CK Banská Bystrica bude používať v roku 2015 bicykle Merida Reacto DA Limited

Home
Slovenčina (Slovenská republika)English (United Kingdom)

Úspešnú domácu cyklokrosovú sezónu zakončili Haring a Glajza titulmi majstra SR, CK BB sa stal najlepším oddielom

Slovenská cyklokrosová sezónu vyvrcholila posledným podujatím, Majstrovstvami Slovenska v Trnave 13. decembra. Preteky boli zároveň posledným, štrnástym kolom Slovenského pohára v cyklokrose.

 

Rýchla a rovinatá trať sľubovala zaujímavé boje, do ktorých výrazne zasiahli aj pretekári CK Banská Bystrica. Prvými banskobystrickými zástupcami v súťaži boli ženy, ktoré na rozdiel od predchádzajúcich kôl SP štartovali samostatne, polminútu za kadetmi. Výborne odštartovala Lívia Hanesová, ktorá do terénu vchádzala na prvej pozícii. Už v prvom kole sa vytvorila dvojička Lívia Hanesová a Janka Keseg Števková, ktoré sa vzďaľovali svojim súperkám. Na začiatku tretieho kola však zaútočila skúsená olympionička Števková a Lívii sa vzdialila. Aj keď Lívia bojovala srdnato, na Števkovú to nestačilo a do cieľa prišla na druhej pozícii a po bronze z časovky jednotlivcov si pripísala ďalšiu medailu z MSR, tentokrát striebornú a do rebríčka UCI 60 UCI bodov. Od štartu sa na tretej pozícii pohybovala ďalšia pretekárka CK BB Erika Glajzová, ktorá si prišla po svoj prvý bronz na MSR v kategórii dospelých a do rebríčka UCI 40 UCI bodov.

CK BB malo zastúpenie aj medzi masters pretekármi. V kategórii masters A od štartu jazdil na špici pretekov suverén tohtoročného pohára Róbert Glajza. No nemal to jednoduché, pretože spoločne s ním jazdil viac ako polovicu pretekov Branislav Kacina, ktorý svoju kožu lacno predať nechcel. O výbornom výkone veteránov svedčí i to, že okrem dvojice najlepších juniorov reprezentantov, dokázali postupne zmazať polminútové manko na štarte a zostávajúcu ekipu juniorov, bojujúcu nielen o medaily, ale i o miestenku na Majstrovstvá sveta, postupne dostihli, ba dokonca predstihli. V závere využil svoje bohaté skúsenosti Róbert Glajza a súperovi sa lišiacky vzdialil a prišiel si po titul majstra Slovenska. Tentokrát sa nedarilo Ladislavovi Longauerovi. Strieborný medailista z Majstrovstiev Európy nemal svoj deň a napriek tomu, že trať mu sedela, obsadil až piatu priečku.

„Nebolo to dnes jednoduché. Braňo Kacina šiel výkonnostne veľmi dobre. Musel som siahnuť na dno svojich síl a využiť všetky taktické a technické zdatnosti, aby som sa ho zbavil a po povinné víťazstvo si nakoniec prišiel,“ zhodnotil svoj výkon cyklokrosová legenda a zároveň reprezentačný tréner Robert Glajza.

„Dnes som od štartu na najlepších strácal. Teoreticky aj prakticky som sa hotoval na medailu, nakoniec piate miesto je pre mňa sklamaním. Keďže som smolne stratil vďaka technike i titul majstra Európy a získal „len“ striebro i vďaka technike, zameriam sa najbližšie dva týždne v tréningu na techniku v teréne a najmä rýchlosť a výbušnosť v jazde za autom, pretože začiatkom januára ma čaká vrchol sezóny, Majstrovstvá sveta Masters, kde chcem o medailu zabojovať,“ Ladislav Longauer.

