CK Banská Bystrica bude používať v roku 2015 bicykle Merida Reacto DA Limited

Home
Slovenčina (Slovenská republika)English (United Kingdom)

Úvod cyklokrosovej sezóny

 

Ako prvé preteky pre cyklokrosovú sezónu 2012/2013 absolvovali pretekári CKBB úvodný podnik Českého pohára dňa 22.9.v Lošticiach (UCI C2).

Na technickom okruhu situovanom v blízkosti futbalového štadióna a v priľahlom lesoparku, sa predstavila v kategórii Elite nakoniec štvorica Slovenských zástupcov, na čele s aktuálnym majstrom SR Róbertom Gavendom, našim Martinom Haringom, Ondrejom Glajzom a Čechoslovákom Václavom Metličkom. ,, Po štarte som ostal dosť vzadu, ale behom kola som sa dostal na zhruba 12. miesto, stále som pred sebou videl jazdcov na bodovaných pozíciách. V strede pretekov som riešil  problémy s povoleným upinákom, čo ma stálo pár miest a prepadol som sa do skupinky jazdiacej okolo 15.miesta, kde som preteky aj dokončil. Výkon tam je, ale chýba výbušnosť a rýchlosť, bol to prvý kros, takže nemaľujme čerta na stenu.´´ Zhodnotil po pretekoch Haring.

Nasledujúci víkend niektorých pretekárov čakal 3 dňové etapové preteky, keď začínali už v piatok 28.októbra v českom Uničove a odtiaľ nasledoval presun na prvé dvojkolo Slovenského pohára do Udiče pri Považskej Bystrici. V Uničove sa predstavila opäť štvorica Slovákov: Gavenda, Haring, Metlička a Bátora, pre ktorého to bola cyklokrosová premiéra túto sezónu po návrate z Pakistanu. Haring po pretekoch povedal: ,,Celý čas jazdila pokope veľká skupina asi 20 jazdcov, z ktorej dokázal odskočiť len Martin Bína v 2.kole. Ten jazdil až do cieľa osamotený pred zvyškom poľa. Z tejto veľkej skupiny sa aj napriek pokusom nikomu nepodarilo odskočiť, len sa z nej odpadávalo. Na rýchlej trati to znamenalo jazdiť neustále v háku, nenechať si dieru, ktorá by sa na rýchlych rovinkách mohla stať osudnou. Ja som sa postupne dokázal prebojovať až na 7.miesto po výbehu v poslednom kole, keď sa šla už totálna hrana, avšak pri výjazde na pole mi padla a zahrčkala sa reťaz, takže nakoniec to bolo 9.miesto, škoda koncovky, bol by som šťastnejší.´´ Lukáš Bátora po defekte a páde bol z pretekov odvolaný.    

Úvodné dvojkolo Slovenského pohára v Udiči pripomínalo skôr Český pohár, pretože skoro celý pelotón z Uničova sa presunul do slovenskej Udiče. ,,Po oba dni som doplatil na zlý štart, nedokázal som sa zabudovať do čelnej skupinky a jazdil som až v druhej desiatke, v sobotu z toho bolo až 15.miesto. V nedeľu to bolo trošku lepšie, ale určite ani zďaleka podľa mojich predstáv, len veľmi slabá náplasť je desiate miesto a zisk aspoň jedného UCI bodu z domácej pôdy. Teraz sa musím dať zdravotne do poriadku, od piatku mám zapálené hrdlo a chrípku, posledné dva dni pretekám z horúčkami.´´ povedal Haring, ,,Ale zase lepšie mať teplotu, než zlomenú nohu ako pán Longauer.´´

Víkend 6. a 7. októbra absolvovala dvojica Glajza a Haring v sobotu pretek Českého pohára v Mladej Boleslave a odtiaľ presun na Slovensko do Podbrezovej a tretí Slovenský pohár. ,,Mal som na moje pomery dobrý štart, jazdil som v čelnej desaťčlennej skupine, 3 kolá pred cieľom som v zjazde vyzul galusku a mal som nepríjemný pád, zbieral som sa tam pomerne dlho a hľadal kolesá od bicykla, dal som to do stavu ,,kolobežky´´ a pretek som nedokončil. Mechanik bude mať asi nočnú, lebo mi treba lepiť obe galusky a rovnať šalter s prevodnikmi.´´

Na skvelo pripravenej trati v Podbrezovej sa pretekári dočkali aj prvého dažďa v tejto sezóne, a konečne to nevyzeralo na prašné kritérium ale na pravý cyklokros.

