CK Banská Bystrica bude používať v roku 2015 bicykle Merida Reacto DA Limited

Home
Slovenčina (Slovenská republika)English (United Kingdom)

Po úspešnom africkom úvode sezóny čakajú európske vrcholy

 

CK BB začal tradične sezónu v Afrike.

 

Marcové Tour de Kamerun je tradičným otváracím úvodom UCI sezóny, kde sa banskobystričanom tradične darí. Inak tomu nebolo ani tentokrát. V prvej etape však líder Haring zaváhal, čo ho stálo cenné sekundy v celkovom poradí. V druhej etape však zaútočil na vrchárskych prémiách a obliekol si vrchársky dres, ktorý už do cieľa nepustil. V kvalitnom výkone v tretej etape sa posunul na celkové šieste miesto. Tradičná etapa z Bafangu do Bangangte patrila Jozefovi Palčákovi. S Kameruncom Nzekem sa odpútali od pelotónu a po záverečnom stúpaní tesne pred cieľom sa špurtovalo. No Palčák nedokázal zopakovať víťazstvo spred piatich rokov a nechal sa Nzekem okabátiť. I tak si druhým miesto pripísal 5 UCI bodov. V piatej etape v stúpaní zaútočil Haring a virtuálne sa obliekal do žltého, no v klesaní a rovine pred cieľom bol dostihnutý. Únik vyšiel skupinke i v predposlednej etape do Kribi, kde v dojazde do kopca obsadil Debnár 3. miesto a rovnako si pripísal prvé 2 UCI body. Záverečná etapa už na celkovom poradí nič nezmenila a konečnom poradí obsadil Haring 7. miesto so 6 UCI bodmi a dres najlepšieho vrchára súťaže.

"Škoda pár zaváhaní, predovšetkým v prvej etape. O poradí v prvej osmičke rozhodovali sekundy, Martin mohol skončiť podstatne lepšie. Po prvýkrát nebol dojazd na Mt .Kamerun ale v zjade pod ním, paradoxne v tejto situácii, keď bol Martin v kopcoch najlepší, sme tiež na to doplatili. Trochu smoly bolo i pri Palčákovom druhom mieste, kde bolo víťazstvo veľmi blízko, no i taká je cyklistika. So ziskom 13 UCI bodov sme spokojní, ak keď pri troche šťastia ich mohlo byť dvojnásobne," zhodnotil výjazd Martin Fraňo.

(reportáž cycling-info)

fotogaléria na fb

Po úspešnom kamerunskom úvode a úvodných kolách Slovenského pohára zamierila dvojica Fraňo a Bátora doplnená o dvojičku Strada factory team Chalása so Stančíkom do Senegalu.

"Michel Thioub, hlavný organizátor je náš priateľ. Keď po jeho zdravotných problémoch a dlhých 4 rokoch neorganizovania podujatia opäť zaujal žezlo najvyššieho v senegalskej cyklistike a opäť oprášil históriu podujatia, ktorá siaha až do roku 1970, boli sme oslovení, aby sme sa na pretekoch zúčastnili v konkurencii tímov z Francúzska, Holandska a reprezentačných celkov Maroka, Konga RDC, Mali, Gambie a senegalských výberov. Naše posledné vystúpenie v roku 2008 bolo úspešné, Palčák vyhral etapu, na pódium sa dostal tretím miestom i Fraňo, Viglaský pre zmenu obsadil tretie miesto celkovo, preto sme na pozvanie prikývli. Pôvodne mali na pretekoch štartovať tí, čo sa nedostali na súpisku do Kamerunu, aby mali na úvod sezóny nejaký etapák. Z rôznych dôvodov nakoniec necestoval Rusina s Vozárom, dvojica Vančo s Haragom bola nominovaná na Karpatských Kuriérov, teda sme vytvorili tím s pretekármi Strada tímu. Stančík bol v Senegale aj na našom poslednom výjazde, pre Chalása to bola nová skúsenosť," povedal Fred Blankers, športový riaditeľ CK BB.

.

Preteky mali 850 km počas šiestich etáp. Pretekárov sužoval silný severozápadný vietor, ktorý dosahoval miestami 80km/h a najmä obrovské horúčavy, ktoré vo vnútrozemí vysoko prevyšovali 40st. C.

