CK Banská Bystrica bude používať v roku 2015 bicykle Merida Reacto DA Limited

Home
Slovenčina (Slovenská republika)English (United Kingdom)

Haring spečatil prvú časť úspešnej cx sezóny na medzinárodnom poli 25.miestom na Majstrovstvách Európy

Prvá časť cyklokrosovej sezóny ma za sebou svoj vrchol, Majstrovstvá Európy.

Martin Haring vhupol rovnými nohami do cyklokrosu po náročnej MTB a cestnej sezóne s cieľmi pripraviť sa na vrcholy ME a MS v cyklokrose. Na rozdiel od nie veľmi úspešného leta v MTB sa mu pomaličky začala vracať forma. Víťazne začal doma na Slovenskom pohári v Bánovciach nad Bebravou. Výborné to bolo aj v českej C1ke v Slanom, kde skončil šiesty.  Neustále zlepšovanie potvrdil najmä na pretekoch vo Švajčiarsku, kde dokázal v nabitej konkurencii tretej najlepšej cyklokrosovej série, EKZ cyclocross tour, obsadiť 14. miesto (Dielsdorf) a 10.miesto (Hittnau). Výborné bolo však najmä tretie miesto vo švajčiarskom Steinmaure, kde mu víťazstvo uniklo o chlp a dokázal poraziť superhviezdy Moureya a Webera. Fantastickú stíhaciu jazdu predviedol aj v českom Tábore, kde na kvalitne obsadenej C1 ke skončil siedmy. Aj na Svetovom pohári CDM vo Valkenburgu ukázal 30.miestom posun vo svetovej špičke. Aj vďaka týmto umiestneniam sa pevne usadil v prvej päťdesiatke svetového rankingu, z ktorej po vlaňajšej, nie úplne optimálnej sezóne, vypadol.

"Výborne sa mi išlo v Steinmaure, útočil som, cítil som šancu, chcel som bojovať o víťazstvo. Nakoniec som v závere prehral súboj o druhé miesto s Zahnerom, no boli to veľmi dobré preteky. Z môjho pohľadu bol skvelý i Tábor. Tam sa mi šlo opäť výborne. Mal som malé technické problémy dve kolá pred cieľom, keď mi spadla reťaz po výbehu, ako aj nie veľmi vydarený štart. Aj preto som so siedmym miestom spokojný, aj keď podľa prejazdov kôl aj pocitu som si trúfal na prvú päťku" zhodnotil úspešný úvod do medzinárodnej cyklistickej sezóny Martin Haring a na margo malej šarvátky z Hittnau dodal: "Vo Švajčiarsku už ma súperi začínajú viac rešpektovať. Dokážem sa pohybovať vpredu v prvej skupine a aj útočiť. Dodáva mi to viac sebadôvery, no niektorí výbušní pretekári ako Steve Chainel s tým majú problémy. Budú si musieť zvyknúť, že už svoju kožu lacno nedám a som pripravený na súboje so zvučnými menami".

Prvým vrcholom sezóny boli Majstrovstvá Európy v holandskom Huijbergene 7.novembra. Tieto sa vôbec po prvýkrát v histórii konali aj v kategórii elite, pretože doteraz najmä belgickí funkcionári nemali záujem a tlačili UEC k neorganizácii pretekov tejto kategórie. Preferovali svoje série Bpost a Superprestige. Ako sa však ukázalo, na prvých Majstrovstvách Európy eliťákov v histórii nechýbali tí najlepší Belgičania a práve naopak, ako sme u nich zvyknutí, tvrdili muziku.

Aj keď boli veľkými favoritmi na úspech, museli sa skloniť pred majstrovstvom domáceho miláčika Larsa van der Haara, ktorý sa stal prvým majstrom Európy elite. Na pódiu ho doplnilo belgické duo Van Aers s Pauwelsom. Martin Haring mal tradične horší štart, no postupne sa z konca štvrtej desiatky šplhal vyššie až na záverečné 25.miesto.

"Trať bola veľmi ťažká. Najmä náročný výbeh v piesku robil problémy na začiatku pretekov, kým sa to utriaslo. Bolo to dnes o hrubej výkonnosti. Tajne som dúfal, že skončím do 20.miesta. Trúfam si tvrdiť, že keby som trochu lepšie odštartoval, tak na tejto veľmi ťažkej trati by som sa do toho záveru prvej dvadsiatky v konkurencii 49 pretekárov dostal, nechýbalo veľa. Bohužiaľ, tie štarty mi nejdú. Nemám tú absolútnu silu a potom takmer vo všetkých pretekoch len dobieham a preskakujem pretekárov predomnou. Je mojím cieľom sa v príprave na ne zamerať. Keď to dokážem zlepšíť, okamžite ma to posunie 5-10 miest vo výsledkovej listine podľa typu trate. No vzhľadom na podmienky považujem moje umiestnenie presne v polovici štartovnej listiny za takové to medium. Mohlo to byť samozrejme lepšie, ale aj horšie. Verím, že na MS dokážem urobiť podobný, alebo aj lepší výsledok. Na prípravu mám stále 3 mesiace" zhodnotil svoj výkon Martin Haring.

"Martin urobil viditeľný pokrok. Ide už oveľa lepšie aj takticky. Dokáže si počkať, čítať preteky oveľa lepšie ako v minulosti. Sebadôveru mu dodali veľmi dobre odjazdené preteky v Steinmaure, Hittnau aj v Tábore. Dokáže s pretekármi levelu Zahnera, Chainela, Webera ísť rovnocennú partiu. Je len otázkou času, keď spraví dobrý výsledok v plnej medzinárodnej konkurencii, Svetovom pohári CDM, ME alebo MS, akým bolo jeho predvlaňajšie 13.miesto z CDM ky v Tábore. Jeho najväčšou slabinou je štart a úvodné kolo. Je tam neuveriteĺná tlačenica a pretekári idú cez mŕtvoly. Je priestor popracovať na absolútnej sile a odbúrať zábrany, nakoľko po štarte je to buď, alebo. Lebo tradične druhú polovicu pretekov ide výborne a predbieha jedného pretekára za druhým. No pri súčasnej vyrovnanosti špičky a malých stratách tá polminúta v prvom kole, ktorú tradične nafasuje v  pretekoch typu tohtoročného Tábora, rozhoduje" zhodnotil svojho najlepšieho cyklokrosára manažér Martin Frańo.

výsledky v Kalendári pretekov 2015

 

Pretekári CK Banská Bystrica majú nastavené posedy metódou BG FIT v predajni BIKEPRO Banská Bystrica
Reklamný prúžok

Copyright © ckbb.sk 2024 - pre CK BB vytvorilo BikePro

Template by Templates for Joomla.