CK Banská Bystrica will ride on Merida Reacto DA Limited

Home
Slovenčina (Slovenská republika)English (United Kingdom)

Sibiu Tour-víťazstvo Haringa v etape, kompletná reportáž

Cyklisti CK BB v sedemčlennej zostave Novák, Haring, Debnár, Fraňo, Bátora, Viglaský a Zrelica zamierili do Rumunska na UCI 2.2 preteky Sibiu Tour. 

 

Rumunsko nepatrí medzi cyklistické veľmoci, no každoročne organizuje tri veľké etapové podujatia UCI. Okrem Tour de Roumania a Tour de Szekerland je to po druhý krát aj najlepšie obsadená rumunská Sibiu Tour.  V konkurencii 24 tímov, z toho 8 kontinentálnych, reprezentácie Srbska a Moldavska a ďalších domácich a zahraničných klubových tímov zo 14 krajín po prvý krát nechýbal na štarte ani CK Banská Bystrica.

Na pretekárov najskôr čakal 2,4 km dlhý prológ ulicami mesta Sibiu po kockách priamo v centre mesta. Z víťazstva sa tešil Nór Bergsland, Bátorovi so Zrelicom tesne o sekundu ušla prvá dvadsiatka a obsadili 23. resp. 24. miesto.

Po úvodnom prológóu čakala na pretekárov najťažšia etapa v dĺžke 185 km so štyrmi horskými prémiami a hlavne záverečným 20 km stúpaním do 1480 m. n. m. vysokého horského sedla Paltinis. Na štarte panovali už od nášho príchodu obrovské horúčavy. V tieni teplomer dosahoval 38 st., no rozhorúčený asfalt a priame slnko robilo teplotu este vyššou. Od štartu sa pokúšali skupinky odchádzať a v podstate sa neodpadávalo z pelotónu, no neustále odchádzalo. Najlepšie zachytil únik Jakub Novák, ktorý nakoniec obsadil 13. miesto. Do záverečného stúpania došli malé skupinky, ktoré sa v cieľovom kopci rozdrobilii na jednotlivcov. Trochu zaspali úniky vrchári Haring s Debnárom a do kopca vchádzali v poslednej skupine. Spoločne s Bátorom sa prepracovali trochu vyššie, no už bolo neskoro miešať karty v celkovom poradí. Nemilé prekvapenie nás čakalo v cieli, kde sme sa dozvedeli, že Haring bol diskvalifikovaný za ťahanie za autom. Po vysvetlení s rozhodcom však bol uznaný argument team manažéra Lívie Hanesovej a trest bol zmiernený na penalizáciu dvadsať sekúnd a Haring bude môcť pokračovať. Haring nič neurobil, no boli sme vďační aspoň za toto riešenie, keďže napríklad Peeters z Fidei obišiel horšie a diskvalifikácia bola v jeho prípade nezvratná.

"Je tu neskutočne teplo. Podobnú horúčavu som zažil len v Iráne. Míňajú sa hektolitre vody, každý dnes vypil desať a viac veľkých fliaš, navyše v 5 hodinovej etape bol záver v dlhom stúpaní, jediné šťastie, že stúpanie na Paltinis bolo vo vyššej nadmorskej výške a teplota tam bola o čosi nižšia," zhodnotil etapu Viglaský.

Nakoniec sa ukázalo, že si rozhodca pomýlil pretekára č. 1 Haringa s nemeckým pretekárom č. 11 a tým vzniklo nedorozumenie s diskvalifikáciou a Haring mohol nastúpiť do ďalších etáp. No spôsobilo to veľký stres pre celý tím a hodinové diskusie s rozhodcami. Na pretekárov čakala tretia etapa, časovka družstiev. V nej tím obsadil 14. miesto a na rovnakom mieste sa držal aj v celkovom hodnotení. Jakub Novák sa prepadol na 15. priečku.

Tour de Sibiu pokračovala štvrtou etapou, ktorej veľkým strašiakom bolo záverečné 25 km stúpanie z 460m n m. do Balea Lac 2040 m. n. m. Už v úvode stúpania atakoval Haring a v štvorici sa odpútal od pelotónu. Neskôr mu stačil len pretekar Fidea cycling teamu Arnaud Joufroy. Spoločne pokračovali až do méty dva kilometre pred cieľom, keď boli dostihnutí desať člennou skupinou na čele so žltým De la Partem. Okamžite nastúpil Emanuel Kiserlovski z kontinentálneho Carrera Giesse a s ním opäť Martin Haring. V závere však na méte 700 metrov pred cieľom opäť zaútočil Haring a víťazstvo si už nenechal ujsť. Podarilo sa mu dosiahnuť životný výsledok a víťazstvom v etape UCI 2.2 si pripísal 8 UCI bodov. Okrem víťazstva v etape, zvíťazil aj v oboch horských prémiách najvyššej kategórie a posunul sa na druhé miesto v súťaži o vrchársky dres. Keďže žltý De la Parte je zároveň prvým aj v tejto súťaži, na poslednú 146 km etapu nastúpil Martin Haring v drese najlepšieho vrchára. Jakub Novák v záverečných kilometroch neudržal nastolené tempo a obsadil 42. miesto v etape a v celkovom poradí sa prepadol na 25. priečku. V súťaži tímov je stále CK BB na 14. priečke z 24 zúčastnených tímov. Posledná etapa priniesla pre CK BB boj o vrchársky dres, keďže Haring stratil veľa v celkovom poradí v prvý deň.