V prvej etape do únikov naskakovali všetci pretekári, no ten rozhodujúci vyšiel až Chalásovi. Jaro bohužiaľ doplatil na nedostatok skúseností a skončil nakoniec v druhej desiatke so stratou 4 minút. V druhej etape fúkal neskutočný vietor, ktorý trápil cyklistov pri 152km trati vnútrozemím. V závere atakovala dvojica Fraňo a Holanďan Kos, ktorá postupne pozbierala odpadlíkov z vedúcej skupiny a v cieli bojovala o tretie miesto. Bohužiaľ Fraňo obsadil nepopulárne štvrté miesto. Rovnako štvrté miesto vybojoval Lukáš Bátora v tretej etape, kde sa už od štartu aktívne podieľal na úniku menšej skupinky. Bátora bol aktívny i v piatej najdlhšej etape, ktorá merala 196km a viedla na sever do St.Louis. V posledných kilometroch však tempu vedúcej pätice a najmä úderníckemu tempu Marokáncov nestačil a osamotene došiel do cieľa na šiestom mieste. Chalás špurtoval na 8. pozícii. Predposledná etapa bola rozohraná opäť výborne. V silnom vetre dokonca v jednej chvíli bola štvorica Slovákov najsilnejšie zastúpená vo vedúcej osmičke. No skupiny sa neustále spájali a rozpájali. Fraňo zaútočil 5km pred cieľom, a keď ho po dvoch kilometroch pelotón pohltil, atakoval Bátora. Dlho to vyzeralo, že v etape zvíťazí, no bol dostihnutý tesne pred cieľom. Chalás skončil v dojazde piaty, Fraňo desiaty. V poslednej etape boli chlapci odhodlaní na to pódium sa konečne dostať. Najmä Bátora s Frańom boli aktívni a Fraňo si pri jednom z nástupov vybojoval druhé miesto v rýchlostnej prémii. Ihneď po tom zaútočila dvojica Kos a Hounard a vzdialila sa zbytku poľa. Fraňo zaútočil desať kôl pred cieľom a spoločne s Francúzom Bossisom sa vedúcej dvojici približovali, no nedostihli ju. Fraňo si však v závere poradil s nie veľmi spolupracujúcim Francúzom a obsadil tretie miesto. Celkovým víťazom sa stal Maročan Rahil. V celkovom poradí skončil Fraňo 9., na 10.mieste Bátora, na 13 .Chalás a na 18. Stančík v konkurencii 68 cyklistov.

"Bolo to celkom fajn pretekanie, po rovine a vo vetre, to mne osobne celkom vyhovuje. Keďže sme tu boli len štyria, mali sme trošku hendikep proti ostatným, v šestici by sa o víťazstvo v etape i celkové umiestnenie bojovalo lepšie.  Škoda, že sa pretekov nezúčastnili Rusina, Vozár, Harag či Vančo, ako som pôvodne plánoval, bola by pre nich fajn lekcia z jazdy na terezín. Na druhej strane ma zaujal Chalás, určite ho budeme ďalej sledovať," povedal na margo senegalskej epizódy jazdiaci manažér Fraňo.

Fotogaléria z Tour de Senegal na fb

Po úvode na africkej pôde čaká Banskobystričanov nabitý európsky kalendár.

"Máj a začiatok júna je doslova nabitý kvalitnými podujatiami. Najskôr sa predstavíme na Tour of Azerbaidzan, podujatí, ktoré je zaradené do kalendára UCI prvej kategórie v konkurencii pro-konti tímov Androni Giocatolli (s Chicchim a Paďourom), Drapac (so Sulzbergerom), Novo Nordisk a Rusvelo, no i kontinentálnym americkým Airgas s najväčšou hviezdou podujatia, víťazom Vuelty 2013, Christopherom Hornerom. Podujatie bude vysielať i Eurosport 2, verím, že sa na obrazovkách ukážu aj dresy CK BB. Potom nás čakajú štyri podujatia UCI 1.2 krajín V4 a ďalšia akcia UCI 2.1 v konkurencii Pro-konti tímov, Tour de Estonia. Začiatkom júna vrchol v slovenskom kalendári, Okolo Slovenska. No a na júl máme prichystané vrcholné podujatie v histórii tímu, 13 etapové preteky HC kategórie, Tour of Qignhai Lake v Číne, kde sa predstavíme na štarte napr. i s týmom Protour, Lampre-Merida," predstavil plány na najbližšie mesiace jazdiaci manažér Martin Fraňo.

"Samozrejme priebežne bude Haring bojovať o UCI body a postup na OH v Riu na svetových pohároch CDM v Nemecku a Novom Meste na Morave, no môžem prezradiť, že na Okolo Slovenska sa predstaví i on. V každom prípade nás čaká ultraťažký kalendár v konkurencii najlepších kontinentálnych tímov, pro-konti, či dokonca protour tímov. Bude to životná lekcia pre všetkých pretekárov. Pokúsime sa vydať zo seba maximum a dosiahnuť nejaký dielčí úspech na takto náročných podujatiach," doplnil plány Fraňo.

Pretekári CK Banská Bystrica majú nastavené posedy metódou BG FIT v predajni BIKEPRO Banská Bystrica
Reklamný prúžok

Copyright © ckbb.sk 2024 - pre CK BB vytvorilo BikePro

Template by Templates for Joomla.