,,Včera sme prišli domov z Boleslavi niečo pred polnocou, spať som šiel o jednej v noci, mechanik mi robil bicykel asi do štvrtej... Na štarte to tak aj vyzeralo, trošku som tam prispal, celé kolo som sa naťahoval s pomalšími pretekármi niekde tesne za hranicou prvej desiatky, ale mojou bravúrnou jazdou na klzkom a rozmočenom povrchu sa mi 5 kôl pred koncom podarilo dôjsť 4 člennú vedúcu skupinku s českými reprezentantmi. Do posledného kola som zaútočil, získal mierny náskok, no na schodoch som sa tak povediac ,,zapichol´´, vo výjazde ma preliezli Boroš s Lasákom a preteky som dokončil na 3.mieste. Bolo to dramatické, mohol som vyhrať, ale chcelo to viac síl... ´´

Minulý víkend sa Haring zúčastnil opäť ČP v Hlinsku: ,,Štarty sú mojím prekliatím tejto sezóny, z prvej rady som sa dokázal prepadnúť do tretej desiatky. V cieli to bolo 12.miesto, ale na takomto okruhu, ktorý mi svojim profilom viac než vyhovoval, je to sklamanie. A druhej strane, kým nezapracujem na štartoch, lepšie to nebude... ´´ priznal mrzutý Haring.

Slovenský pohár pokračoval štvrtým kolom v Borovej, kde Martin Haring bojoval o víťazstvo, no nakoniec podľahol Milanovi Barényimu. Výborne šiel tentoraz Lukáš Bátora, ktorý skončil na fantastickom treťom mieste.

Haring: ,,Milan bol dnes lepší, mal viac síl, nechal som si tam za ním dieru a už som ju nedokázal zlikvidovať. Cítil som únavu zo včerajška, náročný okruh v Hlinsku ma stál veľa síl, o to ma to mrzí viac, že som to nedokázal predať do lepšieho výsledku. Teraz ma čakajú prvé dva Svetové poháre v Tábore a Plzni, cítim sa dobre, výkonnosti sa nebojím, skôr aby som nerobil lacné chyby. Zatiaľ som si sezónu priveľmi hviezdne nerozbehol, ale väčšie závery budeme robiť s trénerom Glajzom po Svetových pohároch.´´

Bátora: "Po návrate z Pakistanu som mal obrovské problémy s aklimatizáciou. V Udiči som nevládal točiť nohami, v Podbrezovej to už bolo lepšie. V Borovej som sa konečne dostal na svoju úroveň a začal som zúročovať ťažkú prácu v príprave, preteky Tour de Guyane, či krátku pakistanskú výškovú prípravu a tretie miesto za Barényim a Haringom je dobré. O to lepšie, že sa mi jazdí zo dňa na deň viditeľnej ľahšie a lepšie."

Fraňo:"Po takmer dvojmesačnej zahraničnej anabáze na Tour de Guyane, pakistanských Himalájí, či Grand Prix Chantal Biya v Kamerune som sa počas pretekov cítil podobne ako Lukáš v Udiči. Je cítiť zmenu klímy, cestovanie cez pol zemegule, obrovské vyčerpanie z náročných posledných dvoch mesiacov, preteky som šiel na neskutočne nízkej úrovni, no akýsi obmedzovač rýchlosti ma nepustil viac. No toto je bežný jav, po tak náročných mesiacoch august i september. Chce to ešte zo dva týždne a výsledky pôjdu hore, podobne ako u Lukáša, treba len vydržať."

