CK Banská Bystrica bude používať v roku 2015 bicykle Merida Reacto DA Limited

Home
Slovenčina (Slovenská republika)English (United Kingdom)

Šťastné a veselé cyklokrosové vianočné turné

Trojica našich pretekárov, z ktorých jeden, R. Glajza, je zároveň aj reprezentačným trénerom slovenského cyklokrosu, strávila spolu s mladým U23 jazdcom Ondrejom Glajzom Vianoce na cestách a na pretekoch.

 

Deň pred Štedrým večerom 23.12. ich čakal Svetový pohár v belgickom Namure. Kros to bol možno typický pred viac ako 10 rokmi, na dnešnú dobu je však až netradične kopcovitý, silovo náročný, po rovine sa ide vlastne iba úsek okolo depa. Najvyšší bod trate je pri kostolíku nad mestom, technickými zjazdami v lesoparku sa zíde k najnepríjemnejšiemu úseku, k prudkému blatistému zjazdu a k blatistému traverzu po lúke, ktorý bol svedkom, ba priam aj príčinou, nejedného karambolu, a to vo všetkých kategóriách. Nasledoval dlhý výbeh, opäť jeden dlhý nepríjemný blatový zjazd a dlhým výjazdom sa okruh uzavrel na rovinke pri depe.

Z našich pretekárov sa na preteky postavili iba Martin Haring v hlavnej kategórii Elite a Zuzana Vojtášová v ženskej Elite kategórii. Martinovi sa dnes veľmi darilo, zašiel svoj najlepší výsledok na podujatí Svetového pohára, keď skončil 39. Preteky boli ako inak v réžii belgických pretekárov, keď na čele jazdil neohrozene a osamotene väčšinu pretekov Kevin Pauwels, pódium doplnili stálice všetkých pódií, Niels Albert a Sven Nys, ktorý sa už tradičným lišiackym spôsobom prepracoval na striebornú pozíciu až tesne pred cieľom.

V ženách zvíťazila rovnako neohrozene K. Compton, ktorá si prvé miesto udržala aj napriek početným pádom. Druhá skončila Češka K. Nash a na 3. miesto sa pomaličky prepracovala aktuálna majsterka sveta M. Vos, ktorá mala na tejto trati tiež problémy s technikou jazdy. Naša Zuzana Vojtášová sa s traťou pasovala statočne, ale jej aktuálna výkonnosť nestačila na to, aby došla bez straty okruhu.

Nasledovali 2 dni tréningu a oddychu, z ktorých jeden deň – ten Štedrovečerný – si pretekári spríjemnili varením tradičného menu, a síce kapustovej polievky a smaženej ryby. Išlo o prekvapenie reprezentačného trénera, ktorý takouto formou, ba priam obetou, keďže o takéto kompletné menu sa podujal údajne prvýkrát v živote, len aby spríjemnil sviatky svojim zverencom, a Martinovi aj oslavu jeho narodenín.

Ďalšie preteky nasledovali 26.12. v belgickom Zolderi, na motokárovom okruhu. Trať je väčšinou situovaná v piesčitom lesíku a v piesčitej technickej pasáži oproti hlavnej tribúne. Pretekárov opäť preverili 2 nepríjemné zjazdy, v ktorých sa skončili nádeje na dobré umiestnenie nejedného pretekára – toto pravidlo neplatí azda iba v kategórii žien, kde o umiestnení rozhoduje zvyčajne iba hrubá sila. Tentokrát sa na štart postavil aj samotný reprezentačný tréner Róbert Glajza. Po vynikajúcom štarte a prvých úvodných 2 kolách si už len strážil svoju pozíciu, keď obsadil solídne 41. miesto.

Martin Haring opäť podal vynikajúci výsledok, keď po nevydarenom a málo asertívnom štarte sa postupne prebojoval až na finálne 30. miesto, čo je jeho životným úspechom. Môžeme len konštatovať, že sa zlepšuje veľmi konzistentne v posledných rokoch a v tomto roku priam z mesiaca na mesiac. Víťazstvo nad ex-majstrom Európy a ex-majstrom Slovenska, Róbertom Gavendom mu isto vlialo väčšiu motiváciu a chuť do pretekov. To ale, že na trati, ktorá mu nie je veľmi blízka, porazí aj také veľké mená, ako Gerben de Knegt či Dieter Vanthourenhout a bude mať "na dostrel” 25. miesto, čím by de facto splnil nomináciu na Majstrovstvá sveta v Americkom Louisville, asi ale nepočítal. O pódium sa podelili Sven Nys, ktorý opäť raz "zlomil" N. Alberta tesne pred cieľom a Z. Štybar, ktorý vyhral špurt s krajanom R. Šimúnkom.

