CK Banská Bystrica bude používať v roku 2015 bicykle Merida Reacto DA Limited

Home
Slovenčina (Slovenská republika)English (United Kingdom)

Pretekári CK BB úspešne aj v teréne

V druhej polke apríla odštartovala na Slovensku nová MTB sezóna, konkrétne cez víkend 20. a 21. apríla sa konali prvé kolá Slovenského pohára v maratóne vo Svätom Jure a v XCO v Turčianskych Tepliciach.

 

 

Vo Svätom Jure sme mali zastúpenie v kategórii žien Elite. Zuzka Vojtášová a Lívia Hanesová obsadili v kategórii Slovenského pohára 2. a 3. miesto.

Na druhý deň za ideálneho jarného počasia sa na technicky náročnom 4,4 km dlhom okruhu v Turčianskych Tepliciach s množstvom korenistých zjazdov a výjazdov bojovalo o prvé body do Slovenského pohára XCO. Na štarte sa zišla komplet slovenská špička, nechýbali ani zástupcovia z okolitých krajín, Poľska, Českej republiky a Maďarska, či už v juniorskej, elitnej mužskej alebo ženskej kategórii. Ako prvý si odkrútil svoju premiéru v kategórii ,,Masters B" Róbert Glajza, ktorý obsadil 4. miesto.

V mužoch Elite sme mali zastúpenie v podobe Martina Haringa, ktorý obsadil druhé miesto. Po preteku sa vyjadril: ,,Do polovice pretekov sme jazdili spolu s Michalom Lámim, ale potom som nedokázal držať jeho tempo, najmä v silových úsekoch okruhu. Je to môj prvý ostrý štart tejto sezóny, čakal som, že na tom budem horšie. S prípravou sme trošku pozadu, vzhľadom na zlé klimatické pomery, ktoré tu panovali. Tak isto tento rok sa ešte nevyjazďujú body do Olympijskej kvalifikácie, začíname nový štvorročný cyklus, takže sa nie je zatiaľ kde ponáhľať. Teraz ma čaká dvojtýždenný tréningový blok a ďalšie kolo SP v Smoleniciach. Prípravu smerujeme až k prvým vrcholom sezóny koncom mája, MSR v maratóne a samozrejme na CDM v Novom meste na Morave."

V ženskej elitnej kategórii nás zastupovala Zuzana Vojtášová, ktorá obsadila 10. miesto. Po pretekoch povedala: „V tréningu som v posledných týždňoch kvôli účasti na Tour de Maroc pozadu, nestíhala som trénovať toľko ako po iné roky. Od návratu sa teda snažím zmazať tréningové manko, ako aj absolvovať prvé pretekové kilometre pred blížiacim sa svetovým pohárom Grácia Orlová v Čechách. Tento víkend bol dosť krutý, v sobotu sme s Líviou absolvovali 1. kolo SP v maratóne na 75 km (Lívia 2., ja 3. miesto), v nedeľu som už iba ja pokračovala na 1. kole SP v XC. Škoda, že preteky neboli v obrátenom garde, po 4h maratóne môžem byť len rada, že som na XC v kvalitnom ženskom obsadení a na rýchlej trati odjazdila kompletný počet okruhov."

Prvý májový víkend naši pretekári absolvovali cyklomaratón Vlkohron, kde Lukáš Bátora obsadil na dlhej 74 km trati 3. miesto a Zuzka Vojtášová na 42 km trati tak isto 3.  miesto. Reprezentácia SR absolvovala svoj prvý výjazd pod vedením nového trénera na preteky kategórie UCI C1 do rakúskeho Grazu. CK BB zastupoval v elitnej mužskej kategórii Martin Haring, ktorý obsadil 12. miesto, čo znamenalo zisk 6 UCI bodov. ,,Doplatil som na zlú voľbu pneumatík, mal som dva nepríjemné pády, tohtoročná premiéra v reprezentačnom drese mi veľmi nevyšla, našťastie to bolo do 15. miesta a pripísal som si aspoň nejaké UCI body."

Ďalším podnikom Slovenského pohára v maratóne bolo partnerské podujatie Tour de Volcana, pod názvom HQBC Bike Stopa Skalka, ktoré sa konalo 11. mája na Skalke pri Kremnici. V kategórii Slovenského pohára na 70 km trati nás zastupovali Glajza, Malachovský a Haring. Práve Róbertovi sa podarilo bezchybnou jazdou vyjazdiť si 2. miesto, keď nad jeho sily bol len skúsený matador Ondrej Fojtík. Malachovský skončil 8., Haring s tromi defektmi preteky nedokončil.

Na druhý deň pokračoval aj seriál SP v XCO pretekmi v Smoleniciach, ktorých sa zúčastnili Róbert Glajza a Martin Haring. Za sucha nie veľmi technicky náročnú a jazditelnú trať vedúcu lúkami a parkom v blízkosti zámku dokonale zmenil dážď. Úseky na lúkach boli značne šmykľavé, prudké výjazdy bolo treba behať, aj s počasím to začalo pripomínať cyklokros. Toto všetko nahrávalo do kariet našim zástupcom. Skúsený lišiak Glajza zacítil príležitosť a zvíťazil v kategórii Masters B. V kategórii mužov Elite Martin Haring rovnako nenechal nič na náhodu, zopakoval Róbertov výkon a presvedčivo zvíťazil. ,,Som rád, že som potvrdil svoju výkonnosť a zaradenie do reprezentácie. Najviac som sa obával technických problémov, aby sa nestalo niečo ako včera na Skalke, keď som bol nútený preteky vzdať z prvej skupiny. Isté časti materiálu už presluhujú a niekedy to dajú najavo. O týždeň ma čakajú MSR v maratóne, ďalší týždeň prvý vrchol sezóny v Novom meste na Morave. Verím, že dokážeme vyladiť formu na tieto podujatia a budeme sa prezentovať dobrými výsledkami."


Fotodokumentácia: Peter Kolárik

Pretekári CK Banská Bystrica majú nastavené posedy metódou BG FIT v predajni BIKEPRO Banská Bystrica
Reklamný prúžok

Copyright © ckbb.sk 2024 - pre CK BB vytvorilo BikePro

Template by Templates for Joomla.