"Šlo sa mi celkom dobre od začiatku stúpania, tak som zaútočil. Bolo to viacmenej zo špásu, no keď som zistil, že sme zostali dvaja s Arnaudom a zvíťazil som v prvej horskej prémii v polovici stúpania, tak sme začali bojovať. Trošku som sa zľakol, keď nás doskočila zhruba deväťčlenná skupina dva kilometre pred cieľom. No šlo sa mi dobre, a akonáhle atakoval Kiserlovski, tak som šiel s ním. Najskôr nasadil tvrdé tempo, zozačiatku som mal problémy, no v závere som si povedal, ze buď, alebo a v najstrmšom úseku som ho zlomil. Malý náskok som udržal až do cieľa. Som veľmi šťastný. Rumunsko mám veľmi rád, páči sa mi tu, dnešná etapa bola ako šitá na mňa. Navyše parádne prostredie pripomínajúce Himaláje, kde sa mi tiež vlani veľmi darilo. Je to veľká satisfakcia po problémoch s mylnou diskvalifikáciou a dlhým vysvetľovaním. Keď si pomyslím, že by ma naozaj boli predvčerom úplne neprávom a chybou rozhodcu diskvalifikovali, nikdy by som nedokázal zviťaziť. Je to môj nalepší výsledok v kariére, nikdy sa mi nepodarilo zvíťaziť v UCI pretekoch v žiadnej disciplíne, som rád, že som záver zvládol aj takticky. Svoje víťazstvo venujem aj tímovej manažérke Lívii Hanesovej, ktora práve dnes oslavuje tridsať rokov a prestupuje medzi dôchodcov," povedal v cieli šťastný Haring.

Na pretekárov čakala v nedeľu posledná etapa, ktorá sa ukázala ako najnáročnejšia a veľmi smolná pre CK BB. Martin Haring štartoval v drese pre najlepšieho vrchára a bol odchodlaný zabojovať oň aj na blížiacich sa štyroch horských prémiách. Po desiatich kilometroch prišiel osudový moment, keď Martin v zábere zlomil osku na kľukách na polovicu a ocitol sa na zemi. Nepríjemne si narazil a rozsekol koleno. Bolo to v najnepríjemnejšom úseku, kde bolo čelo pelotónu značne natiahnuté a cesta viedla úzkymi kľukatými uličkami malých dediniek. Tímoví kolegovia však nezaváhali a svojho lídra vzorne čakali. Okamžite mu svoj stroj ponúkol Debnár a celý tím sa vydal stíhať unikajúci pelotón. Rozhodca veľmi necitlivo odpojil kolónu a vytvoril bariéru, a tým značne sťažil pretekárom CK BB vrátiť sa jednoducho do pelotónu. Keď sa im to po niekoľkých kilometroch tvrdej stíhacej jazdy podarilo, opäť nasledovala tortúra s upravovaním posedu na požičanom bicykli.

"Trošku mám ťažké srdce na rozhodcu. Po nepríjemnom páde jedného z držiteľov dresov Haringa, zapríčineného poruchou materiálu, nás dosť necitlivo nechal vyvetrať. Keď sme sa vrátili do pelotónu, opäť zavládli zdĺhavé diskusie medzi mnou a komisárom, keď som šiel do auta pre potrebné náradie a kľúče, rovnako nám zakázal opravu za jazdy a upravenie posedu pre Haringa z neutrálneho voza, či nášho doprovodného vozidla za jazdy, ako je to všade na veľkých pretekoch bežné. Po niekoľkokilometrovej tortúre v kolóne a čachrovaní s imbusákmi nám nezostávalo nič iné, ako zastať a svojpomocne posed o dva centimetre zdvihnúť. Samozrejme opäť nasledovala stíhacia jazda späť do pelotónu a toto všetko tesne pred vjazdom do najťažšej horskej prémie prvej kategórie. Toto sa výrazne podpísalo pod výsledok všetkých v poslednej etape," povedal o zvláštnej situácii Martin Fraňo.

Haring sa síce snažil bojovať o body na horských prémiách, no na požičanom bicykli a po nervóznych stíhacích jazdách v úvode nezískal už ani bod a pred cieľom dokonca z hlavnej skupiny odpadol. Do cieľa však došiel v časovom limite a prepadol sa na tretie miesto vo vrchárskej súťaži, čo bolo za daných podmienok úspechom. Podobne doplatili na patálie aj Zrelica, Debnár a Fraňo, ktorí etapu nedokončili, či Viglaský, ktorý doputoval v grupette. Bátora, ktorý bol určený ako hlavný líder pre etapu sa nezúčastnil tohoto martýria na začiatku etapy a ušetrené sily pretavil do skvelého dvanásteho miesta, keď došpurtoval na ôsmom mieste v pelotóne, ktorý dorazil do cieľa za vedúcou štvorčlennou skupinou. V celkovom poradí obsadil Haring tretie miesto vo vrchárskej súťaži, Jakub Novák bol na 24. mieste najlepším pretekárom CK BB v celkovom poradí. Tím sa prepadol na 15. priečku v hodnotení tímov.

Tu si mozete pozriet oficialnu stranku pretekov s vysledkami a informaciami.

Tu mozete sledovat kazdy den priamy prenos zaveru etap na internete.

Thoroughtful analysis of optimal position on the bike provided by BG FIT technology, by BIKEPRO BANKÁ BYSTRICA.
Banner

Copyright © ckbb.sk 2024 - pre CK BB vytvorilo BikePro

Template by Templates for Joomla.