CK Banská Bystrica bude používať v roku 2015 bicykle Merida Reacto DA Limited

Home
Slovenčina (Slovenská republika)English (United Kingdom)

Grand prix Chantal Biya za účasti jej mentorky

 Cyklisti CK Banská Bystrica už tradične v októbri zamierili za teplom do afrického Kamerunu.

 

S kamerunským zväzom má banskobystrický tím nadštandardné vzťahy. Slovenský tím stojí na štarte už po 16.krát bez prestávky. Pre väčšinu pretekárov je to už rutina, poznajú cesty takmer ako doma. No v tíme boli aj nováčikovia. Vedúci tímu Belgičan Fred Blankers je už legendou afrických pretekov, aj preto ho domáci novinári prezývajú Freddy Africaine.  Pre ďalšieho člena realizačného tímu Ľubomíra Kundratu a pretekára Jaroslava Chalása to bola premiéra. Tím doplnili už ostrieľaní Jozef Palčák, Ivan Viglaský, Lukáš Bátora a Martin Frańo.

Aj keď sa pretekári na tieto preteky veľmi tešili, nezačali sa optimálne. Kôli neschopnosti a spomalenosti pracovníkov letiska vo Viedni tímu do Doualy neprileteli bicykle. Nemohli tak absolvovať tradičné rozjazdenie pred pretekmi po dlhej ceste. Bicykle dorazili až nasledujúci deň večer, takže na tradičný vyraďovací exhibičný prológ nasledujúce ráno sa poskladali len tesne pred štartom. Prológ, ktorý mal rozhodnúť o držiteľovi žltého dresu pre prvú etapu a nezarátaval sa do celkového poradia prisúdil žltý dres Maročanovi Lahsainimu.

Celkovo sa v Kamerune zišla dobrá konkurencia. Dôvody boli vcelku jednotuché. Do konca roka 2015 sa zbierajú body na olympiádu v Riu a GP Chantal Biya je jednou z posledných príležitostí, ako sa na olympiádu kvalifikovať. Aj preto do Kamerunu zavítali prvé dve krajiny v africkom kontinentálnom rebríčku Maroko a Alžírsko v najsilnejšom možnom zložení, podobne na tom je i o miestenky bojujúca priebežne piata Rwanda. Tradičné reprezentácie Burkiny Faso, Pobrežia Slonoviny, dvoch domácich výberov a Gabunu doplnili rovnako tradičné európske tímy Meubles Decartes (Švajčiarsko), Cantal Auvergne(Francúzsko), Global cycling team (Holandsko) a predovšetkým silný francúzsky DN1 team Pro Immo Nicolas Roux , ktorý sa v celoročnej francúzskej súťaži Coupe de France umiestnil na druhom mieste za rezervou Europcaru teamom Vende U. O jeho kvalite svedčí i to, že z jeho 12člennej zostavy už 2 pretekári podpísali pre nasledujúcu sezónu s tímami Protour a ďalší dvaja Estónci Raim a Endrik Puntso. , ktorí boli v pozícii lídrov v Kamerune sú tesne pred podpisom profesionálnej zmluvy. Zaujímavosťou je, že tím Pro Immo vedie v sezóne 2015 náš priateľ so slovenskými koreńmi, Jean-Philippe Duracka.  Estónec Raim počas pretekov ukázal, že je špičkou v kat. U23 a jeho 6.miesto na Nations cupe Tour of Flanders, ba dokonca druhé na Nations cupe v Taliansku, či 15.miesto na MS v Richmonde nebolo náhodné. Nakoniec sa však ukázalo, že na africkej pôde sú Alžírci a najmä Maročania neskutočne silní, silnejší ako jeden z najlepších dvadsaťtrojkárov sveta za ktorým stál rovnako silný tím.

