CK Banská Bystrica bude používať v roku 2015 bicykle Merida Reacto DA Limited

Home
Slovenčina (Slovenská republika)English (United Kingdom)

Hanesová bronzová na Majstrovstvách SR v časovke

 

 

Ako už tradične koncom júna, aj tento rok sa konali spoločné Majstrovstvá Slovenskej a Českej republiky, tentokrát u našich susedov v Slavkove u Brna.

Vo štvrtok si zmerali sily časovkári, vo veľmi netradičnej časovke jednotlivcov v Slavkove u Brna. V doobedných hodinách pretekali ženy na 20 km. Trať bola naozaj netradičná, plná ostrých stúpaní, keď na trati nebolo ani meter roviny. Najtvrdšie stúpanie na obrátku malo dokonca sklon 10 %. Takéto extrémy sa stávajú v Čechách už doslova tradíciou a v konečnom zúčtovaní spôsobili, že straty medzi jednotlivými pretekármi sa dramaticky zvyšovali. Veľmi dobre si medzi ženami počínala Lívia Hanesová. Aj keď na obrátke sa pohybovala až na piatom mieste, v záverečnom klesaní dokázala zmazať manko a nakoniec obsadila skvelé tretie miesto a získala tak svoju prvú medailu z MSR v časovke jednotlivcov, keď tesne o 9 sekúnd porazila vlaňajšiu majsterku, Alžbetu Pavlendovú. O zlato sa popasovali Janka Keseg-Števková a veľké prekvapenie Michaela Maláriková. Práve druhá spomínaná v závere zabrala a získala titul o neuveriteľných 8 desatín sekundy. Slovenské ženy sa nestratili ani medzi Češkami, keď Maláriková obsadila celkové piate, Števková šieste, Hanesová ôsme a Pavlendová deviate miesto.

"Tohtoročná majstrovská časovka mala vcelku netradičný profil, bolo to len hore alebo dole. Na 20 km sme nastúpali takmer 350 m. Tým, že to nebola klasická rovina, predpokladala som, že budem mať mierne výhodu voči niektorým pretekárkam, paradoxne podľa prejazdov som v kopcovitom úseku prevdepodobne strácala. Prípravu som sa snažila gradovať práve smerom k majstrovstvám Slovenska, je to však o jednom dni, o danej chvíli, ako sa človek cíti, vyspí a ako mu idú nohy. Som rada, že sa mi podarilo prvý krát získať medailu z časovky, k čomu prispel určite aj kvalitný materiál (časovkársky špeciál Merida Warp a prilba Casco)," povedala čerstvá  medailistka Lívia Hanesová.

 

Poobede sa s časovkou na 40 km, tou istou traťou ako ženy, no dvoma kolami, popasovali muži. V kat. U23 obsadil Harag ôsme a Vančo deviate miesto. Medzi eliťákmi po návrate z Iránu nakoniec v časovke štartovala len trojica Palčák, Rusina a Fraňo, ktorá obsadila 8. 10. a 12.miesto.

"Je vidieť, že ani zďaleka nie sme adaptovaní po návrate z Iránu, cesta bola dlhá a výkon nebol optimálny ani u Palčáka a Vanča. Treba povedať, že v tejto konkurencii sa každá, aj malá, vec okamžite prejaví, a to nehovorím o tejto trati. Nerozumiem, prečo bratia Češi musia skákať z extrému do extrému. Po dvoch fantastických klasických rovinatých-zvlnených časovkách na Slovensku v Púchove a Dubnici nad Váhom, ktoré spĺňali svetové parametre, sme opäť ako aj pred tromi rokmi zažili v Čechách extrém. Na trati nebol ani meter roviny, strmé kopce, ktoré sa šli na malom prevodníku striedali nebezpečné zjazdy, kde pretekári dosahovali rýchlosť 90 km/h a skončili u viacerých prípadoch zranením a nebezpečnými kolíziami. Teda namiesto časovky, kde najlepší ako Velits a Bárta dosahujú bežne priemery okolo 50 km/h, sme videli časovku, kde väčšina pretekárov nedosiahla priemer ani 40 km/h a mnohí oveľa, oveľa nižší a pretekári nastúpali počas 40 kilometrov 700 výškových metrov. Samozrejme, všetci majú rovnaké podmienky a ja nie som spokojný s výsledkami, najmä od Haraga som čakal trochu viac, no nám sedia oveľa viac klasické časovky. Opäť sa ukázalo, že českí organizátori si myslia, že preteká sa len do strmého kopca, o čom sa presvedčíme aj na pretekoch jednotlivcov v nedeľu. Veľmi ma mrzí, že na časovke neštartoval Martin Haring a Miro Debnár, keby sme v dostatočnom predstihu vedeli profil trate, určite by sme ich nasadili, lebo trať pripomínajúca časovku do vrchu Šturec im sedí najviac, no na bežnej klasickej trati šancu nemajú,"povedal v cieli Martin Fraňo.

Výsledky

Pretekári CK Banská Bystrica majú nastavené posedy metódou BG FIT v predajni BIKEPRO Banská Bystrica
Reklamný prúžok

Copyright © ckbb.sk 2024 - pre CK BB vytvorilo BikePro

Template by Templates for Joomla.