CK Banská Bystrica will ride on Merida Reacto DA Limited

Home
Slovenčina (Slovenská republika)English (United Kingdom)

Otvorenie cestnej sezóny v Prievidzi

Prvé preteky v sezóne v cestnej cyklistike sa ako už každoročne konali v Prievidzi na tradičnom Prievidzskom cyklomaratóne na 100km. Pretekárov privítalo veľmi studené a najmä veterné počasie, ktoré preverilo nielen fyzické, ale najmä technické schopnosti a pripravenosť všetkých pretekárov.

 

Hneď od štartu zaútočil Martin Haring a okamžite získal náskok na pelotón. O pár kilometrov neskôr sa ho vydal stíhať Michal Habera z Dukly Trenčín. Obaja potom spoločnými silami neustále zvyšovali svoj náskok. Za Oslanmi pelotón začal rapídne zvyšovať tempo a silný bočný vietor výrazne preosial pretekárov. Po obrátke pretekári museli odolávať silnému protivetru navyše z ľavej strany, takže hlavná skupina sa neustále rozpájala a spájala. Do pádu českého pretekára sa zaplietol i Lukáš Bátora a Ivan Viglaský, ktorý mal technické problémy so zarážkou v tretre, no obaja sa do hlavnej skupiny vrátili. Keď mala vedúca dvojica náskok takmer štyri minúty a tvrdá práca prenasledovateľov, najmä Polievku, či českého tímu Forman Cinelli neprinášala ovocie, zaútočil pretekár Formanu Hudeček osamotene. Čoskoro si ho doskočil Bátora a obaja sa vzdialili pelotónu. To už nemali väčšie tímy veľký záujem o dostihnutie čela, každý vpredu niekoho mal a jednotlivci v silnom vetre nemali šancu. O víťazovi sa teda rozhodlo medzi dvojicou Haring, Habera. Haring atakoval na začiatku cieľového stúpania, no Habera ho tesne pred cieľom dostihol a prešpurtoval. O poznanie lepšie sa viedlo Lukášovi v druhej dvojici v súboji o tretie miesto. S prehľadom sa zbavil Hudečka, ktorému zostala nepopulárna štvrtá priečka. V špurte hlavnej skupiny zvíťazil opäť pretekár CK BB Miro Debnár, ktorý atakoval na začiatku stúpania a až do cieľa minimálny náskok udržal. Do prvej vyhodnotenej desiatky sa dostal ešte Martin Fraňo na desiatom mieste, keď zároveň obsadil druhé miesto v kat. 30-39r. za Hudečkom. Celkovo teda obsadili pretekári CK BB druhé, tretie, piate a desiate miesto. Otvorenie pretekárom CK BB teda vyšlo relatívne dobre aj keď hlavné víťazstvo CK BB uniklo, budúci týždeň už muži pôjdu na ostro v prvom Slovenskom pohári v Suchej nad Parnou. Martin okomentoval svoj výkon "K dnešnému úniku ma motivoval včerajší výkon Mareka Čaneckého na Tour de Sochi v Rusku. Obrovské problémy robil vietor, najmä cestou späť, ale veril som, že to vydržíme. Mrzí ma, že som nezvládol cieľový špurt, ale bolo to po včerajškom cross country nad moje sily."

Na dôvažok suverénne kraľoval medzi šesťdesiatnikmi Ladislav Longauer, keď obsadil výborné celkové 31.miesto a až do cieľového stúpania na ulicu Energetikov v Prievidzi bol v hlavnej skupine, ktorá sa do cieľa natiahla. "Dnešné preteky open pre všetky vekové kategórie som absolvoval ako ostrý test na novú pretekársku sezónu. Od štartu som sa v peletóne ako sa hovorí hľadal. Od štartu som mal problémy dostať sa dopredu, išlo sa rýchlo, fúkal prudký nárazový vietor. Peletón sa trhal na menšie skupinky až sa vytvorila asi 35 členná vedúca skupina v ktorej sa mi už jazdilo v pohode. V stúpaní do cieľa už trošku sily ubúdali, ale s 31. miestom som ako-tak spokojný."

Perfektný výkon podali ženy, predovšetkým Lívia Hanesová. Dlho sa držala v prvej skupine, keď už všetky ostatné súperky odpadli. V polovici trate pri silnom bočnom vetre však uviazla v malej skupinke, v ktorej veľmi aktívne pokračovala až do cieľa a s prehľadom v ženskej kategórii zvíťazila.V cieli Lívia povedala "Doteraz som cestných pretekov veľa neabsolvovala, toto boli moje piate preteky na ceste, skúseností s jazdou vo veľkom balíku nemám teda veľa, ale snažila som sa udržať sa v skupine čo najdlhšie. Dnešné studené a neskutočne veterné počasie veľa motivácie nepridalo, ale podmienky boli rovnaké pre všetkých. Prvé odpojenie od balíka (pretekár predo mnou si v poslednej chvíli všimol odstavené auto v protismere) prišlo v najnevhodnejšiu chvíľu, teda keď sa vietor otočil proti nám. Zostali sme skupinka možno 8 pretekárov, balík sme dorazili v Partizánskom. No tempo sme neudržali a opäť sa naša skupinka odpojila a až do cieľa sme šli tak 8 -10 pretekári. V skupinke by som priala aj vyššie tempo, no na výber veľmi nebolo, bola som rada, že sa s tým vetrom nemusím boriť sama. S výsledkom som spokojná, nabudúce sa pokúsim udržať sa v balíku opäť o niečo dlhšie. "Zuzana Vojtášová potvrdila úspech CK BB pekným druhým miestom pred Češkou Tamarou Stonovou. V cieli Zuzana komentovala svoj výkon "No dnes to nebolo to pravé orechové, od včera som mala trochu problémy s trávením, tak som nebola vo svojej koži, nevedela som roztočiť nohy. Od štartu sa šlo zostra, bol silný bočný povietor, čo mi moc do karát nehralo. Polovicu pretekov som doslova putovala v 2-3 člennej skupinke, našťastie na zhruba 70.km som sa prebrala a začala aktívne striedať v 7-člennej skupinke, takže keď už nie výsledok, aspoň dobrý tréning bol dnes. Preteky ale vyhrala oddielová kolegyňa, takže s výsledkom pre oddiel za ženskú sekciu môžem byť spokojná."

Kompletné výsledky si môžete pozrieť tu.

Thoroughtful analysis of optimal position on the bike provided by BG FIT technology, by BIKEPRO BANKÁ BYSTRICA.
Banner

Copyright © ckbb.sk 2024 - pre CK BB vytvorilo BikePro

Template by Templates for Joomla.