CK Banská Bystrica will ride on Merida Reacto DA Limited

Home
Slovenčina (Slovenská republika)English (United Kingdom)

GP Chantal Biya-kompletná reportáž

Už po tretíkrát sa predstavili cyklisti CK Banská Bystrica na pretekoch UCI pod záštitou "prvej dámy Kamerunu  Chantal Biya". Ako obvykle na pretekárov Čaneckého, Fraňa, Košúta, Palčáka, Karasa a Viglaského čakal prológ a 3 náročné etapy v zvlnenom teréne..../čítajte ďalej/

 

 

Prológ sa nezapočítaval do celkového poradia, šlo len o rozdelenie dresov. Pretekári boli rozdelení do rozjázd po 8 pretekárov, z ktorých každé kolo vypadol posledný na páske. Potom sa vo finále zišlo 8 víťazov jednotlivých rozjázd a podobným vyraďovacím štýlom bojovali o rozdelenie dresov. Nám sa nepodarilo zvíťaziť ani v jednej rozjazde, keď najbližšie k tomu mali Košút s Čaneckým. Vo finále napokon boli 3 Kamerunci a 4 Belgičania, keď prvým nositeľom žltého dresu sa stal ako to už býva Kamerunčan za búrlivého potlesku stoviek divákov na hlavnom bulvári, kde ešte prednedávnom mal vystúpenie pápež Benedikt pri svojej návšteve Afriky.

 

 

 

Prvá etapa bola náročná, pretože obyčajne rozhoduje o osude celých pretekov, a to sa potvrdilo aj tentokrát. Keďže sme to vedeli, nezaváhali sme a vpredu bol Jožo Palčák. V úvode však hýril aktivitou Ivan Vaglaský, ktorý zvíťazil po samostatnom úniku na prvej horskej prémii, a potom bol s Palčákom aj v úniku vedúcej skupiny, kde s Jožovou pomocou zvíťazil aj na druhej horskej prémii a tým si zabezpečil dres najlepšieho vrchára. Škoda že v závere z prvej skupiny pre kŕče odpadol. So situáciou sme neboli spokojní a za vedúcou skupinou v skupinke prenasledovateľov bol aj Peter Košút. V závere  obsadil Palčák výborné 3.miesto a okrem dresu vrchára Viglaského sme získali aj biely dres pre najlepšieho mladíka pre Joža Palčáka. Dobrý výsledok podčiarkol Košút 12.miestom. Škoda zaváhania Čaneckého, ktorý sa v prvej etape ledva dopotácal do cieľa aj keď bol jedným z lídrov. Postupne svoje výkony zlepšoval, no škoda prvého dňa, ktorý ho stál dobré umiestnenie v celkovom poradí. Ale aj takto sa platí "nováčikovská" africká daň pre tých, čo sú v kontakte s čiernou Afrikou po prvý krát.

 

 

 

Druhá etapa opäť priniesla zavánie, tentokrát nechýbal v úniku agilný Košút, ktorý štýlom Fabiana Cancellaru doslova rozbíjal prvú skupinu v naozaj životnej forme, no vpredu chýbal Palčák. Preto sme v závere zvolili jasnú taktiku, dotiahnuť v záverečných kilometroch Palčáka čo najbližšie k prvej skupine. Výbornou spoluprácou celého tímu sa podarilo v závere Pelotón roztrhať až natoľko, že zostali vpredu len Palčák s Čaneckým a do cieľa dorazili na 12. resp. 13.mieste s miernym náskokom pred trúsiacimi sa skupinkami. V prvej skupine odvádzal výbornú prácu Košút, ktorý len tesne obsadil výborné 4.miesto. Dres vrchára sa nám síce nepodarilo udržať, no biely dres "mladíka" Palčáka sme držali s prehľadom, keď na druhom mieste v tejto súťaži ho ešte istil Marek Čanecký. Trochu nastali problémy pri vstupe do hotela, ktorý bol doslova v poli a po veľmi silných dažďoch malo v blate typu "rally" problém prejsť k hotelu osobné auto, tak nás tam už vo večerných hodinách dopravil nákladný vojenský automobil aj s bicyklami. Veselí pretekári ešte večer v meste urobili doslova šou pri spíkrovi na námestí, keď veselo vykrikovali "slovenské heslá". Veru Slota a celá SNS by mali obrovskú radosť. Malým zážitkom bol aj presun na hotel v taxíkoch-motorkách po tme za veľmi slabého osvetlenia motoriek a na popršanej šmykľavej ceste. V noci už mal výrazné črevné problémy "vrchár" Viglaský, no bola to daň za zmasakrovanie tela pri zisku vrchárskeho dresu.
 
