CK Banská Bystrica bude používať v roku 2015 bicykle Merida Reacto DA Limited

Home
Slovenčina (Slovenská republika)English (United Kingdom)

Haring s Glajzom úspešne v Malajzii

 

Bikeri po úspešnej sezóne v Európe zamierili do Malajzie.

Slovenská reprezentácia v MTB má aj zásluhou Martina Haringa, či Michala Lamiho za sebou najúspešnejšiu sezónu. Oboma nohami má nakročené k olympiáde v Rio de Janeiro. Keďže do rebríčka UCI a olympijskej kvalifikácie sa započítavajú aj UCI etapové MTB podujatia, ktorých na svete veľa nie je, zamierila slovenská reprezentácia v zložení Michal Lami, Martin Haring, František Lami, doplnená o servisáka a reprezentačného trénera Roberta Glajzu s vedúcim Jánom Žilovcom do malajzijského Langkawi.

Na pretekárov v sobotu čakala prvá previerka, MTB UCI maratón na 81 km v náročnom blatistom teréne. Výborne sa s podmienkami i súpermi popasovali všetci Slováci. Michal Lami dokonca na chvíľku viedol, nakoniec obsadil pekné 3. miesto. Banskobystričania Martin Haring i matador Robert Glajza obsadili rovnako skvelé 4. resp. 19. miesto.

Po dni voľna slovenskú reprezentáciu čakal ostrý štart. Prvá etapa šesťetapového náročného podujatia zaradeného do kalendára UCI. Langkawi International cycling challenge je najlepšie dotovaným podujatím na ázijskom kontinente. Celkovo sa rozdá medzi pretekárov 150 000 USD. Zaujímavosťou je, že mužská i ženská kategória je rovnako dotovaná, čo nebýva v cyklistike zvykom. Muži i ženy si rozdelia po 50 000 amerických dolárov a na víťaza čaká v Európe neuveriteľných 15 000 USD. No s pribúdajúcim poradím ceny prudko klesajú, čo zaručuje veľmi ostré boje o víťazstvo. Veríme, že slovenským pretekárom sa bude rovnako dobre dariť, ako pri úvodnom maratóne.

Rovnakou zaujímavosťou je, že reprezentačný tréner Glajza (CK Banská Bystrica) súťaží v kat. masters v plnej poľnej. Veteráni vyrážajú za mužmi o päť minút pri maratónoch, ktoré čakajú pretekárov v troch etapách (81, 62 a 42 km). "Gazda" štartuje nabalený všetkými potrebnými nástrojmi, nitovačmi, dušami, prehadzovačmi a náradím a jehou úlohou je nielen vyhrať svoju masters kategóriu, medziiným veľmi dobre obsadenú i finančne ohodnotenú, no dopredu ho ženie i jeho úloha mechanického vozidla pre eliťákov Haringa a bratov Lamiovcov, ktorých úloha je zbierať UCi body a zaváhanie v niektorej z etáp kôli mechanickej poruche by znamenal koniec šancí v boji o celkové poradie, a tým aj UCI body. Na bufetoch bude trojicu zabezpečovať dvojica Žilovec, Belas, no Glajza je pojazdný mechaničák. Slovenská reprezentácia nenechala nič na náhodu. Okrem trojice maratónskych etáp čaká cyklistov prológ a dvojica cross country pretekov na jednu hodinu. V sobotu budeme poznať celkového víťaza tohto ojedinelého podujatia a na týchto miestach budeme prinášať priebežné informácie, ako sa našim chlapcom darí.

"Už na maratóne som štartoval ovešaný náradím ako ťava. Večer ma bolí chrbát, že sa neviem ani po schodoch presúvať. Je to však veľmi motivujúce, musím ísť naplno, aby som nemal veľkú stratu na Haringa s Lamiovcami. Všetko mi v taštičkách cinkoce, ale bojujem nadoraz. Je to také dva v jednom, lebo zvýšená zverská námaha prináša i výsledky v mojej masters kategórii a dáva chlapcom istotu. Verím, že chalani zabojujú o celkové pódium, ja urobím všetko, aby som im v tom pomohol. Ak to vyjde, pódium neminie ani mňa :)," povedala s úškrnom v cieli maratónu slovenská legenda Robert Glajza.

"Maratón bol náročný hlavne podmienkami. Ide sa v hustom blate, technika dostáva veľmi zabrať. Za jedny preteky totálne zodraté brzdové platničky, reťaz, či prevodník. Šlo sa mi celkom fajn, no trochu sa obávam technických problémov v týchto podmienkach. Určite vydám zo seba všetko a som veľmi zvedavý, ako sa to bude vyvíjať. Na ceste som absolvoval už mnoho etapových podujatí, no v MTB je to moja premiéra," povedal v cieli úradujúci majster SR v MTB maratóne Martin Haring.

