CK Banská Bystrica bude používať v roku 2015 bicykle Merida Reacto DA Limited

Home
Slovenčina (Slovenská republika)English (United Kingdom)

Martin Haring novým majstrom Slovenskej republiky v cyklokrose, Zuzana Vojtášová bronzová

Rozhodnutie zorganizovať Majstrovstvá Slovenskej republiky v cyklokrose v spolupráci s CK Krupina padlo vo februári na  zasadnutí komisie cyklokrosu SZC.

 

 

Dôvod? CK Krupina nie je žiadny nováčik v organizovaní pretekov v cyklokrose v rámci Slovenského pohára. Každoročne preteky mali vysokú spoločenskú a športovú úroveň, a čo sa týka klimatických podmienok, oblasť patrí medzi najteplejšie miesta na Slovensku. Zmluva bola pre obidve strany výhodná. Krupinčania disponujú množstvom členov, ktorí neváhajú kedykoľvek pomôcť, majú k dispozícii stavebnú techniku ako napríklad UNC, bez ktorej by sa trať tohto roku veľmi ťažko pripravila na požadovanú úroveň, veď do rána napadlo 15 cm ťažkého, mokrého snehu. Futbalový štadión (šatne, kancelárie, sociálne zariadenia, sprchy) a jeho okolie je miesto ako stvorené na preteky v cyklokrose. Naviac, v Krupine žije niekoľko talentovaných cyklokrosárov, ktorí nadšene privítali skutočnosť, že Majstrovstvá Slovenskej republiky budú na domácej trati.

Samozrejme, Krupinčanov sme nenechali v štichu, pomáhali sme, ako sa dalo, finančne, organizačne, odborne, a ako sa ukázalo nakoniec, preteky boli pripravené na výbornej úrovni, čo dokumentujú vyjadrenia funkcionárov prítomných klubov, samotného prezidenta SZC Petra Privaru, pretekárov, sponzorov!

Radosť z dobre vykonanej práce nám zdvojnásobili vynikajúce umiestnenia našich pretekárov, keď v kategórii mužov Elite, okrem fantastického titulu zásluhou Martina Haringa, sa v prvej desiatke umiestnili: 4. miesto Lukáš Bátora, 6. miesto Róbert Glajza, ostatné umiestnenia: 11. Martin Fraňo, 12. Miroslav Debnár, 13. Roman Zrelica. V tejto kategórii sa už od úvodných kôl rozpútal súboj dvojice vyrovnaných pretekárov, Gavendu (Dukla Trenčín) a Haringa (CK Banská Bystrica).

Po úvodných oťukávacích kolách, keď sa postupne zbavili všetkých súperov, sa začali diať veľmi napínavé veci. Aj následkom drobných chýb si získal Haring mierny, desaťmetrový náskok, ktorý si dve kolá udržiaval na rovnakej úrovni. Obaja pretekári šli úplnú hranu, a bolo jasné, že každé drobné zaváhanie sa stane osudným. Najskôr spravil pár chýb v blatovom výjazde Haring a Gavenda sa naňho dotiahol. Práve v tejto pasáži bol Gavenda lepší, no v ostrých zákrutách, či na schodoch mierne získaval Haring. Práve zakopnutie Gavendu na schodoch ho stálo drahocennú sekundu, a aj keď sa takmer dotiahol na Haringa, ten si bojovným, obetavým výkonom v cieľovej rovinke prišiel pre svoj prvý titul majstra Slovenska, ktorý je o to cennejší, že je v elitnej kategórii. 

V kategórii žien bola od štartu na čele favorizovaná Tereza Medveďová, no po sérii chýb a výbornom výkone Lívie Hanesovej sa ešte v polovici pretekov bojovalo práve medzi touto dvojicou. Lívia predvádzala výborný výkon, najmä v silových pasážach mala navrch. No nedostatok skúseností v jej prvej serióznejšej cyklokrosovej sezóne si vybral svoju daň. Nepríjemný pád v zjazde ju odsunul na druhú priečku a po ďalšom páde sa ocitla za stále zlepšujúcou sa Zuzanou Vojtášovou, ktorá nenápadne jazdila za vedúcou dvojicou, no z kola na kolo sa im približovala. Lívia v závere po sérii ďalších chýb a pádov nebola schopná zaútočiť na medailu a výborne rozbehnuté preteky o titul dokončila na najnepopulárnejšom štvrtom mieste. Zuzana jazdila na istotu, no na Terezu dnes nemala, do posledných metrov však bola na dostrel a predovšetkým bojovala o striebro. V urputnom boji o druhé miesto podľahla v záverečnom špurte triatlonistke Kristíne Lapinovej a obsadila tretiu priečku.

Povedali po pretekoch:

Martin Fraňo, predseda komisie cyklokrosu SZC: "Z pohľadu riaditeľa pretekov a predsedu cyklokrosovej komisie som veľmi rád, že Majstrovstvá Slovenska dopadli výborne. Po organizačnej aj športovej stránke, trať mala svoj náboj, v mnohých kategóriách sa bojovalo o titul až do posledných metrov, čo bolo aj veľmi zaujímavé pre divákov. Zmenou bolo aj to, že po dlhých rokoch prišli Majstrovstvá Slovenska na inú trať, ako na tradičnú prievidzskú. V tomto trende chceme pokračovať, na budúcu sezónu sa Majstrovstvá Slovenska predstavia opäť v inom meste.

