CK Banská Bystrica bude používať v roku 2015 bicykle Merida Reacto DA Limited

Home
Slovenčina (Slovenská republika)English (United Kingdom)

52.ročník Slovenských Pyrenejí


Počasie tento víkend cyklistike prialo.  Naši pretekári mali zastúpenie na viacerých pretekoch v horskej aj cestnej cyklistike.

 

 

 

V sobotu 18.8. sa Zuzana Vojtášová zúčastnila MTB maratónu Kellys Greenbike Tour v Bratislave na Železnej Studničke.  Na krátkej a rovinatej trati, obsadila so solídnym priemerom takmer 22km/h  3. miesto v kategórii resp. 55.miesto v celkovom poradí zo 456 zúčastnených pretekárov.  "3. miesto mi patrilo v podstate systémom štart-cieľ.  Už na asfalte som robila 'vrátnika' v prvej, poodskočenej zhruba 30-člennej skupinke, nevyhovovalo mi ostrejšie tempo aj keď to teda neboli žiadne šprinty, len som sa skrátka pomalšie rozbiehala v ten deň.  Po nájazde do terénu som sa síce posúvala vyššie, 1. a 2. ženu som mala takmer 10km stále na dohľad a sťahovala som ich, do cieľa som už ale iba strácala pozíciu.  Trošku som bola rozčarovaná z trate, pamätala som si široké rovné lesné cesty viac s hlineným povrchom, tu bolo viac kamenia a šotoliny, pribudli nenáročné technické pasáže.  Trať ale patrí pre mňa určite k jednej z tých krajších, akurát hneď po dojazde som bola mierne smutná, že to nebolo to, na čo som nostalgicky spomínala."

Preteky boli v plnom prúde v polovici augusta tradične aj v Kláštore pod Znievom, kde sa uskutočnil už 52. ročník tzv. Slovenských Pyrenejí.  V sobotu pretekali mládežnícke kategórie a verejnosť, v nedeľu kategórie Masters, Ženy a Muži.  CK Zniev v spolupráci s obcou každoročne pripravia príjemné prostredie a už niekoľko rokov po sebe sa môžu tešiť s výborného počasia počas pretekov. V sobotu sme mali zastúpenie iba vo verejných pretekoch, kde Radoslav Štefánik obsadil 6.miesto.  V nedeľu na na štart v hlavnej mužskej kategórii postavili v mierne zredukovanom počte iba 4 pretekári z CK BB, keďže hlavné pole háji naše farby až do konca mesiaca na Juhoamerickom kontinente vo Francúzskej Guyane.  

V mužoch nebolo rozhodnuté o víťazovi až do posledného kola.  V prvom kole pred horskou prémiou z pelotónu poodskočil Martin Haring stíhaný Marošom Kováčom, ktorí vo dvojici absolvovali takmer celé druhé kolo.  Do tretieho kola už vchádzala zhruba 10-členná skupina aj s Robom Glajzom, ktorému pred blížiacou sa krosovou sezónou stúpa forma doslova zo dňa na deň.  Zo svojho výsledku bol tiež sám milo prekvapený:  "Nečakal som taký scenár pretekov a že budem vpredu.  V závere ma kŕče pripravili o lepšie miesto v cieli.".  Do ciela prišli osamotene Maroš Kováč a Patrik Tybor z Dukly nasledovaní Palom Polievkom, ktorý vyhral cieľový špurt o poslené pódiové umiestnenie pred Romanom Bronišom.

"Pred horskou prémiou na Vrícku sa mi podarilo odskočit z pelotónu, za zjazdom do Kláštora si ma doskočil Maroš Kováč a spolu sme absolvovali celé druhé kolo, kde sa mi opäť podarilo získať horskú prémiu. V treťom kole za Kláštorom nás zišla skupina prenasledovateľov s Polievkom, Bronišom, Tyborom, Glajzom a daľšími.  Začalo sa nastupovať a s Robom sme nedokázali zachytiť rozhodujúce úniky Dukly. Obaja sme boli tento týždeň na tom zdravotne nie úplne ideálne, na Vyšehradné ma chytili kŕče, co u mňa nebýva zvykom.  Na poslednej horskej prémii som sa chcel naložiť do auta, ale už tam nebolo živej duše, ked som tadiaľ šiel.  Som rád, že som sa dostal do ciela po svojich." boli dojmy Haringa po dojazde.