13.10.-Prológ

Na krátkej trati sa najviac darilo výbušným pretekárom. Z víťazstva sa tešil Švajčiar Nicola Rohrbach. Michal Lami obsadil so stratou necelých troch sekúnd tretie miesto pred bratom Františkom. Martin Haring skončil 19. so stratou necelých 18 sekúnd. Výborne si počínal i Robert Glajza medzi masters, kde obsadil pekné druhé miesto, ktoré by stačilo na zhruba 46. miesto medzi eliťákmi, teda v polovici štartovného poľa.

kompletné výsledky prológu

"Takéto krátke trate mi až tak nesedia. Tradične sa rozbieham trochu pomalšie, nie som až taký výbušný, teda 19. miesto je také normálne. Dnes to bola skôr šou pre divákov, s riadnym pretekaním začíname zajtra. Čaká nás maratón na 65 km, čo mi podstatne viac vyhovuje. Po maratóne do Langkawi prišli viaceré nové tváre, napr. Švajčiar Giger, či Japonec Yamamoto, takže konkurencia je väčšia ako v sobotu. Zajtrajšok už veľa napovie smerom k celkovému poradiu," Martin Haring.

"Krátka trať mi celkom vyhovuje. Naozaj neviem, čo môžem od súperov v kat. masters očakávať, no veľmi som si užíval, že som nemusel štartovať obvešaný náradím ako vianočný stromček. Druhé miesto je príjemným prekvapením," Robert Glajza.

14.10., 1. etapa, maratón na 65km

 

Trať šla čiastočne po trati sobotňajšieho maratónu, teda cyklisti ju dobre poznali. Od štartu sa v čele vytvorila 7-členná skupina, kde bol aj Michal Lami. Za nimi bojovala štvorica s Martinom Haringom. V závere sa dopredu vydala dvojica Nemec Platt a Michal Lami. Z etapového víťazstva sa tešil nemecký pretekár, no Lami sa obliekol do žltého dresu vedúceho pretekára s náskokom 10 sekúnd. Martin Haring dorazil do cieľa na 10. mieste.

Výborne si počínal i v kategórii masters Robert Glajza, ktorý prišiel do cieľa tretí so stratou 11 minút na víťazného Marcia Deho, rovnako tretie miesto drží v celkovom priebežnom poradí.

"Trať bola veľmi náročná, rovnako ako v sobotu, no o malý kúsok kratšia. Po štarte som zaváhal a odišla nám 7-členná skupina, ktorú sme počas celej etapy stíhali vo štvorici. Nakoniec je z toho desiate miesto a strata päť minút. Preteky sa len rozbiehajú, podobne ako na Paríž-Dakar budú mnohí pretekári vypadávať z celkového poradia v dôsledku chýb, či technických porúch, bude dôležité, aby sme ich nerobili my. Zajtra nás čaká 2. etapa na 45 km z východu na západ ostrova," Martin Haring.

výsledky 1.etapy

15.10., 2. etapa, polmaratón 45km

 

Ďalšia náročná etapa opäť premiešala celkové poradie. Po štarte sa utvorila silná štovrčlenná skupina, kde nechýbal "žlťák" Lami. Martin Haring tradične s horším štartom bojoval v druhej skupine. No vo veľmi strmom a ostrom stúpaní sa skupina rozdelila a Martin zbieral pretekárov pred sebou. To už na Lamiho zaútočil Platt a zbavil sa ho a opäť zvíťazil v etape. Lami dorazil na druhej pozícii so stratou 1:09 min a rovnako druhá pozícia mu patrí v celkovom poradí so stratou 58 sekúnd na priebežne vedúceho Nemca Platta.

Martin Haring podal výborný výkon, keď sa v strmom stúpaní dotiahol na tretieho Švajčiara Gigera, no vo vzájomno súboji nakoniec Švajčiarove tempo neudržal a do cieľa došiel na výbornom štvrtom mieste so stratou 3:24 min. Rovnaká priečka mu patrí i v celkovom poradí so stratou 8:49 min.

"Od štartu sa ide veľmi rýchlo. Doslova sa špurtuje nadoraz, ja sa rozbieham pomalšie. Keď som dostihol Gigera, dúfal som v pódium, no Švajčiar zaútočil a dokázal sa ma zbaviť. Je z toho teda štvrté miesto. O všetkom sa rozhodne zajtra. Zhruba polovicu dňa prší, polovicu svieti slnko. Preteky sa idú zatiaľ bez dažďa, no husté blato dáva zabrať bicyklom," Martin Haring po druhej etape.