Prvá etapa sa šla ulicami mesta Douala na 7,5km okruhu. Douala je prímorské mesto a je známa vysokou humiditou a teplotami, ktoré veľmi sužovali cyklistov. Napriek tomu sa ulicami doslova letelo. Na okruhu bolo zhruba kilometrové stúpanie, kde však rýchlosť neklesala pod 40 km/h. Najmä Maročania a Alžírci sa snažili o úniky. Keď už únik vyzeral nádejne, bol strojovou jazdou Pro Immo dostihnutý. Ako sa ukázalo, Francúzi vedia čo robia. V záverečnom hromadnom dojazde si so všetkými poradil Estónec Rheim a obliekol sa do žltého dresu. Zhruba v polovici pretekov mal obrovskú smolu Ivan Viglaský, ktorý sa zaplietol do pádu a keďže na okruhu neboli mechanické vozidlá, len neutrálne mechaničáky a etapa mala veľmi vysoké tempo, pokiaľ sa zo zeme pozbieral, už nebolo možné rútiaci sa pelotón dostihnúť. Ako sa neskôr ukázalo, práve táto časová strata stála CK BB umiestnenie v prvej desiatke. Smolu mal i Lukáš Bátora, ktorý mal v rýchlom tempe a obrovskej horúčave zdravotné ťažkosti a etapu nedokončil. Smola sa lepila na päty aj ďalej, keď v záverečnom okruhu mal defekt Palčák, no keďže to bolo v neutrálnej zóne, nemal časovú stratu. Výborne pozične jazdil Chalás, ktorý sa v technickom dojazde pretlačil do prvej desiatky a skončil ôsmy.

                Po 300km transfere do Yaounde sa pokračovalo etapou do Ebolowy na 160km. V náročnom kopcovitom teréne, už od štartu únik striedal únik. Silné tímy však neboli spokojné a vždy sa pole spojilo. Výsledkom však bolo vysoké tempo na hranici 44km/h, čo je vzhľadom na teploty a množstvo strmých a krákych stúpaní rekordný priemer tejto etapy. Únik dňa sa zrodil zhruba na 60 kilometri, keď jeho iniciátorom bol Jozef Palčák, k nemu sa pripojili dvaja Kamerunci a okamžite získali náskok viac ako minútu. Po útokoch v kopcoch sa odpútala ďalšia trojica víťaz Tour de Pobrežie Slonoviny Maročan Lahsaini, medailista z Afrických hier Rwanďan Hadi a Kamerunec Nzeke. Vedúcu trojicu dostihli relatívne rýchlo a pokračovali v úderníckom tempe. Náskok bol neustále okolo 1,5 minúty. To už začali v pelotóne úradovať Pro Immo. Aj napriek tomu, že šli rýchlu stíhaciu jazdu, ani za 40 kilometrov sa im nedarilo výraznejšie zmazať náskok vedúcej šestice, ktorá mala vo svojom strede výborných tempárov a vzorne spolupracovala. V závere sa už Francúzi začali pomaličky rozpadať, keď sa o tempo postaral tím Alžírska, ktorý totálnou dorazovou jazdou dostihol skupinku smolne 10 kilometrov pred cieľom. V záverečných 5 kilometroch čakali pretekárov posledné dve veľmi strmé stúpania, ktoré rozdelili pelotón. V tom momente zaútočil Kamerunec Abosolo, ktorý svoju sólovú jazdu a la Sagan dotiahol s náskokom 16 sekúnd až do konca. O druhé miesto bojovala dvadsaťčlenná skupina, kde Viglaský skončil na desiatom a Chalás na jedenástom mieste. S malými stratami, ktoré vznikli v poslednom stúpaní do cieľa dorazili Palčák s Frańom.