Slovenský pohár pokračoval piatym kolom v Rakovej. Na tradičnej trati nič nenechal na náhodu Martin Haring a dobrým výkonom s prehľadom zvíťazil, keď sa dvojici Barényi, Ondrej Glajza vzdialil v treťom kole a náskok si kontroloval. Obrovskú smolu mal stále zlepšujúci sa Bátora, ktorý tesne pred pretekmi ochorel a skončil na antibiotikách. Martin Fraňo preukázal zlepšujúci výkon, keď po slabučkom 27.mieste v Borovej obsadil 18.miesto. Medzi ženami obsadila Zuzka Vojtášová druhé a Lívia Hanesová tretie miesto.  Masters A pretekár Ivan Haas skončil siedmy vo svojej kategórii.

"Pred Svetovým pohárom v Tábore je to potešiteĺné, že som dokázal zvíťaziť na domácich tratiach. V závere som už nešiel nadoraz, šetril som sa na zajtrajší prvý sveťák, verím, že dokážem bojovať o prvú štyridsiatku" povedal v cieli víťazný Haring

"Forma mi rapídne stúpala, veľmi som sa tešil nielen do Rakovej, ale aj do Tábora. Bohužiaľ choroba mi zábranila zúčastniť sa oboch. Mrzí ma to o to viac, že kôli antibiotikám zmeškám i Svetový pohár v Plzni a zastaví ma to v príprave, bohužiaľ aj taký je šport" povedal smutný Lukáš.


V nedeľu po Rakovej absolvovala časť CK BB okrem Haringa štartujúceho v Tábore prvé kolo Maďarského pohára Supercross. Na rýchlej trati pretekári nesklamali. V konkurencii 11 žien obsadila Zuzka Vojtášová druhé a Lívia Hanesová tretie miesto. V spoločnej kategórii mužov a Masters A, ktorých štartovalo vyše šesťdesiat preukázal zvyšujúcu sa výkonnosť Fraňo, keď obsadil piate miesto. Debnár skončil deviaty.

"Rada štartujem v Maďarsku, trate sú to nádherné a aj konkurencia medzi ženami je väčšia. Hlavne množstvá a vyrovnanosť pretekáriek. Do posledných chvíľ som bojovala s maďarskou Majsterkou Eszter Dozsa, no nakoniec som jej najmä v silových pasážach nestačila, no teší ma stúpajúca výkonnosť" povedala v cieli Zuzana

"Boli to len moje druhé preteky na cyklokrosovom bicykli, stále sa učím, najmä technike. Do poslednej chvíle som bojovala o tretie miesto s dvojicou maďarských pretekáriek, no uhájila som ho do cieľa. Cyklokros ma baví, na novom bicykli Merida o to viac, je to veĺký rozdiel, pretekať v krose na krosáku a na horskom bicykli" povedala Lívia.

"Pomaličky sa napĺňa to, čo som predpokladal. Z pretekov na preteky sa mi jazdí lepšie, už v Rakovej to bolo o čosi lepšie a dnes ešte o niečo. Aj keď som odštartoval na dvadsiatom mieste, postupne som sa predieral do cieľa, preskakoval skupinky, šlo sa mi aj pocitovo lepšie. Z piateho miesta mám radosť, na štvoricu Gajdošík, Fejes, Buruczki a Bur som nemal, mali náskok od štartu, no teší ma, že som na nich nestrácal podľa prejazdov jednotlivých kôl veľa. Verím, že v Bratislave to bude ešte lepšie" zhodnotil maďarské preteky Martin Fraňo.

Kompletné výsledky z úvodných pretekov v cyklokrose si môžete pozrieť v sekcii Kalendár pretekov 2012.


Pretekári CK Banská Bystrica majú nastavené posedy metódou BG FIT v predajni BIKEPRO Banská Bystrica
Reklamný prúžok

Copyright © ckbb.sk 2024 - pre CK BB vytvorilo BikePro

Template by Templates for Joomla.