Medzi masters pretekármi tak ako každý deň aj dnes dosiahol Robert Glajza na pódium. Prišiel na treťom mieste, ktoré si udržiava aj v priebežnom celkovom poradí. Zajtra čaká na pretekárov rozhodujúca, najdlhšia etapa. Pretekári absolvujú tri 27 km dlhé okruhy s veľmi prudkým a náročným stúpaním, v celkovej dĺžke 81 km. Po náročných silových etapách už viacerým pretekárom dochádzajú sily a zajtrajšok veľa napovie v súboji o celkové víťazstvo i UCI body.

"Na priebežne prvých Taliana Deha a Brita Craiga tu asi nikto nemá, no v zajtrajších dlhých pretekoch sa pokúsim zaútočiť. Zajtra to bude riadny masaker, už sa na to teším, poradie sa môže poprehadzovať," Robert Glajza.

výsledky v etape. celkové poradie muži elite po 2.etape celkové poradie masters po 2.etape

 

16.10., 3. etapa, maratón 81km

 

Tretia etapa bola o jeden kopec na okruhu skrátená, teda pretekári bojovali na 21km okruhu, ktorý prešli trikrát. Opäť karty miešali aj slovenskí pretekári. Po štarte sa vytvorila opäť silná 13 skupina aj s Lamim a Haringom. V druhom kole sa začala v náročnom stúpaní deliť, vpredu medzi štvoricou zostal Lami, za ním bojoval Haring. V záverečnom kole sa odpútal Švajčiar Giger a prišiel si do cieľa po etapové víťazstvo a upevnil si tretiu pozíciu v celkovom poradí. Za ním sa tuho bojovalo o žltý dres medzi Lamim a Plattom. Michal Lami sa dokázal od svojho súpera odpútať a virtuálne sa obliekal do žltého, no zhruba kilometer pred cieľom zle odbočil a pokiaľ sa vrátil, stratil svoj ťažko vybudovaný minútový náskok a do cieĺa špurtovali svorne s Plattom. Michal Lami obsadil v etape druhé miesto a rovnako druhé mu patrí v celkovom poradí. 

Martin Haring bojoval o štvrté miesto, no v závere ho predstihol Yamamoto a teda dokončil na piatom mieste v etape. Yamamoto skresal z Haringovho náskoku v celkovom poradí a zajtrajšie cross country bude tuhým bojom pre našich pretekárov. Lami bude bojovať o celkové víťazstvo a Haring zuby nechty strážiť priebežné štvrté miesto pred dotierajúcim a technicky zdatným Yamamotom. Samozrejme svoje môžu urobiť i nejaké pády a technické problémy, no zajtrajšie cross country dá asi definitívnu bodku v celkovom poradí, keď v sobotu čaká pretekárov už len 30 minútové kritérium, kde sa dajú získať už len sekundy.

"Dnes to bola veľmi ťažká trať. Bojoval som zuby nechty, no Yamamoto sa cezo mňa v závere prehnal ako víchor. Zajtra pôjdem čo to dá, aby som štvrté miesto urdžal" Martin Haring.

Robert Glajza, ako každý deń, aj v tretej etape vystúpil na pódium medzi pretekármi masters. Opäť obsadil tretie miesto, ktoré mu s prehľadom patrí aj v celkovom poradí.

"Karty sú už viacmenej rozdané, rozdiely sú veľké. V celkovom poradí sa toho už veľa nezmení, no na kratšej technickej trati zajtra a v posledný deň ešte pokúsim o etapové víťazstvo"  Robert Glajza.

kompletné výsledky prinesieme okamžite, ako budú v Malajzii zverejnené, u nás v poobedňajších hodinách.

17.10., 4. etapa, 90 min cross country

 

Štvrtá etapa urobila ráznu čiaru vzhľadom na celkové poradie. Veľkú úlohu hrali aj slovenskí pretekári. Na špici sa medzi štvoricou pretekárov odohrával boj o celkové víťazstvo. V ňom nestačil vedúci Platt a o svoj žltý dres prišiel. Najlepší výkon podal víťazný Švajčiar Giger. Výborne si počínal Michal Lami, ktorý už tradične obsadil druhé miesto v etape, keď to víťazstvo je preňho asi zakliate. Je to už jeho štvrté druhé miesto v etape. Čo je však potešiteľné, zaváhaním Platta sa vyhupol na vedúce priebežné prvé miesto a obliekol sa do žltého dresu pred poslednou etapou, ktorá sa ide zajtra ako ultrarýchle MTB kritérium na 30 minút na okruhu v dĺžke 1,6 km.

Martin Haring bojoval v druhej skupine a jazdil svorne so svojim najväčším súperom Japoncom Yamamotom. Nakoniec stratil opäť nejaké sekundy a skončil na 7. mieste v etape. V celkovom poradí by si mal udržať 4. miesto.