V zlúčenej kategórii Masters A+B sa začalo nastupovať hneď od štartu, pelotón sa ukľudnil až v stúpaní na Vyšehradné, kde došlo aj k nepríjemnému pádu dvojice jazdcov.  Stúpanie na Diel bolo v rozumnom tempe, asi až 1km pred vrcholom sa začalo nastupovať, čo sa stalo osudným nášmu Jánovi Malachovskému a stratil kontakt s pelotónom.  "V zjazde som si došiel nejakých odletencov a spolu sme absolvovali druhé kolo.  Od začiatku sa mi šlo zle, nemám rád keď nástup strieda nástup už od pásky.  Nohy sa mi roztočili asi na 40km, čo už bolo neskoro.  Zvyšok pretekov som teda absolvoval ako kvalitný tréning v skupine, čo bolo dobré spestrenie.  Preteky v Kláštore sú asi najkrajšie čo sa jazdia vrámci Masters, preto sa sem rád vraciam."

Ženy pretekali v zlúčenom štarte s veteránskymi kategóriami nad 50r.  Štartovné pole sa držalo aj napriek aktivite Ladislava Longauera pokope až po Vyšehradné, kde sa vyprofilovala zhruba 20-členná skupinka.  Tá vydržala pokope takmer celá až 1,5km pod vrch stúpania na Diel.  Lívia Hanesová s Táňou Jasekovou vyšli na vrch osamotene, a až do cieľa pokračovali spolu.  V cieľovom špurte mala Lívia viac síl a zvíťazila "o galúsku".  3. miesto patrilo reprezentantke v dráhovej cyklistike, Alžbete Pavlendovej.  Zuzana došla až na 4. mieste, keď sa v stúpaní na Diel neudržala v hlavnej skupinke - svoje tu zohrala určite aj únava po sobote, lebo v kopci sa nenastupovalo, šlo sa len tempo.  Ladislav Longauer sa v konkurencii nestratil, a obsadil 5. miesto v cieľovom špurte, čo bolo dané čiastočne aj únavou z pretekov z Deutschlandbergu v dvoch predchádzajúcich dňoch a aktivite v úvode pretekov.  Jaroslav Štefánik doplatil na to, že sa nestihol po stúpaní na Vyšehradné dotiahnuť do čelnej skupinky, došiel na celkovom 16. mieste v kategórii. 

Lívia sa po pretekoch vyjadrila:  "Trasu pretekov som nepoznala, kedže som tu štartovala prvýkrát. Naša kategória (Ženy + Masters C-F) absolvovala len jedno kolo, takže ani nebol priestor na oboznámenie sa s trasou. Preto som sa v podstate od štartu snažila držať čo najviac vpredu a zachytiť prípadný únik nejakej skupinky. Vedela som, že nás čakajú dve stúpania a bolo mi jasné, že len tam je možnosť utrhnúť aktuálnu Majsterku SR Betku Pavlendovú. Hneď v prvom stúpaní som udržala tempo prvej skupinky cca 6 pretekárov, v zjazde sa však tempo zvoľnilo a skupinky sa opäť zišli. Až po stúpanie na Vrícko sa šlo vlažné tempo. Prišla druhá a posledná možnosť Betke ujsť. Čo sa aj podarilo. Takmer celé stúpanie som sa držala v prvej skupinke, cez prehup sme prešli však len vo dvojici s Táňou Jasekovou. Prišiel zjazd a mierne klesanie do cieľa. Po pár km si nás doskočil Vladko Melo a vzornou spoluprácou v trojici sme si v kopci získaný náskok udržali. Cca 200m pred cieľom nás čakala 180st. otočka a cieľová rovinka v miernom stúpaní, kde som "boj" s Táňou vyhrala. Trasa sa mi páčila, myslím, že profilom mi sedela."

Kompletné výsledky Slovenských Pyrenejí

Pretekári CK Banská Bystrica majú nastavené posedy metódou BG FIT v predajni BIKEPRO Banská Bystrica
Reklamný prúžok

Copyright © ckbb.sk 2024 - pre CK BB vytvorilo BikePro

Template by Templates for Joomla.