CK Banská Bystrica bude používať v roku 2015 bicykle Merida Reacto DA Limited

Home Testy Sedlá Selle SMP
Slovenčina (Slovenská republika)English (United Kingdom)

Test - Powerbreathe

Po dlhšom testovaní prístroja Powerbreathe Vám prinášame osobné skúsenosti a dojmy z tejto ojedinelej pomôcky.

Firma SVEMAT, zastupujúca Powerbreathe, ponúka kompletnú škálu výrobkov, ktorá zahŕňa mechanické rady Classic a Plus a elektronickú sériu K a dodala kompletnému tímu mužov a žien CK BB dýchacie prístroje na testovanie a využívanie v príprave na preteky.  O čo sa vlastne jedná? Powerbreathe je pomôcka na posilňovanie pľúcneho svalstva. Je to v podstate činka pre pľúca, ktorá funguje presne na rovnakom princípe ako posilňovanie svalov v posilňovni. Pľúca sú akýmsi mechom, ktorého naplnenie vzduchom je závislé od viacerých svalov. Za dýchanie je z väčšej miery zodpovedná bránica, ktorá funguje ako piest (tzv. dýchanie do brucha - brušné dýchanie), či medzirebrové svaly (rebrové dýchanie). Zaujímavosťou je, že muži využívajú medzirebrové svaly menej ako ženy.

Powerbreathe Classic a Plus sú jednoduché mechanické prístroje, ktoré majú membránu, gumenné tesnenie na strune. Silou prítlaku struny sa zvyšuje odpor prekonávaný pri nadychovaní. Odpor je stanovený pri nádychu, pri výdychu je možné vydýchnuť rovnako mimo prístroja, či priamo do prístroja pretlačením jednosmernej membrány takmer bez odporu. V kľudovom režime je nádych človeka aktívny, je vykonávaný prostredníctvom svalov, no výdych je pasívny, stlačením a pružnosťou hrudníka. Pri zvýšenej námahe pomáhajú pri výdychu opäť medzirebrové svaly, aby sa výdych urýchlil. Z tohto dôvodu sa Powerbreathe zameral logicky na posilňovanie pri nádychu. Mal som možnosť vyskúšať i iný prístroj zameriavajúci sa aj na odpor pri výdychu. Toto spôsobuje trochu problém, vzduch pri veľkom odpore vytláča oči z jamiek, tlačí sa cez nos, či uši a nemá to praktický význam. V pľúcach je stále podtlak, a roztlačený hrudník pri výdychu aicky vzduch vytlačí. Z dôvodu minimálneho odporu vrele doporučujem vydychovať cez PB a nie mimo neho. Je tam minimalistický odpor, ktorý skvele imituje bežné dýchanie v námahe. Mechanické prístroje môžu jednoduchým otočením zvyšovať odpor nádychu, je znázornená stupnica 0-10. Rovnako sú obe rady vyrábané s rôzne silnými strunami vo verzii Light (pre začiatočníkov, s malým odporom), Medium (pre pokročilých, so stredným odporom) a Heavy (pre športovcov a pokročilých, s veľkým odporom). Cyklisti CK BB používajú modely Classic a Plus vo vyhotovení Heavy. Jediným rozdielom medzi modelom Classic a Plus je to, že modernejší model Plus má kompaktnejšie rozmery a jednoduchšie sa rozoberie do poslednej súčiastky v prípade potreby prečistenia. Čo sa týka funkčnosti, sú oba modely rovnaké.

