouba/-12s
3.Barényi Milan /SVK- Slovensko/-15:35min
4.Loic Joseph /FRA- RDA Matouba/ -27:03min
5.Vindex Rudy /FRA-Digicel Jca/ -28:44min
6.Škopek Martin /SVK- Slovensko/31:31min
11.Haring Martin /SVK- Slovensko/39:44min
20.Fraňo Martin /SVK- Slovensko/-1:15:11h
.
.
Celkové poradie bodovacej súťaže
1.Ubeto Miguel 93b
5.Barényi Milan 50b
9.Fraňo Martin 32b
13.Škopek Martin 20b
14.Haring Martin 18b
.
Celkové poradie vrchárskej súťaže
1.Ubeto Miguel 61b
4.Barényi Milan 24b
5.Škopek Martin 19b
8.Haring Martin 15b
17.Fraňo Martin 2b
.
Celkové poradie rýchlostnej súťaže
1.Sablon Louis 27b
10.Fraňo Martin 3b
11.Haring Martin 3b
15.Barényi Milan 1b.
18.Škopek Martin 1b
.
Celkové poradie kombinovanej súťaže
1.Ubeto Miguel
3.Barényi Milan
8.Škopek Martin
12.Haring Martin
15.Fraňo Martin
.
Celkové poradie týmov
1.Rda Matouba 51:11:35 h
2.Slovensko -34:12min
3.UCM -46:50min
4.UVN -58:50min
5.JSPB 1:52:12h
.
Preteky svoj účel splnili. Bola to výborná príprava na vrchol sezóny na Majstrovstvá Slovenska. Aj keď tým nevyhral ani jednu etapu, druhé miesto Fraňa, dve tretie Barényiho, štvrté Haringa, i piate Barényiho a Škopeka, ako aj celkové tretie miesto a druhé miesto v týmoch sa dá považovať za úspech.Dúfame, že sa na toto prekrásne súostrovie ešte slovenský tým vráti opäť na budúci rok.

Thoroughtful analysis of optimal position on the bike provided by BG FIT technology, by BIKEPRO BANKÁ BYSTRICA.
Banner

Copyright © ckbb.sk 2024 - pre CK BB vytvorilo BikePro

Template by Templates for Joomla.