CK Banská Bystrica bude používať v roku 2015 bicykle Merida Reacto DA Limited

Home
Slovenčina (Slovenská republika)English (United Kingdom)

CK BB začal sezónu v Afrike

Cyklisti CK BB začali sezónu na africkom kontinente, kde si zmerali sily na troch jednorázových UCI 1.2 pretekoch a kritériu v Dakhle.

 

 

 

Štvorica Čanecký, Debnár, Fraňo a Viglaský sa predstavila v tréningovom minikempe, v rámci ktorého absolvovala 3 UCI jednorázové preteky na Západnej Sahare Challenge du Marche Verte organizované marockou cyklistickou federáciou s následným kritériom v Dakhle. CK BB sa vrátil na Západnú Saharu po druhýkrát, keď svoju premiéru absoloval v roku 2010.

"Po príchode do Casablancy nás čakal presun do mesta Layoune v Západnej Sahare, kde sme absolvovali párdňový tréningový minikemp a  tri jednorázové UCI 1.2 preteky, plus kritérium v Dakhle. Pár dní po pretekoch sme ešte potrénovali v teple a vrátili sa späť. Využili sme pozvanie a dobré vzťahy s marockou cyklistickou federáciou a uprednostnili sme túto formu prípravy pred tradičnou Malorkou, či Chorvátskom. Samozrejme s tisíc najazdenými kilometrami sa nedajú robiť zázraky, celý výjazd bol zameraný najmä na najazdenie kvalitných kilometrov, výsledok v tejto fáze nie je podstatný. Najmä v zlých poveternostných podmienkach na Slovensku, keď sme ešte minulý týždeň trénovali a pretekali na bežkách, sme trochu pozadu v počte najazdených kilometrov. Už v marci nás čakajú prvé ostré štarty, takže tento výjazd splnil, čo sme od neho očakávali," povedal na margo akcie manažér Martin Fraňo.

Prvá jednorázovka sa odohrávala v Layoune, kde pretekári absolvovali 2 x 52km okruh v silnom vetre. Už po štarte sa začalo ostro pretekať, v prvých únikoch sa ocitli Fraňo i Čanecký. K veľkému deleniu skupín došlo na 30. kilometri v bočnom vetre. Prvá skupina piatich Marokáncov s Poliakom sa hlavnému stále rozpájajúcemu a spájajúcemu poľu neustále vzďaľovala, a keď sa postupne zbavili Poliaka, štvorica marockých pretekárov pokračovala až do cieľa, kde sa z víťazstva tešil Essad Abelouache. V druhej skupine došiel na 25. mieste Marek Čanecký. Smolu mal Debnár, ktorý dostal defekt v závere z rovnakej skupiny a do cieľa prišiel tesne po časovom limite, ktorý bol 7 minút, v tretej skupine s Fraňom a Viglaským.

Druhá jednorázovka mala štart v Layoune a cieľ v Tarfaya. Celé preteky boli v silnom bočnom protivetre, čo roztrhalo štartovné pole na márne kúsky desať kilometrov po štarte. Opäť sa rozkúskovalo na tri skupiny. Prvá "marocká" skupina bola ostro prenasledovaná "poľskou" mikroskupinou. Za nimi celú etapu "kolotočovala" tretia najväčšia skupina s Fraňom a Čaneckým. Ostatní postupne preteky balili, pretože v silnom vetre nebola žiadna šanca dostihnúť pelotón. Po páde rovnako odstúpil Čanecký a dokončil len Fraňo v tretej skupine na 22. mieste, no opäť za časovým limitom, ktorý bol znova menej ako osem minút. Z víťazstva sa tešil Maročan Jelloul.

Tretí deň pretekári zamierili do mesta Boujdour. Etapa merala 145 km a takmer celá sa šla v silnom vetre od chrbta s častými úsekmi s bočným vetrom. Táto kombinácia býva najhoršia a doslova sa letí. Po tridsiatich kilometroch letu Saharou sa pelotón opäť rozdelil na tri skupiny. V prvej kraľovali Marokánci, keď zvíťazil Ismail Aayoune. V druhej skupine dokončil Marek Čanecký na 19. mieste. Tretia skupina s Viglaským, Fraňom a Debnárom dokončila opäť v prvej tridsiatke no po časovom 5 % limite.

Po pretekoch čakal pretekárov náročný 350 km presun do Dakhly, kde ich čakalo posledné kritérium ulicami mesta na 70 km.

Kritérium sa začalo svižným tempom, nástup striedal nástup a priemer dosahoval 46 km/h. V začiatkoch bol aktívny aj Marek Čanecký, no rozhodujúci únik sedemčlennej skupiny dvoch Poliakov, dvoch Marokáncov, Líbyjca a Francúza zachytil Fraňo. Skupina sa okamžite odpútala a získala slušný takmer minútový náskok. Potom z nepochopiteľných príčin aj po vzornej spolupráci začali pretekári tvrdo nastupovať, čo nevydržala dvojica Fraňo a Líbyjec Belgasem a v päťke nakoniec došpurtovali do cieľa. V hlavnom 20-člennom poli preteky dokončili Viglaský, Fraňo a Debnár. Marek Čanecký mal smolu, keď pri úniku poľský pretekár zachytil o chodca a Marek sa prekopŕcol cez neho vo veľkej rýchlosti. Naštastie bez vážnejších následkov.

alt

Po pretekoch nasledoval presun vojenským lietadlom do Casablancy a záverečný tréning pri mori.

"V Maroku sa jazdí tvrdo, takže žiadne zázraky som nečakal. Až na druhý deň, keď sa mi šlo zle, som relatívne v pohode absolvoval preteky aj s nejakou aktivitou. Som veľmi rád, že sme tu boli, rýchle kilometre v teple sa veľmi zídu," povedal na margo marockého vystúpenia Marek Čanecký

"Celý pobyt v Maroku splnil do bodky, čo mal. Takmer všetci absolvovali všetky preteky komplet, plus samozrejme tréningy pred samotným podujatím. Veľmi sme sa nešetrili, šlo o najazdenie čo najviac kilometrov v teplých podmienkach. Jednorázovka sa ide inak ako etapák, v podstate totálny šrot od štartu a ide sa len o víťazstvo, ostatní preteky balia. Aj preto som bol rád, že i mnohé iné tímy, Francúzi, Bahrajn, či Líbya poňali preteky ako dobrý tréning a každý deň všetky skupiny vzorne striedali až do cieľa. Na pár UCI bodov dosiahli okrem Maroka len Poliaci, ktorí docestovali zo Španielska, čo v tejto fáze sezóny prekvapivé nie je, no som veľmi rád, že tréningovo-pretekový pobyt dopadol nad očakávania," zhodnotil vystúpenie CK BB Martin Fraňo.

Výsledky

staň sa priateľom CK BB na facebooku a pozri si kompletnú fotogalériu.

fotografie: Mohamed Mendoubi


 

Pretekári CK Banská Bystrica majú nastavené posedy metódou BG FIT v predajni BIKEPRO Banská Bystrica
Reklamný prúžok

Copyright © ckbb.sk 2024 - pre CK BB vytvorilo BikePro

Template by Templates for Joomla.