V ženskej kategórii jazdila neohrozene a osamotene M. Vos, na stupňoch víťazov ju doplnili K. Compton s minútovou stratou a S. Cant. Naša Zuzana Vojtášová sa na rýchlej silovej trati nepresadila.

Martin Haring bol aj napriek životnému výsledku hneď po pretekoch mierne rozladený: "V prvom kole som zrobil veľa chýb a ocitol som sa v spoločnosti kolegov z Austrálie a Nového Zélandu. Postupne počas celých pretekov som sa neustále predieral dopredu, až na konečné 30. miesto. Škoda lepšieho štartu, prípadne čistejšie prvé kolo. Skončiť päť miest lepšie a nominovať sa tým na MS do Ameriky nebolo nereálne, škoda, veľmi ma to mrzí, snažil som sa. Okruh mi pocitovo nesedel, robil som chyby a dlho mi trvalo, kým som získal aký-taký rytmus, paradoxne je z toho aj tak najlepší výsledok zo Svetového pohára v tejto sezóne."

Zuzana Vojtášová zhodnotila celých 5 dní nasledovne: "Kdeže sú tie časy, keď som došla sveťák bez straty kola :) Nadôvažok sú ešte oproti minulosti sprísnené pravidlá o odvolávaní z trate, takže pomalších pretekárov sťahujú z pretekov o 2-3 min. skôr ako v minulosti, čo pri tých najpomalších znamená o 1 kolo skôr. V Namure som vzhľadom na kondičku, profil a technicky náročnú trať čakala, že ma odvolajú dokonca skôr. Daždivé počasie, ani blatistý povrch mi nevadili, také podmienky mi priam vyhovujú, nedalo sa mi ísť však do intenzity. V Zolderi som zas dúfala v lepší výsledok, išlo sa mi lepšie, najmä v anaeróbnom pásme. Chýbala mi sila, aby som sa  na konci 1. kola zabudovala v skupinke predo mnou. Aj napriek slabým výsledkom som si dávno cyklistiku, najmä kros, neužívala tak, ako v tomto roku. Vianočné turné som už ani neplánovala obísť, nestíham veľmi trénovať popri práci a zasnežené cesty v okolí Bystrice tréningu tiež nenahrávajú. Všetci mladí jazdci okrem Ondra však Robovi Glajzovi odriekli účasť, tak som išla 'zachraňovať počty' a pomáhať do depa, čo bolo potrebné najmä v blatistom Namure, kde pretekári menili bicykel minimálne v každom kole. Sám Robo by nestíhal zabezpečiť depo Ondrejovi Glajzovi aj Martinovi Haringovi. Som rada, že som našej reprezentácii aspoň takouto formou pomohla svojou troškou do mlyna k dobrým výsledkom. Boli to asi moje najkrajšie Vianoce - sviatky nejako neprežívam, takže 5 dní strávených v o 15-20 stupňoch teplejšom pásme a ešte v spojení s aktívnym športom, tak si predstavujem ideálne strávených 5 dní voľna. Repre tréner Glajza nám pripravil prekvapenie a navaril nám fajnú kapustnicu, takže sme mali sviatky ako sa patrí. Ako vedľajší produkt účasti na sveťákoch som sa dohodla na poskytnutí rozhovorov pre náš web a cyklokrosový portál cxsvk.sk zo strany viacerých svetových elitných pretekárov. Môžete sa teda tešiť na rozhovory s hviezdami cyklokrosového neba ako K. Compton, K. Nash, S. Nys, N. Albert, Z. Štybar, K. Pauwels, K. Vantornout ai. - ak máte na uvedených pretekárov otázku, ktorú by ste im chceli položiť a doposiaľ ste čakali na vhodnú príležitosť, napíšte mi, všetkým budem zasielať otázky mejlom po ukončení vianočných a novoročných pretekov."

Foto: autor Lydia Van de Meerssche, Jozef Cooreman

Pretekári CK Banská Bystrica majú nastavené posedy metódou BG FIT v predajni BIKEPRO Banská Bystrica
Reklamný prúžok

Copyright © ckbb.sk 2024 - pre CK BB vytvorilo BikePro

Template by Templates for Joomla.