CK Banská Bystrica bude používať v roku 2015 bicykle Merida Reacto DA Limited

Home
Slovenčina (Slovenská republika)English (United Kingdom)

CK Banská Bystrica sa predstavila novinárom pred sezónou

V piatok 6. marca za prítomnosti viceprimátora mesta Banská Bystrica Martina Turčana sa už po štvrtýkrát konala v tradičných priestoroch firmy Merida tlačová konferencia Cyklistického klubu Banská Bystrica pred nadchádzajúcou sezónou.

 

Na úvod pán viceprimátor všetkých prítomných ubezpečil, že nové vedenie mesta Banská Bystrica je otvorené rozšírenej spolupráci v oblasti športu. Ocenil dobrú prácu CK Banská Bystrica na tomto poli a prisľúbil pomoc do novej sezóny ako aj pri tradičnom spoluorganizovaní podujatia pre verejnosť Tour de Volcano.

Jazdiaci manažér Martin Fraňo zhodnotil úspechy tímu v predchádzajúcej sezóne a načrtol vízie do tej nadchádzajúcej. „CK Banská Bystrica počas svojej prvej kontinentálnej sezóny zaznamenal opäť mierny posun vpred. V cestnej časti sezóny dosiahol viacero dielčích úspechov, medzi iným i zisk medailí na Majstrovstvách Slovenska v časovke tímov, či časovke žien prostredníctvom Lívie Hanesovej. Bohužiaľ nám nevyšli ostatné vrcholy ako Okolo Slovenska, či domáce preteky UCI V4. Napriek tomu zisk siedmych UCI bodov v prvej kontinentálnej sezóne nie je sklamaním. V rámci možností a podmienok sme sa snažili vyťažiť maximum a sme radi, že sa opäť ocitáme na kontinentálnej báze aj v sezóne 2015. Ako výborné považujem pôsobenie v cyklokrose a malý zázrak virtuálnu nomináciu Haringa na OH v MTB. “

Banskobystričania si v prvej kontinentálnej sezóne vyskúšali preteky prvej kategórie UCI na Tour de Iran, v novej sezóne ich čaká výborne obsadené Tour de Azerbajdzan a Tour de Estonia, dve podujatia UCI 2.1 v konkurencii profesionálnych kontinentálnych tímov a pred kamerami Eurosportu.

 

„Tour de Azerbajdzan a Tour de Estonia sú vrcholom sezóny, medzi týmito podujatiami sú preteky V4 a ihneď po nich Okolo Slovenska. Teda máj a začiatok júna je doslova prešpikovaný podujatiami najvyššej kvality a bude pre nás vrcholom cestnej sezóny. Určite však zabojujeme o medaily aj na MSR, predovšetkým v kat. U23, či žien a znova pri časovke družstiev“, hodnotil plány Martin Fraňo a pokračoval: "mnohé tímy majú problémy s pretekmi, no my máme kalendár doslova a dopísmena nabitý. Chceme pretekať aj doma na Slovensku v slovenskom pohári, ktorý prešiel nejakými zmenami, ktorých som bol sám spoluautor. Aj vďaka kolízii pretekov a nabitosti kalendára sme museli odmietnuť ďalšie dve podujatia v kat. UCI 2.1 a mnohé preteky UCI 1.2 resp. 2.2".

Na rozdiel od iných tímov, CK Banská Bystrica obsadzuje najväčší počet disciplín a nevyhýba sa ani ženám. Lívia Hanesová sa stala po rokoch prvou Slovenkou, ktorá absolvovala a dokončila jedny z najnáročnejších ženských etapových pretekov, obdobu mužskej Tour de France, 7etapové podujatie La Route de France. V konkurencii najlepších žien sveta tvrdo bojovala aj Lívia a ako jediná z tímu Slovenska dokončila preteky a za svoj bojovný výkon bola niekoľkokrát ocenená cenou za bojovnosť na pódiu pre najlepších.