Z pohľadu manažéra CK Banská Bystrica som nadmieru spokojný s výkonom a výsledkom Martina Haringa. Bojoval a dal do toho všetko. Zvíťazil zaslúžene a po troch rokoch zosadil z trónu exMajstra Európy Róberta Gavendu. Som rovnako rád, že sa splnil jeden z cieľov CK Banská Bystrica, získať jeden z titulov Majstra Slovenska na ceste, MTB alebo v cyklokrose, aj keď sa nám pri oznámení tohoto cieľa na začiatku roka mnohí smiali. Všetci vieme, že na ceste nemal Peter Sagan konkurenciu, v MTB sme mali k titulu bližšie, no Lami bol nad Martinove sily, no získal aspoň bronzovú medailu. Nakoniec nám to vyšlo do tretice, keď sme získali ten tretí, posledný eliťácky titul v cyklokrose, v disciplíne, ku ktorej máme najbližšie. Výborne išiel aj Lukáš, jeho štvrté miesto je možno nedocené, no po sérii veľkých zdravotných problémov, keď vynechal takmer polovicu sezóny, je to úspech. Je to naša najbližšia nádej pri zisk ďalšej medaily v budúcej sezóne. Trochu ma mrzia zbabrané preteky žien, kde sme mali na dve medaily, dokonca pri troche šťastia i na titul, no to už by bolo asi priveľa, takže sa musíme uspokojiť s bronzom. Cyklokrosová sezóna je pre nás dobrá, celkové víťazstvo Martina Haringa v Slovenskom pohári BCF, či tretie miesto v súťaži tímov za Žiarom nad Hronom a Podbrezovou, kde nás smolné dlhodobé zranenia Longauera, či Bátoru obrali o možnosť popasovať sa o titul najlepšieho klubu práve so Žiarom, sú naplnením našich cieľov."

Martin Haring: „Od druhého kola sme jazdili s Robom na špici samostatne, s dostatočným náskokom pred Milanom a zvyškom poľa. Pár krát sme si nastúpili do terénu a oťukávali sa, ale rozhodujúci moment prišiel asi tri kolá do cieľa, keď medzi nami vznikla diera na 5 - 10 sekúnd. V poslednom kole ma Robo dobehol, keď som spravil chybu a trafil strom, ale podarilo sa mi ostať na špici, v zapätí spravil chybu Robo, keď sa pod schodmi šmykol a padol na ľade, na štadión som už vychádzal ako prvý s pomerne dostatočným náskokom.“

Miroslav Debnár: "Pre mňa boli Majstrovstvá Slovenska vlastne len bežným kolom Slovenského pohára, nakoľko s mojimi cyklokrosovými schopnosťami som žiadne zázraky neočakával. Snažil som sa ich dokončiť s čo najlepším umiestnením. Trať sa mi páčila, nevadilo mi ani blato, s ktorým mávam občas problémy v technických pasážach. Nevyhovoval mi ale zamrznutý podklad, na ktorom som ku koncu pretekov dva krát spadol a po nich som už pokračoval s väčšou opatrnosťou." 

Zuzana Vojtášová: „Ak existuje nejaký povrch v teréne, ktorý nemám rada, tak je to sneh a ľad a klzký povrch, dnes to teda neboli podmienky, ktoré by som si užívala. Kondične som tiež nepodala zrovna ukážkový výkon, únava po sezóne a slabý tréning v posledných týždňoch je poznať, čo je škoda, lebo Tereza tiež nepodala svoj štandardný výkon, dnes bolo zlato na dosah. Striebro som si "odpásla" v poslednej zákrute pred cieľom, kde som podcenila mokrý ráfik, nedobrzdila som, vynieslo ma a tých pár metrov mi chýbalo na Kristínu, to bola vyslovene moja chyba, do špurtu s ňou som si verila – nemá také zrýchlenie.“

Lívia Hanesová: "Od štartu sa mi šlo dobre, prepracovala som sa až k Terezke, s ktorou som sa snažila držať tempo čo najdlhšie. Prvé tri kolá sa mi to darilo, neskôr som začala robiť chyby, pridružili sa aj nejaké technické problémy. Tie však mal snáď každý, každý padol, alebo sa niekde pošmykol, a teda zaslúžene vyhral ten, kto urobil najmenej chýb a najlepšie si poradil s náročnou traťou."

Ján Malachovský, predseda CK BB: "Je radosť pozerať sa na preteky, keď náš pretekár bojuje o titul majstra SR. Ako Martin, aj ja som šťastný z titulu, teší ma bronzová medaila Zuzkina, príkladne bojovala a mám radosť, že všetci príkladne reprezentovali / L. Hanesová, L. Bátora, R. Glajza, M. Fraňo, R. Zrelica, M. Debnár /, nikto nevzdal, boli veľmi náročné podmienky, sneh, blato, sychravo. Spolupráca s CK Krupina je príkladná a teším sa aj na budúci rok!"

Výsledky a konečné poradie Slovenského pohára BCF.

Športové ozveny (17.12.2012 od 17:10min)

Góly, body, sekundy (16.12.2012, 14:20min)

Fotogaléria Adriany Vajsovej-Korytkovej

Fotogaléria CK BB na facebooku.

Pretekári CK Banská Bystrica majú nastavené posedy metódou BG FIT v predajni BIKEPRO Banská Bystrica
Reklamný prúžok

Copyright © ckbb.sk 2024 - pre CK BB vytvorilo BikePro

Template by Templates for Joomla.