 
Záverečná etapa bola ako to už býva udržiavacia. V úvode unikla skupinka, kde sme mali Braňa Karasa. Celú situáciu v pelotóne kontrolovali Holanďania, ktorí strážili dres vedúceho Petra van Agtmaala. Potom postihol Karasa defekt a prepadol sa do pelotónu. No i tak sme si udžali pevné nervy a nechali pracovať Holanďanov. Tí postupne znižovali miestami až 6minútový náskok vedúcej skupiny, aby ju v závere až na dvoch uprchlíkov zlikvidovali. Vtedy sme zavelili do útoku my. V záverečných stúpaniach pred Yaounde bol aktívny najmä Palčák, Čanecký a Fraňo, ktorí sa snažili odpútať od hlavného poľa. Podarilo sa im pelotón rozdeliť na viacero častí. Keď už bolo na záverečných 3km pri "pivovare" jasné, že bude špurtovať zhruba 30 členná skupina, vzorne sa červení zoradili a rozišli vláčik par excellence. Chvíľu to aj vyzeralo, že posledný člen vláčika Fraňo zvíťazí /v tej chvíli sme si to mysleli, pretože sme nevedeli, že zhruba 30sekúnd pred nami dorazila do cieľa dvojica kamerunec Tega a belgičan Coupe/. No po 169km vo veľmi členitom teréne Fraňa nohy už tak neposlúchali ako by mali a prehnali sa cez neho tesne pred páskou "źlťák" van Aagtmaal, exmajster belgicka Ludovic Capelle, člen UCI kempu Basirou Konte a na cieľovej páske i španiel Serrano. Takže to bolo len 5.miesto z balíka, 7.miesto celkovo. "Veľmi som sa snažil, po prvý krát som sa dostal v prvej skupine na bulvár do Yaounde, urobil som všetko čo som mohol aby som zvíťazil. Chvíľu to tak vyzeralo, no keď sa cezo mňa prehnal van Aagtmaal a Capelle s Kontem, úplne som rezignoval. Vedel som že môj veľký sen zvíťaziť na Bulvári 29. mája sa nesplní, a že to nebude ani pódium. Potom ma preliezol ešte Serrano. Až v cieli som sa dozvedel, že boli pred nami ešte dvaja. No tím odviedol fantastickú prácu v závere, hlavne Čaňo s Jožom. Som im za to veľmi vďačný, no na viac som nemal. Uvidíme, možno sa mi to niekedy podarí. Vyhrať na tomto Bulvári, kamerunskom Champes Elysees je pre mňa veľkým snom, snáď o rok, je tu výnimočná atmosféra." povedal po dojazde Fraňo. Dobrý výsledok podčiarkol Palčák 10.miestom, jednoducho rozchádzal Fraňovi vláčik tak rýchlo, že ho už do cieľa nestihlo veľa ľudí preskočiť. Celkovo obsadil Košút výborné 6.miesto a pripísal si po prvýkrát v živote UCI body a to hneď rovno 8. Palčák skončil celkovo 10ty, a udržal biely dres najlepšieho mladíka. V súťaži tímov sme skončili na peknom 3.mieste. Kompletné výsledky si môžete pozrieť tu.
 
 
 
  
  
  
 

 

Thoroughtful analysis of optimal position on the bike provided by BG FIT technology, by BIKEPRO BANKÁ BYSTRICA.
Banner

Copyright © ckbb.sk 2024 - pre CK BB vytvorilo BikePro

Template by Templates for Joomla.