CK Banská Bystrica bude používať v roku 2015 bicykle Merida Reacto DA Limited

Home
Slovenčina (Slovenská republika)English (United Kingdom)

Profily pretekárov - Jakub Novák

Jakub Novák, viacnásobný majster Slovenska a účastník Majstrovstiev Európy, či Majstrovstiev Sveta. Bývalý člen kontinentálnych tímov Windoors Příbram a Amore Vita Conad.

 

 

1. Začínal si s cyklistikou v Prešove, bolo vás v tom období na východe veľa a aj oddiel bol nadmieru úspešný, ako si spomínaš na svoje cyklistické začiatky v Prešove?

Áno, na začiatky v prešovskom tíme TJ Lokomotíva SWAM Prešov spomínam pomerne často. Musím povedať, že v mojich začiatkoch, v r. 2000, ako mladší žiak, sme mali pomerne početné zastúpenie vo všetkých kategóriách a nebojím sa povedať, že v každej sme mali skvelé úspechy. Boli sme taká rodina. Juniori nás usmerňovali v každom smere, čo bolo pre nás len dobré, pretože sme videli, ako im to ide, a že dokážu vyhrávať. Čo mi však najviac dalo do cyklistického života, bolo zaučenie od Aleny Barilovej a Lenky Ilavskej, ktoré boli ešte v tej dobe veľmi úspešné aj vo svete. Každá kategória mala svoje čaro, či už to boli učenlivé a spoznávacie kroky kat. dorast alebo prvé víkendové cesty po Slovensku ako dorast a kadet, čo znamenalo spoznávanie slovenských miest. Už ako kadet to bol taký kolotoč pretekov, víťazstiev a samozrejme tvrdého tréningu, disciplíny. Už v prechode z kategórie kadetov k juniorom sa nám venoval omnoho viac náš tréner Ľudovít Pavela, povedal by som na vrcholovej úrovni tej doby. Bolo to dennodenné sledovanie samého seba, tvrdé tréningy aj za neúprosných podmienok a vrtochov počasia. Tréner nám vyhodnocoval 5 dní v týždni tester Polar, z ktorého nám analyzoval, čo sme v tréningu robili, či nerobili dobre. Samozrejme prinášalo to trblietavé pliešky  v podobe víťazstiev a osobného uspokojenia. Takže musím povedať, že tých viac ako šesť rokov patrí medzi moje najkrajšie roky života.

2. Po prestupe do kategórie mužov si absolvoval zahraničnú anabázu, ako sa vyvinul tvoj prestup do Čiech?

Prestup do českého tímu Ck Windoor´s Příbram bolo pomerne ťažké rozhodnutie. Už len z hľadiska toho, že som mal 17 rokov a záverečný maturitný ročník. Mal som však možnosť odísť do iných klubov a to Železiarne Podbrezová alebo Dukla Trenčín. Moja vidina bola budúcnosť v zahraničnom tíme a na Slovensku som ju nevidel, aj preto bolo moje rozhodnutie takéto. Takže som prijal ponuku od Františka Trkala, ktorú som dostal už na Svetovom pohári v slovinskom Maribore.


3. Ako si spomínaš na "české" obdobie, pár rokov strávených v českom tíme?

Spomínam a musím povedať, že nezabudnem. Tri roky strávené v meste Příbram mi dali svoje. Prvé dlhodobé odlúčenie od rodiny, domova, priateľov. Keď som sa tam nasťahoval, tak sa mi tam hodili dve pesničky – "Bývam v cudzom meste" od Jany Kirschner a ďalšie "1+1 tam a zpět" od Michala Hrúzu.  Ale samozrejme, našiel som si tam nové známosti a priateľov, dokonca som tam chodil 2 roky do školy.

4. Skúsil si aj kontinentálnu cyklistiku v talianskom Amore Vita Conad, ako sa zomlel tento prestup, a ako si spomínaš na toto obdobie?

Taliansko, kraj cyklistike zasnúbený, to bol môj sen, odkedy som skúsil športovú kariéru cyklistu. Prestup som si vybavoval sám, stálo ma to veľa úsilia telefonátov a emailov a samozrejme výsledky, ktoré ma tam dostali. Čo bolo ale potrebné, bol prvotný kontakt, ten mi posunul môj bývalý kolega Ladislav Borisov z Ruska. Spomienky na Taliansko a preteky sú nezabudnuteľné. Mám samozrejme hromadu fotiek z pretekov a súkromného života, takmer všetky propozície a buletíny pretekov. Boli to nezabudnuteľné tréningy s množstvom možností trás a nespočetnými kopcami. Ak by som povedal najkrajšie preteky z Talianska, tak to boli Giro de la Calabria, Giro di Sardena  2.1., Memorial Marco Pantani, Svetové poháre 1.1., kde sme štartovali na pozvánku.

5. Po ukončení pôsobenia v Amore Vita si sa z cyklistiky na chvíľu vytratil, čo sa stalo?

Áno, rok 2011 bol pre moju osobu oddychový, bohužiaľ nechcene. Komunikoval som s Duklou Trenčín hneď po príchode z Talianska a po dohode som mal nastúpiť, síce oneskorene, ale predsa v marci r. 2011 do klubu. To sa však nestalo. Z čoho vyplýva len ponaučenie "kým to nemáš na papieri, tak tomu nesmieš veriť",  no a potom som už angažmán nezohnal nikde.

6. Po malej prestávke pokračuješ v tíme CK BB, ako si spokojný, a aké si dávaš ciele do budúcnosti?

Musím povedať, že v CK BB som nadmieru spokojný a verím, že tento tím sa bude posúvať ďalej, má na to ambície. Po vedením Martina Fraňa to ani inak nejde, samozrejme záleží na nás pretekároch, aké výsledky dosiahneme. Aj takýmto spôsobom sa posunieme vyššie.

7. Si držiteľ mnohých titulov z MSR, účastník ME či MS, ktorého výsledku si najviac ceníš?

Och áno, mám nejaké tie pliešky na stene, no nemám ich všetky spočítané, je ich mnoho. Čo sa týka zlatých medailí, mám ich 26 od kategórie dorast, až po kategóriu muži U-23. Z toho najdôležitejšie sú z kategórie junior a U-23. Ak sa už musím pochváliť, tak titulom neoficiálny majster Česka a Slovenska z kat. junior r. 2006 disciplína časovka jednotlivcov 22 km, pretože som porazil celú českú aj slovenskú konkurenciu na spoločných Majstrovstvách. Nesmiem zabudnúť na 13. miesto a najlepšieho jazdca do 25 rokov na pretekoch Giro de la Calabria. A moje posledné víťazstvo, Majster Slovenska 2010 v cestných pretekoch s hromadným štartom v kat. U-23 v Kyjove, kde som porazil celú českú U-23 a aj slovenskú kat. muži ELITE.


Pretekári CK Banská Bystrica majú nastavené posedy metódou BG FIT v predajni BIKEPRO Banská Bystrica
Reklamný prúžok

Copyright © ckbb.sk 2024 - pre CK BB vytvorilo BikePro

Template by Templates for Joomla.