Aj napriek tomu, že sú cyklisti denne vystavovaní veľkej záťaži pri dýchaní, počiatočné pokusy s Powerbreathom začínali na záťaži 0. Ani po troch mesiacoch denného používania sa nikto nedostal vyššie ako na záťaž 3. Je to samozrejme dané aj tým, že všetci používajú prístroje s najväčším počiatočným odporom. Pri nádychu je potrebné zaštipcovať štipcom v príslušenstve nos, aby nedochádzalo k falošným nádychom cez nosovú dutinu. V stoji, či vo vystretej polohe v sede, môže začať tréning - posilňovanie svalov pri nádychu. Existuje viacero metód pri tréningu s Powerbreathom, rovnako ako pri cvičení na stroji v posilňovni. Základné cvičenie je doporučených 30 silných prudkých nádychov do maxima s pomalými dlhými výdychmi. Záťaž by mala byť nastavená na maximálnu možnú úroveň, teda pri tridsiatom výdychu už treba svaly cítiť. Samozrejme, toto je základné cvičenie, skôr silovo a výbušne založené, no je možné rovnako dýchať variabilne, s menšom záťažou a dýchať dlhšie, resp. dýchanie popri nejakej fyzickej činnosti, čím sa posilňuje aj akási vytrvalosť v záťaži medzirebrových svalov a bránice, simulujúca napríklad dlhé 20-30 minútové stúpania, či časovky. Na internete je viacero metód cvičenia a na každého môže zaberať niečo iné. V každom prípade však musím povedať, že po niekoľko dňovom, či týždňovom pravidelnom dennom tréningu, ktorý sa odporúča ráno i večer, je citeľne cítiť rozdiel v sile. Je to presne ako v posilňovni. Prvé návštevy tohto zariadenia sú bolestivé, no postupne telo zvláda väčšie a väčšie záťaže a zosilnieva. Rovnako je tomu i pri Powerbreathe. Chce to len získať cit a nácvik správnych nádychov a hlavne nezanedbávať správnu periodicitu, to je najdôležitejšie, denná pravidelnosť cvičenia, lebo rovnako, ako svaly rýchlo mocnejú, rovnako rýchlo aj slabnú.

Dá sa povedať, že Powerbreathe je veľmi jednoduchý prístroj v malom praktickom vrecúšku, skladný a prenosný, ktorý výrazne napomáha zvýšeniu sily nádychu, a tým aj zlepšeniu dychových parametrov pri výkone. Ako fantastické považujem aj výrazné zlepšenie pri astme. Aj asmatikovi svaly náramne zmocnejú a nádychy sú hlbšie a dýchavičnosť vyplývajúca z choroby je podstatne menšia. Je to skrátka skvelá pomôcka nielen pre vrcholových športovcov, ktorým môžem vrele doporučiť modely s najvyššou záťažou Heavy, ale aj pre starších, menej aktívnych ľudí a astmatikov, ktorým viac bude vyhovovať model Light, či Medium s menším odporom záťaže. Mechanické modely sú zložené z jednoduchých plastových súčiastok, ktoré sa jedným klikom rozoberú a veľmi ľahko pomocou dezinfekčných tabliet rozpustených vo vode, či jemnom jarovom roztoku opláchnu a vydezinfikujú ako napr. bežný hrnček, ci príbor. Výrobok je prakticky nezničiteľný a vydrží roky denného trénovania. Jedinou súčiastkou, ktorá sa môže časom opotrebiť je gumenný náustok, ktorý sa rovnako v prípade potreby, či hygieny pri využívaní prístroja viacerými osobami dá dokúpiť za 6 eur.

alt

Pre fajnšmekrov je určená modelová séria K. Je vybavená digitálnym displejom a mnohými elektronickými funkciami. Dokáže v závislosti od modelu diagnostikovať aktuálny stav, na základe skúšobných nádychov aicky nastaviť správny odpor pre tréning, ukladať tréningové jednotky a pri najvyššom modely K4 a K5 i možnosť pripojenia k PC a vyhodnocovanie v priloženom programe. Tieto prístroje sú už komplexnými diagnosticko-liečebno-tréningovými mašinami pre Vaše pľúca. Ich nevýhodou je vysoká cena a potreba nabíjania vstavanej batérie.

Čo sa týka tréningu, rovnako mechanické i digitálne prístroje ponúknu rovnaký výsledok pre zvýšenie sily "nádychových" svalov. Výhodou mechanických prístrojov je nízka cena (44,99 eur pri modeloch Classic a 64,90 eur pri kompaktnejších modeloch Plus). Samozrejme séria K je špičkovým prístrojom, nabitá predovšetkým diagnostickými a vyhodnocovacími funkciami, ktorá zabezpečí aj kontrolu a jasnú spätnú väzbu vo forme merateľných údajov. Za tento komfort je však potrebné zaplatiť a ceny v závislosti od modelu stúpajú pri K1 od necelých 285 eur do 525 eur pri modeloch K5. 