                Pred treťou etapou bol na výbornej celkovej 7.pozícii Chalás a bol odhodlaný ho udržať. Bohužiaľ však 3 etapa je veľmi ťažká. Počas 150km pretekári nastúpajú viac ako 2000metrov vo veľmi strmých stúpaniach, navyše na hrboľatom hrubom asfalte. Hneď po štarte sa vytvoril únik, keď došlo k situácii, ktorá ovplyvnila celé preteky. V žltom idúci Abosolo mal nepríjemný pád a zostala pri ňom väčšina kamerunských pretekárov. Úplne nepochopiteľne a absolútne neférovo začali okamžite útočiť Rwanďania, Alžírci a Maročania. Pelotón sa okamžite delil a opäť spájal. Keď sa konečne situácia upokojila a pretekári sa rozhodli počkať na „žlťáka“ mal už stratu viac ako minútu. No tesne pred vrátením sa do pelotónu mal opäť druhý pád, keď zlomil i bicykel a skončil v nemocnici. To už úderka vpredu mala náskok viac ako štyri minúty a v pelotóne sa začalo peklo. Vyzeralo to, že ich náskok už nik nedokáže zmazať, no Alžírsko bolo výrazne proti a začalo totálnu stíhaciu jazdu. Síce vedúcu skupinu dokázali doraziť 30km pred cieľom, no ich tempo sa stalo osudné pre nášho lídra Chalása. V záverečných 25 km sa pole delilo a z pelotónu vypadol aj Fraňo. Výborne si však počínal Viglaský, ktorý bol motorom 12člennej skupinky, ktorá sa od pelotónu odpútala a v záverečnom dojazde v kopci obsadil štvrté miesto. Obrovským zážitkom bol po etape spoločný obed s prvou dámou Kamerunu, najdlhšie slúžiacou prvou dámou sveta a patrónkou pretekov Chantal Biya.

                 Posledná etapa do Yaounde bola predĺžená o tri náročné kopcovité okruhy ulicami hlavného mesta. Napriek tomu, že karty pevne držali v ruke Francúzi z tímu Pro Immo so svojím lídrom Estóncom Rainom, začali sa diať veci. Veľmi ostré tempo nasadili a kruto útočili Marokánci. Podarilo sa im vytvoriť unikajúcu skupinu, kde mali trojčlenné zastúpenie a tá rýchlo zvyšovala svoj náskok. V kopcovitom závere sa rovnako skupina i pelotón roztrhal na márne kúsky. Z víťazstva v etape sa tešil domáci Nzeke, no v celkovom poradí sa do čela vyšvihol Mouhcine Lahsaine a pripísal si 40 UCI bodov. Celkovo na druhé miesto sa vyšvihol Kamerunec Nzeke a tretí skončil Estónec Puntso z francúzskeho Pro Immo.  Ivan Viglaský obsadil 22.miesto v etape. Jozef Palčák obsadil 34.miesto v celkovom poradí. V súťaži tímov zvíťazilo Maroko pred Kamerunom a Rwandou.

"Tohtoročná Grand Prix Chantal Biya bola veľmi ťažká. Celá sa odohrávala v podtóne boja o víťazstvo domácich tímov s najlepšími výbermi Maroka, Alžírska a Rwandy, ktoré zuby nechty bojujú o víťazstvo v africkom kontinentálnom okruhu a zisku troch miest na olympijské hry v Riu. Aj keď zatiaľ vedú Alžírci, Maroko urobilo ďalší krok k víťazstvu v Africa Tour a možnosti postavenia 3 pretekárov na OH v Riu. Rovnako Rwanda bojuje o posledné postupové 4.miesto. Estónec Raim patrí medzi najlepších dvadsaťtrojkárov sveta, no veľmi africké tímy podcenil a nakoniec Pro Immo prišlo o víťazstvo. Bohužiaľ, nedokázali sme nadviazať na dobré Tour de Cameroun z úvodu sezóny, keď sme získali dres vrchára a doniesli UCI body, no i taká je cyklistika. Kde sa dvaja, traja bijú, štvrtý zvíťazí. Chceli sme z toho vyťažiť, najbližšie mal k tomu Ivan Viglaský pri tretej etape, UCi body mu unikli o vlások o pár metrov. Rovnako mal obrovskú smolu pádu v prvý deň pretekov, kde strati šancu na dobrý výsledok v celkovom poradí, keď v kopcoch bol na tom neskôr najlepšie" zhodnotil preteky Martin Fraňo.

Fotogaléria na fb.

výsledky v sekcii kalendár pretekov

Pretekári CK Banská Bystrica majú nastavené posedy metódou BG FIT v predajni BIKEPRO Banská Bystrica
Reklamný prúžok

Copyright © ckbb.sk 2024 - pre CK BB vytvorilo BikePro

Template by Templates for Joomla.