"Yamamoto trochu strácal vo výjazdoch, ale v zjazdoch mi dával kartáč zase on. V poslednom kole mi trochu poodišiel v zjazde a získal nejaké sekundy. V celkovom poradí však stále stráca vyše minúty. Už mám celkom dosť, no zajtra položím život, aby som štvrté miesto v celkovom poradí udržal," povedal v cieli predposlednej etapy Martin Haring.

Robert Glajza skončil opäť tretí, ako každý deň. Aj keď dnes bol odhodlaný útočiť, po dvoch školáckych pádoch mu zostala obligátna tretia pozícia, ktorú si s prehľadom drží aj v celkovom poradí medzi masters pretekármi. Slovákom zostáva etapové víťazstvo zakliate, posledná šanca prelomiť sériu druhých a tretích miest je v zajtrajších krátkych pretekoch na 30 min, no Michal Lami má skvele našliapnuté k celkovému triumfu a zisku 80 UCI bodov do olympijskej kvalifikácie.

4.etapa masters masters cel.poradie muži elite 4.etapa muži celk.poradie

18.10., posledná, 5. etapa, 30 min xc kritérium.                                  

                                                                             

Posledná etapa priniesla dramatický záver. Michalovi Lamimu padla reťaz v prvom kole krátkeho okruhu a jazdil osamotene za prvou 10člennou skupinou v ktorej bol Martin Haring. Z víťazstva sa nakoniec tešili severskí pretekári, keď všetky tri stupne víťazov obsadili členovia dánskej reprezentácie, Haring prišiel do cieľa na ôsmom mieste so stratou 35 sekúnd a v celkovom účtovaní obsadil 4.miesto. Za 4.miesto v celkovom poradí si pripísal prémiu 2500 dolárov a cenných 55 UCI bodov.

Lami nakoniec po urputnom boji a strate 49s obhájil prvé miesto o necelú polminútu. Zvíťazil tak v náročnom 6dňovom podujatí a okrem prémie 15 000 dolárov si za víťazstvo pripísal 80 UCI bodov. Je to druhé veľké víťazstvo slovenského pretekára na MTB etapovom podujatí v Ázii, keď v roku 2011 zvíťazil práve Martin Haring na poslednom ročníku Tour de Himalayas v Pakistane.

Medzi masters pretekármi obsadil aj v poslednej etape tretie miesto Robert Glajza. Tak ako každý deň, aj v závere sa postavil na tretí stupienok v konečnom hodnotení. Výsledky,ako aj celkové hodnotenie akcie prinesieme dnes podvecer.

"Bolo to veľmi náročné. Síce krátka, ale veľmi rýchla etapa. Zubami, nechtami som sa držal v prvej skupine, no doslova zverské tempo som v závere neudržal, a skončil som s malou stratou ôsmy. Z celkového štvrtého miesta mám veľkú radosť, stála to veľa síl, do posledných minút som musel odrážať Yamamotove ataky. Celkovo to bol veľmi hektický deň, keď mal Michal technické problémy, a dlho bojoval, aby svoj malý náskok udržal. Bolo to napínavé až do posledných minút a zvíťaziť v takto dlhom podujatí len o 25 sekúnd chce aj pevné nervy. Klobúk dole pred jeho výkonom" zhodnotil týždeň pretekania v Malajzii Martin Haring.

"Organizácia bola výborná, som rád, že som nakoniec odštartoval v masters kategórii. Svoju úlohu mechaničáku a zabezpečenia v Malajzii som si na trati splnil, navyše celkové tretie miesto a každý deň na pódiu v etape je pre mňa tiež veľmi pekné na staré kolená. Oprášil som si mladosť, zapretekal som si na hranici svojich možností. Na prvé dve miesta som výkonnostne nemal, s tretím miestom som spokojný. Ako reprezentačný tréner som nadmieru spokojný s výkonom slovenských eliťákov. 135 UCi bodov výrazne pomôže v olympijskej kvalifikácii, možno práve tieto body v závere rozhodnú. Víťazstvo Michala je neskutočné, každý deň podal výborný výkon a jeho celkové víťazstvo aj odmena je zaslúžená" zhodnotil podujatie jazdiaci reprezentačný tréner Glajza.

muži 5.etapa muži cel.poradie masters 5.etapa masters cel.poradie



 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pretekári CK Banská Bystrica majú nastavené posedy metódou BG FIT v predajni BIKEPRO Banská Bystrica
Reklamný prúžok

Copyright © ckbb.sk 2024 - pre CK BB vytvorilo BikePro

Template by Templates for Joomla.