Posilňovanie svalov zodpovedných za nádych je jednou z najlepších vecí, čo pre zvýšenie svojej výkonnosti, či zlepšenie Vášho zdravotného stavu môžete urobiť. Jedinou takou praktickou nevýhodou je, že ľudia postupne začnú tréning flákať, a tým sami seba pomaličky oklamú svojou lenivosťou. Toto je bežné u všetkých prístrojoch, ktoré vyžadujú určitú námahu. No bez námahy nie sú výsledky a cvičenie s PB nie je žiadna veda. Denné venovanie relatívne nenáročnému posilňovaniu dýchacích svalov aj z hľadiska námahy, či času môžem len doporučiť všetkým športovcom, i nešportovcom. Je to naozaj minimum, čo pre svoje zdravie a telo môže každý urobiť. 

"S Powerbreathom cvičím denne, odkedy ho mám. Cítim oveľa vyššiu silu pri posilňovaní, ako keď som s tým začal. Je možné, že práve táto forma tréningu ma pri hraničných situáciách minimálne posunula dopredu, niekedy naozaj stačí málo, aby sa človek namiesto putovania v grupette dokázal prebiť v hlavnej skupine do cieľa, a týmto len maličkým zlepšením razantne zlepšiť celkový výsledok," zhodnotil PB Lukáš Bátora.

"Myslím, že PB je skvelý prostriedok na nacvičenie rýchlych štartov, najmä na bajkoch, či cyklokrose. Tam sa ide od štartu ihneď hrana. PB  pomôže aj pri rozjazďovaní a rozdýchaní pred štartom. Pri takýchto "totálnych" disciplínach, najmä v krose, je PB výborným pomocníkom na zlepšenie dychových parametrov," povedal o PB Martin Haring

.

"Dnešná doba je taká, že každý už využíva všetky existujúce prostriedky na zvýšenie výkonnosti. Cyklistika sa neustále zrýchľuje, každý je naspeedovaný všetkým, čo na svete existuje. Výborný bicykel, kolesá, merače výkonu, správna životospráva, toto je bežné už takmer u každého hobíka. PB je niečím, čo tu doteraz nebolo, samozrejme nie je to zázrak, ale ďalším maličkým krôčikom ku ďalšiemu zlepšeniu. Výrazne oceňujem najmä zdravotný prínos. Ja, ako astmatik, jasne cítim zlepšenie v hĺbke nádychu. Vždy mi športový doktor vytýka veľmi plytké dýchanie, no zosilnené svaly mi v tomto výrazne pomáhajú," povedal o PB Martin Fraňo.

"Snažím sa posilňovať s PB denne. Som lenivá a zábudlivá, ako skoro každý, no jasne cítim prínos pri poctivom každodennom tréningu. Vidieť to aj na menšej dýchavičnosti pri maximálnej záťaži a aj výsledky na pretekoch sú z týždňa na týždeň lepšie. Rada sa prinútim k takejto činnosti, keď jasne vidím výsledky," povedala o PB Lívia Hanesová.

Pre všetkých fanúšikov a čitateľov CK BB je pripravená novinka, na všetky výrobky f. SVEMAT zo série Powerbreathe, Compex, či Enervit je pripravená zľava 5% z prvého nákupu. Stačí pri svojej internetovej objednávke uviesť do poznámky CK Banská Bystrica. Každý čitateľ, či fanúšik CK BB získa teda malý "cyklistický" bonus. Prvé testovanie digitálnym prístrojom všetkých záujemcov prebehlo na Regionálnej cyklistickej lige na Šturec, každý záujemca môže vyskúšať Powerbreathe priamo na sebe v priestoroch štartu Tour de Volcano.

Pretekári CK Banská Bystrica majú nastavené posedy metódou BG FIT v predajni BIKEPRO Banská Bystrica
Reklamný prúžok

Copyright © ckbb.sk 2024 - pre CK BB vytvorilo BikePro

Template by Templates for Joomla.