CK Banská Bystrica bude používať v roku 2015 bicykle Merida Reacto DA Limited

Home
Slovenčina (Slovenská republika)English (United Kingdom)

Profily pretekárov-Martin Haring

V druhom pokračovaní predstavovania tímu CK BB sme sa porozprávali s Martinom Haringom, vicemajstrom Slovenska v cyklokrose.

 

 

 

 

1.S cyklistikou si začal pomerne neskoro v malom zvolenskom klube. Popíš tvoje prvé športové a cyklistické začiatky.

Je to tak, s cyklistikou som začal tuším ako 16 ročný, pred tým som hrával tenis, ale časom ma to prestalo napĺňať. Vo Zvolene sme boli partia kamarátov čo sme sa vozili okolo po horách, časom sme začali skúšať cyklomaratóny, a tak postupne som sa dostal aj k pretekaniu.

2. Ako vyzeral tvoj prestup do veľkej cyklistiky? Súvisel úzko práve s prestupom do ŽP Podbrezová, no to už si bol v kategórii mužov.

Ja som kategóriu juniorov ani nezažil, nikdy som nešiel preteky ako junior, lebo do 18. rokov som jazdil len maratóny a regionálnu ligu. Prestup do Podbrezovej bol za kraťasy a dres, ale otváralo to úplne iné možnosti. Prestupoval som cez sezónu, tuším v máji s tým, že môžem jazdiť naďalej bajky, ale že by bolo vhodné sa naučiť bicyklovať aj na ceste, čo som bral ako veľkú príležitosť a výzvu. Zhodou náhod hneď asi týždeň po prestupe som cestoval na etapák do Španielska, lebo niekto vypadol zo zostavy tímu a mal som príležitosť tam ísť, čo som neodmietol. Cesťák som mal vtedy dva týždne, štartoval som ešte v bajkových tretrách, jazdiť vo veľkom balíku som sa učil za pochodu, taký rýchlokurz cestnej cyklistiky. No a v septembri som šiel Okolo Slovenska.

3. Za prestupom do veľkej cyklistiky vďačíš trénerovi Glajzovi. Bez neho by si sa asi ešte "ťapkal" na cyklomaratónoch. No po prestupe do veľkého tímu si začal dosahovať výborné výsledky nielen na ceste, ale predovšetkým v cyklokrose. Táto jeho dôvera ťa asi veľmi motivovala.

Určite, vďačím mu za veľa, ako aj iným. Spoluprácu s ním som mal vždy rád, má originálny prístup, sadli sme si aj po ľudskej stránke. Vo veľa veciach ma motivuje a ide príkladom, ako a čo zmeniť k lepšiemu, ako sa čo dá a nerozmýšľať nad nepodstatným. Dáva do cyklistiky celé svoje ja, čo je obrovsky povzbudzujúce a motivujúce. Tak isto aj do cyklokrosu ma dotiahol on a myslím, že z veľkej časti som si kros obľúbil vďaka nemu.

4.Obliekol si reprezentačný dres vo všetkých disciplínach, na ceste, cyklokrose či MTB na vrcholných podujatiach, Svetových pohároch, Majstrovstvá Európy či Majstrovstvách Sveta. Ktorá disciplína ti najviac vyhovuje a prečo?

Najviac ma baví jednoznačne kros, je to také skĺbenie cestnej, ktorú považujem za nutné zlo a horskej cyklistiky, ktorú mám veľmi rád. V tejto disciplíne som sa našiel, dokážem tam najviac využiť svoj potenciál. Tak isto ma baví to cestovanie okolo cyklokrosu, keď za víkend nacestujeme niekedy aj cez 5000km. Nemalou mierou k tomu prispievajú ľudia, ktorí sa pohybujú v tomto prostredí.

5.Ktoré výsledky v tvojej kariére si najviac ceníš?

Nemám žiadny titul Majstra SR. Takže to je 2.miesto na MSR v cyklokrose z tejto sezóny, a tiež 2.miesto z MTB XCO z roku 2010. Pre mňa má veľkú hodnotu odpretekať s pocitom, že som tam nechal maximum, aj keď to na úžasný výsledok nebolo.

6.Popri cyklistike, ktorú robíš na veľmi solídnej úrovni študuješ na Univerzite Mateja Bela. Čo študuješ a ako sa ti darí skĺbiť školu, šport, rodinný a spoločenský život?

Študujem na Katedre telesnej výchovy a športu, špecializáciu Kondičného trénera. V škole mi vychádzajú maximálne v ústrety, vďaka čomu sa dá venovať cyklistike omnoho viac, ako popri práci. Niekedy to chce sa zaprieť a robiť popri cyklistike aj iné športy, ako plávanie alebo gymnastiku, aby človek splnil limity a prešiel do ďalšieho ročníka, ale čo ťa nezabije, to ťa posilní.

7.Ako znáša vrcholový šport a predovšetkým tvoje neustále cestovanie najmä v sezóne cyklokrosu tvoja priateľka?

Nakoľko priateľku nemám, je to bez komplikácií.

8.Aké sú tvoje hlavné ciele do tejto sezóny? MTB, či cesta roztočili sezónu na plné obrátky, cyklokros je ešte relatívne ďaleko.

Pre mňa osobne to budú Majstrovstvá SR v cross-country, prípravu chcem podriadiť tomuto vrcholu. V dobrom svetle by som sa chcel ale ukázať aj na pretekoch Okolo Slovenska teraz v júni, ale dôraz pre túto sezónu dávam najmä na Majstrovstvá republiky v cross-country. Od augusta mi začína príprava na cyklokrosovú sezónu, ktorej budem podriaďovať všetko.



 

Pretekári CK Banská Bystrica majú nastavené posedy metódou BG FIT v predajni BIKEPRO Banská Bystrica
Reklamný prúžok

Copyright © ckbb.sk 2024 - pre CK BB vytvorilo BikePro

Template by Templates for Joomla.