CK Banská Bystrica bude používať v roku 2015 bicykle Merida Reacto DA Limited

Home
Slovenčina (Slovenská republika)English (United Kingdom)

Profily pretekárov - Jozef Palčák

Staronovým pretekárom CK BB je Jozef Palčák, ktorý sa opäť vracia do súťažnej cyklistiky. Porozprávali sme sa s ním o jeho cyklistickej minulosti i plánoch do budúcnosti.

 

 

 

 

 

1. Podobne ako viacerí cyklisti CK BB a bývalého ŽP Podbrezová si začínal s cyklistikou pomerne neskoro, popíš tvoje začiatky.

Áno, je pravda, že som s cyklistikou začal neskôr. K prvému intenzívnejšiemu kontaktu s bicyklom ma priviedol učiteľ na základnej škole, s ktorým sme spoločne každý víkend chodievali na poznávacie výlety. V pätnástich rokoch som začal s horskými maratónmi. V tomto období ma najviac podporoval môj otec, ktorého chodenie po pretekoch bavilo minimálne tak, ako mňa, ale hlavne mal vždy prehľad o celom dianí. Po prvej sezóne ma pozvali do amatérskeho klubu Outdoor Zvolen, kde som prvý krát dostal aj materiálnu podporu.

2. Po prestupe do ŽP Podbrezová sa Ti otvorili dvere k vrcholným podujatiam, dosahoval si slušné výsledky, čo Ťa posunulo na ME alebo MS. Skús popísať toto Tvoje "podbrezovské" obdobie, ako sa to zomlelo, a kde Ťa to posunulo.

Po prestupe do Podbrezovej som sa dostal k cestnej cyklistike len náhodne. Raz ma napísali na súpisku pretekov do Španielska ako náhradníka len tak „pro forma“, ale po nečakaných zmenách v zostave som musel doplniť chýbajúce miesto. Znalosti o cestných pretekoch som mal vtedy takmer nulové. Naučiť sa základne pravidlá trvá niekoľko rokov, čo bola v tom momente pre mňa veľká nevýhoda. O rok neskôr som sa začal venovať prevažne cestnej cyklistike. Ako som už spomínal, "ozajstné" pretekanie som nepoznal, a tak som aj napriek dobrému výkonu bol pre náš tím viac záťažou ako pomocou. Keďže som dovtedy jazdil len MTB, kde záleží predovšetkým na výkone a technike jednotlivca, na ceste mi chýbali potrebné znalosti a skúsenosti pre prínos naším lídrom.

 

Jazdil som veľa pretekov, ale väčšinou to bolo len o tom, udržať sa v balíku a dôjsť do cieľa. Ako som už spomínal, mal som celkom dobrý výkon, vďaka čomu ma brávali na kvalitnejšie a ťažšie preteky. Na nich som mal možnosť všímať si, ako veci, o ktorých mi všetci hovoria, fungujú v skutočnosti. Pretože teória znie síce pekne, ale v praxi to vždy funguje trochu inak. Postupne som sa naučil, ako pomôcť tímovým kolegom k pekným výsledkom, prípadne ako využiť to, keď pomôžu oni mne. Za tých pár rokov odjazdených na ceste sa mi podarilo získať medaily z Majstrovstiev Slovenska, nominovať na Majstrovstvá Európy a Majstrovstvá sveta. Tieto výsledky ma motivovali stále sa zlepšovať. Pracovať na sebe tak, aby ma každý krok ktorý robím, neskôr posunul vyššie. 

3. Po páde ŽP Podbrezová si ako väčšina cyklistov prestúpil do CK BB. Práve s CK BB si sa zúčastnil mnohých pretekov mimo Európy a získal si mnoho cenných skalpov i UCI bodov. Na ktoré z pretekov, či úspechov si rád spomínaš, a ktoré si najviac ceníš?

Samozrejme cenné sú pre mňa medaily z Majstrovstiev Slovenska, ktoré sú jedným z malých cieľov cyklistu, ale viac cenné je pre mňa prvé etapové víťazovo na UCI pretekoch Tour de Senegal, pretože to boli preteky s medzinárodnou účasťou. Ale aj ďalšie etapové víťazstvá na Tour de Cameroon a Grand Prix Chantal Biya. Potom rád spomínam na celkové druhé miesto v kategórii do 23 rokov na Tour de Guadeloupe, ktoré boli jedným z najťažších a zároveň najlepšie zorganizovaných etapových pretekov v mojej kariére vôbec.

 

4. Po úspešných sezónach a víťazstvách v Senegale, či Kamerune si sa z cyklistiky na chvíľu vytratil, čo sa stalo?

Počas cyklistickej kariéry som veľa trénoval a pretekal. Mal som však nedostatok regenerácie, čo sa negatívne podpísalo na mojom výkone. Popri cyklistike som musel začať pracovať, a to bolo hlavným dôvodom mojej pauzy. Neskôr som si založil živnosť a venoval sa rozbehnutiu svojej firmy, popri ktorej bolo možné nájsť si čas aj na tréning. No už po pol roku som mal vážnu dopravnú nehodu. Pred „zubatou“ ma zachránil fakt, že moje telo bolo vďaka aktívnemu športovaniu oveľa odolnejšie a bojovnejšie ako telo bežného človeka. Po všetkých tých zraneniach ma doktori pripravovali na scenár, že už nikdy nebudem môcť športovať. Ja som sa ale týmto negatívnym prognózam nepoddal. Napriek zákazu som potajme začínal so športom, vďaka čomu som sa zotavil rýchlejšie a takmer na sto percent.

 

5. Počas pretekárskej pauzy si však na šport, či cyklistiku nezanevrel, ako si sa udržiaval v kondícii? 

Príroda a šport mi dávajú pocit slobody, preto na ne nikdy nezanevriem. V zime veľmi rád chodím na skialp či už u nás na Poľanu, alebo do Tatier. Vždy, keď mám čas a sú vhodné podmienky, robím stopu na našich „medvedích“ chodníkoch. Prípadne využívam bežkárske trate na Látkach, ktoré sú celú zimu upravované. V letných mesiacoch rád prevetrám bike, ktorý často využívam aj ako prepravný prostriedok, a tak spájam príjemné s užitočným.

 

6. Rok 2013 je pre Teba návratom i k veľkým podujatiam. Aké máš plány na sezónu 2013? Býval si jedným z lídrov ŽP Podbrezová, či neskôr CK BB a si znova v tíme pre rok 2013, aké sú Tvoje hlavné ciele? 

Po dvojročnej pauze a zraneniach sám neviem, čo môžem od svojho tela očakávať. Ale čím kvalitnejšie preteky, tým väčšia výzva. Mojim cieľom je vychutnávať si preteky, ale hlavne pomôcť celému tímu robiť výsledky. Pokúsim sa pritom využiť svoje niekoľkoročné skúsenosti a vyvarovať sa chýb, ktoré by mi bránili v posune. Naučil som sa, že je zbytočné dávať si dlhodobé ciele, lebo často krát veci nevychádzajú podľa našich plánov, a potom je človek z toho len znechutený. Prijímam, čo mi príde do cesty a snažím sa to využiť vo svoj prospech. 

 

Pretekári CK Banská Bystrica majú nastavené posedy metódou BG FIT v predajni BIKEPRO Banská Bystrica
Reklamný prúžok

Copyright © ckbb.sk 2024 - pre CK BB vytvorilo BikePro

Template by Templates for Joomla.