V hlavnej kategórii sa s napätím čakalo, kto dokáže získať najcennejší titul majstra Slovenska medzi mužmi. Hlavným favoritom bol dvojnásobný majster Martin Haring, no pred týždňom ho dokázali v Krupine poraziť Ondrej Glajza s Vozárom, na štarte nechýbal ani Metlička a rýchla, háková trať sľubovala napínavé súboje. Odštartovalo sa veľmi rýchlo a na čele sa okamžite vytvorila sedmička pretekárov v zložení Haring, Bátora (CK Banská Bystrica), O. Glajza (Stevens), Vozár (ŽP Šport), Gajdošík (Bikepro), Chalás (Reprogas) a Metlička (Johnson Controls), čo sa aj očakávalo. No už menej sa čakalo, že hneď v druhom kole zaútočí Haring tak razantne, že nikto zo zostávajúcej skupiny nebol schopný zareagovať. Martin Haring si jazdil svoje a neustále zvyšoval náskok na skupinu, ktorý sa zastavil na 1:20 min a presvedčivo si prišiel po tretí titul majstra Slovenska v rade a získal porciu 100 UCI bodov. V záverečných dvoch kolách sa rozpútal tuhý súboj o medaily, najviac síl zo skupiny mal Ondrej Glajza, ktorý si celkovým druhým miestom pripísal titul majstra Slovenska do 23 rokov. Tretie miesto a eliťácke striebro si odniesol Jaroslav Chalás. Lukáš Bátora v závere po pár chybách obsadil piate miesto v kat. elite, celkové siedme a o jednu priečku si pohoršil oproti vlaňajšku, no do rebríčka UCI si pripísal 15 UCI bodov. Jozef Palčák skončil 9. (5 UCI bodov)., Jakub Vančo obsadil 14., Miroslav Debnár 15. a Martin Fraňo 16. miesto.

„Pred štartom som mal trochu obavy, predsa takéto rýchle rovinaté trate mi veľmi nesedia a naopak veľmi sedia Glajzovi s Vozárom. Preto som veľmi príjemne prekvapený, ako ľahko som sa dokázal skupine vzdialiť a relatívne s prehľadom zvíťaziť. Oproti vlaňajšej dráme to bolo tento krát oveľa viac v pohode a som naozaj veľmi rád, že som dokázal obhájiť a získať svoj tretí titul majstra Slovenska v rade,“ Martin Haring.

„Do pretekov som šiel s cieľom získať medailu. Bolo to otvorené až do záverečných kôl. Jazdilo sa mi vpredu celkom dobre, no v závere som spravil pár chýb a aj výkonnostne som stratil, keď sa lámal chleba a medaila mi rovnako ako vlani ušla. Mrzí ma to, no bolo to otvorené až do konca a čierny Peter zostal v rukách mne i Pištovi Gajdošíkovi, ktorému len o pár centimetrov ušiel bronz. I taký je šport,“ Lukáš Bátora.

Po Majstrovstvách Slovenska došlo i vyhodnoteniu Slovenského pohára 2014. I tu mali pretekári CK BB dôvod na radosť. Martin Haring síce svoje vlaňajšie celkové víťazstvo neobhájil aj napriek tomu, že 6 krát dokázal v jednotlivých kolách zvíťaziť. No pre reprezentačné povinnosti v MTB i cyklokrose sa nezúčastnil až piatich kôl, teda obsadil až celkové 4. miesto. CK BB však nezostalo bez celkových víťazov. Z celkového triumfu v Slovenskom pohári sa tešila medzi ženami Lívia Hanesová a medzi masters A Robert Glajza. Na dôvažok sa celému tímu CK BB podarilo s výrazným náskokom obhájiť titul najúspešnejšieho tímu v konkurencii 87 klubov zo Slovenska, Čiech, Poľska, Maďarska, Belgicka a Rakúska. Tím CK BB zvíťazil nielen s obrovským bodovým náskokom, ale i v počte víťazstiev (22) v jednotlivých kolách sa stal najúspešnejším klubom v seriáli SP.

„Z pohľadu CK BB som s cyklokrosovou sezónou spokojný nadmieru. Dnes podala dobrý a bojovný výkon i Hanesová, no na titul to nestačilo, no i striebro je pekné. Martin Haring podal doslova profesorský výkon a suverénne kraľoval cyklokrosu v kat. elite. Bátora sa veľmi, preveľmi snažil, no medaila mu opäť ušla, no i taký je šport. Celkovo sme dnes získali 220 UCI bodov, čo nie je málo.  Tím podával dobré výkony a zaslúžene získal víťazstvo v súťaži klubov. Pre väčšinu pretekárov sa dlhá sezóna, ktorá začala už vo februári na Sahare konečne skončila a trochu si vydýchnu. Trojicu Haring, Hanesová a Bátora čakajú ešte zahraničné podujatia s cyklokrosovou reprezentáciou. Cyklokrosová sezóna vyvrcholí Majstrovstvami sveta v českom Tábore a ja verím, že CK BB tam rovnako nebude chýbať a pokúsi sa spraviť solídny medzinárodný výsledok,“ uviedol na záver manažér Martin Fraňo.

výsledky

fotogaléria na FB

zostrih TA3

zostrih STV /čas 14:15-15:15/

 

 

Pretekári CK Banská Bystrica majú nastavené posedy metódou BG FIT v predajni BIKEPRO Banská Bystrica
Reklamný prúžok

Copyright © ckbb.sk 2024 - pre CK BB vytvorilo BikePro

Template by Templates for Joomla.