„La route de France bol zážitok na celý život. Bolo to naozaj ťažké a nemám toľko skúseností, no opäť ma to posunulo trošku vpred. Verím, že tento rok to bude ešte o čosi lepšie, a že zabojujem aj o titul majsterky Slovenska, ktorý mi už dlho uniká či už na ceste, alebo v cyklokrose, bronzov a strieborných medailí už bolo dosť,“ povedala s úsmevom cyklistka CK Banská Bystrica, Lívia Hanesová.

CK Banská Bystrica je úspešný aj v iných disciplínach. V cyklokrose je slovenskou jednotkou. Martin Haring je znova majstrom Slovenska a po tretíkrát najlepším cyklokrosárom roka, Lívia Hanesová zvíťazila v celkovom poradí Slovenského pohára a obsadila striebro na Majstrovstvách SR. Veľkým talentom je i ďalšia z klanu Glajzovcov, Erika, ktorá začína miešať karty medzi juniorkami a ženami v svojej prvej „dospelej“ sezóne. Pätica Hanesová, Glajzová, Bátora, Vozár a Haring bola v reprezentácii a absolvovala svetové poháre, či Majstrovstvá Európy a Majstrovstvá sveta. CK Banská Bystrica sa stala najlepším cyklokrosovým tímom SR.

„V nastolenom trende v cyklokrose sme odhodlaní pokračovať a stále byť na Slovensku najlepší, to je náš cieľ. Na medzinárodnom poli bojovať a neustále ako doteraz sa posúvať až do tej absolútnej svetovej špičky,“ zhodnotil manažér Martin Fraňo.

Najúspešnejším odvetvím je MTB, aj napriek tomu, že ho aktívne jazdí len Martin Haring. Ten po skvelej sezóne má našliapnuté k OH v Rio de Janeiro. Po ročnom kvalifikačnom cykle má Slovensko aj jeho zásluhou vyjazdené dve miesta a pokiaľ bude aj tento rok pokračovať v nastolenom trende, Martin Haring sa na OH v Rio de Janeiro objaví v cross-country MTB.

 

„Plán na nasledujúcu sezónu je jasný. Vyjazdiť čo najviac bodov v MTB a zabezpečiť si nomináciu na OH v Riu. Určite budem bojovať aj o titul majstra SR v MTB cross country a nevynechám ani dôležité preteky na ceste, ktoré sú pre bajkera veľmi dôležité z hľadiska prípravy. Určite sa zúčastním etapových pretekov Tour de Kamerun a Okolo Slovenska, kde tímu pomôžem na ceste. Okrem toho to bude prevažne program na UCI pretekoch MTB s jasným cieľom, a tým sú Olympijské hry,“ povedal líder tímu Martin Haring.

Už po štvrtýkrát CK Banská Bystrica okrem činnosti na pretekárskej úrovni organizuje podujatie pre širokú verejnosť, Tour de Volcano Poľana.

„Sopka Poľana je krásna časť Slovenska zaradená do Unesco. Okolo veľkého krátera tohto stredoslovenského majestátu bude už po štvrtýkrát zorganizované podujatie pre cyklistické masy. Tour de Volcano, ktoré je po prvýkrát zaradené do kalendára UCI v sekcii cyklistika pre všetkých, ako jedno z dvoch podujatí na území štátov V4. Očakávame vyše 500 amatérskych pretekárov nielen zo Slovenska a okolitých štátov, no už je prisľúbená účasť i cyklistov z iných kontinentov, ktorí boli očarení fotografiami a správami z tohto čoraz populárnejšieho podujatia. To, čo mnohí Slováci o Poľane nevedia, to priťahuje zahraničných pretekárov ako magnet. Málokde majú takú majestnátnu a krásne zachovanú sopku v štýle Etny, alebo Vezuvu priamo pod nosom, navyše porastenú prekrásnymi lesmi a obklopenú panenskou prírodou. Tour de Volcano Poľana je už viac rokov po sebe označené ako najlepšie organizované masové cestné podujatie na okolí a zvyšujúcu popularitu mu dáva predovšetkým možnosť štartu v retro kategórii Eroica - preteky retro bicyklov vyrobených pred rokom 1990“, povedal riaditeľ pretekov Tour de Volcano a prezident Cyklistického klubu Banská Bystrica Ján Malachovský.

 

Tím predstavil aj zbrusu nový dizajn dresov. Viac zelenej farby bude korešpondovať s novými tímovými bicyklami Merida. Nové aero dresy s moderných materiálov dodala firma Top a po viacerých rokoch došlo k väčšej zmene dizajnu. Rovnako tak sa zmenila technická výbava pretekárov. Pretekári CK Banská Bystrica budú v sezóne 2015 pretekať na nových bicykloch Merida Reacto Dura-Ace s karbónovými kolesami Infinito R4T, ktoré sa viac ako osvedčili a galuskami Vredestein. Samozrejmosťou, že rovnako rámy i kolesá majú atest UCI. Novinkou sú i tretry Garneau so špeciálnymi vložkami Formthotics, ktoré sa pomocou špeciálneho tvarovania prispôsobia celej klembe nohy. Vlani po testovaní bude aj používanie kompresných ponožiek Royal Bay, ktoré na nohe skvele držia a spevňujú členok. Okuliare a prilby zabezpečí Merida, spodné prádlo Vaude, reťaze Yaban. Pretekári budú po prvom roku pokračovať v spolupráci s dodávateľom doplnkov výživy Nástroje zdravia a predovšetkým športových doplnkov výživy Stillmass. Stillmass sa naozaj osvedčil nielen chuťou, ale aj účinnosťou, náš tím sa podieľa i na vývoji nových produktov.

 

"Materiálne sme zabezpečení výborne. Máme v podstate to najlepšie čo na svete existuje. Rovnaké rámy sedlá Lampre Merida, len my na rozdiel od nich budeme používať mechanickú sadu Shimano Dura-Ace. Predsa použitie elektroniky je veľmi nákladné pri pádoch a poškodeniach materiálu, no rovnako mechanický Dura-Ace je špičkou. V kombinácii s aero rámami Merida Reacto a kolesami Infinito obutými do galusiek Vredestein dostaneme naozaj aero raketu. Dnes sa už preteky jazdia veľkými rýchlosťami, aj preto sme sa prispôsobili tomuto trendu, vrátane aero dresov. Na tréning budeme používať karbónové kolesá Vision s hliníkovou brzdnou plochou a plášťami Vredestein. Pre časovku zostávajú k dispozícii štyri časovkárske stroje Merida Time Warp a časovkárske prilby Casco," opísal nový materiál Martin Fraňo a dodal: "na materiál sa naozaj nesťažujeme, je to to najlepšie z najlepšieho, horšie je to už s financiami, aj preto ďakujem našim tradičným finančným podporovateľom a ďalším dodávateľom Franko pizza, Barzzuz, Fat technology, Cokin, Mafra Group, Gryf či mestu Banská Bystrica. V cyklokrose budeme používať cyklorosové Merida Cyclocross a Martin Haring má k dispozícii top MTB model Merida Big 7 Sram XX."

Tím zaháji sezónu tradične na pretekoch afrického UCI kontinentálneho okruhu Tour de Kamerun, keď sa 14. marca na štart postaví šestica Palčák, Haring, Fraňo, Debnár, Hraško a Viglaský pod vedením športového riaditeľa Belgičana Freda Blankersa s cieľom priniesť prvé UCI body.

kontinentálny tím pre rok 2015: Jozef Palčák, Martin Haring, Martin Fraňo, Ivan Viglaský, Miroslav Debnár, Miroslav Hraško, Rudolf Rusina, Šimon Vozár, Tomáš Harag, Jakub Vančo, Lukáš Bátora, Radoslav Štefánik

tím CK BB v iných kategóriách: Lívia Hanesová (ženy elite), Erika Glajzová (juniorky), Ivan Haas, Ján Malachovský, Maroš Lacko, Vladimír Melo, Ľuboš Adamov, Ladislav Longauer, Ján Kopček, Jaroslav Štefánik, Jozef Švercel (masters), Kristián Haas (žiaci)

 

 

Pretekári CK Banská Bystrica majú nastavené posedy metódou BG FIT v predajni BIKEPRO Banská Bystrica
Reklamný prúžok

Copyright © ckbb.sk 2024 - pre CK BB vytvorilo BikePro

Template by Templates for Joomla.