CK Banská Bystrica will ride on Merida Reacto DA Limited

Home
Slovenčina (Slovenská republika)English (United Kingdom)

Prvý deň spoločných Majstrovstiev Slovenskej a Českej republiky dva bronzy pre CK BB

 

Spoločné Majstrovstvá Slovenskej a Českej republiky začali časovkami jednotlivcov juniorov, junioriek a žien v Žiline.

Netradične skoro ráno už o 9:00 nastúpili na štart juniorky. CK BB malo želiezko v ohni v podobe Eriky Glajzovej. Očakával sa súboj s triatlonistkou Luciou Valachovou. Bohužiaľ, časovka nepatrí medzi Erikine silné stránky a dnes nemala svoj deň. Nakoniec podľahla aj v súboji o druhé miesto Petre Panáčkovej a získala bronz.

"Erika nemala dobrú časovku ani medzi kadetkami. Napriek tomu sme však bojovali, no na trati bola viditeľne nesvoja, nebol to dnes dobrý výkon. Teraz všetko sústredíme na preteky jednotlivcov v sobotu, tam je to už iná káva, zabojujeme o titul v pretekoch jednotlivcov," zhodnotil plány otec a tréner v jednej osobe, legenda slovenského cyklokrosu Robert Glajza.

Medzi ženami odštartovala ako tretia nasadená Lívia Hanesová. Obhajovala vlaňajší bronz. Na rozdiel od vlaňajšej časovky, ktorú dievčatá zvládali zhruba za 35 minút, tento rok ich čakala náročná časovka na takmer 35km, ktorá mala trvať okolo 50 minút. Po prvú obrátku to bola čistá rovina vyšperkovaná technickými zákrutami pred otočkou. Druhá polovica po prechode cez cieľ smerovala v 2-3% magnete a vyvrcholila 8% záverom na druhú otočku. Po nej nasledoval zjazd s pár technickými zákrutami a záverečných 5km miernym klesaním do cieľa na vodnom diele v Žiline. Zisk medaily bol Líviiným cieľom a svoj cieľ splnila.

Už od štartu šla Lívia výborne. Síce tesne pred obrátkou bola dostihnutá olympijskou víťazkou v rýchlokorčuľovaní Martinou Sáblíkovou o minútu, no pred sebou jazdiacu Anežku Drahotovú sťahovala o 30 sekúnd. Na naše prekvapenie na prvej obrátke na necelom deviatom kilometri mala najrýchlejší slovenský čas, keď Betka Pavlendová strácala 5 sekúnd a Tereza Medveďová 15 sekúnd. Do konca prvej polovice Lívia pokračovala v úderníckom tempe a pri prejazde cieľom stále udržiavala malý náskok na slovenské pretekárky a pred ňou idúcu Drahotovú sťahovala rovnako 30 sekúnd. Úvod stúpania a aj jeho záver bol opäť v svižnom tempe, na vrchole stúpania na 26. kilometri bol priebežný vývoj nasledovný. Zo slovenských pretekáriek viedla Betka Pavlendová o 2 sekundy pred Líviou Hanesovou a 9 sekúnd pred Terezou Medveďovou. Nasledoval prudký zjazd a potom miernych 5 kilometrov dole kopcom, no proti vetru. To už začali byť v aute manažér tímu Fraňo s matadorom banskobystrickej cyklistiky Longauerom nervózni a ručali z okien z megafónu tímového vozidla až do straty hlasiviek. Bohužiaľ, nádej pre prvý titul sa v závere rozplynul. Lívia stratila v technických zjazdoch a zákrutách a ani jej prejav v klesaní nebol taký, ako v stúpaní. Záverečné zúčtovanie bolo jasné. Z víťazstva sa tešila Tereza Medveďová, ktorá záver zvládla bravúrne. Vlani síce zvíťazila medzi juniorkami, ale od najlepších slovenských žien nafasovala. Tentokrát mala svoj deň.  Aj keď na všetkých medzičasoch bola až tretia, v závere sa po skvelom zjazde a záverečných kilometroch tešila zvíťazstva o 7 desatín sekundy pred Betkou Pavlendovou. Lívia Hanesová obsadila tretie miesto so stratou 19,6 sekundy. Na švrtom mieste skončila už s výraznejšou stratou 1 minúty 8 sekúnd Monika Kadlecová, obhajkyňa titulu Michaela Maláriková skončila piata so stratou 1 minúty a 26 sekúnd. dobrom výkone Sloveniek v porovnaní s Češkami svedčí i to, že po bezkonkurenčnom výkone Sáblíkovej a obrovskom odstupe, druhej Machačovej a tretej Ružičkovej, sa Slovenky tešili z celkového 4,5 resp. 7. miesta, keď sa pred Líviu dokázala vtesnať i spomínaná Anežka Drahotová, česká zemiaková medailistka, ktorá zmazala v záverečnom klesaní 25 sekundové manko na Líviu a ešte dokázala ďalších 6 sekúnd pridať. 

"Lívia podala na 3/4 trate skvelý výkon, sami sme tomu nechceli uveriť, priebežne viedla, keďže sme šli až za Betkou aj Terezou, mali sme prehľad o medzičasoch, s Lacom Longauerom sme si obhrýzli všetky nechty, megafón ručal na plné obrátky. Bohužiaľ záver bol slabý. Na posledných pár kilometroch stratila v zjazde na Betku približne 16 sekúnd, na Terezu 25 sekúnd a napr. na Drahotovú, ktorú sme mali celý deň pred sebou na lopate, 32 sekúnd. Lívia doplatila na najslabšiu techniku, veľa strácala v ostrých zákrutách, príliš veľa brzdila, minimálne 10-15 sekúnd tam nechala na technike prejazdov zákrut, možno i viac. Paradoxne sme si mysleli, že dlhá trať bude vyhovovať viac jej, no opak bol pravdou. Minulý týždeň sme však mali 4-dňové intenzívne sústredenie v našom regióne, kde Lívia s našimi dvadsaťtrojkármi tvrdo ladila formu, ktorá jej vyletela nahor. Keby nám pred štartom niekto ukázal výsledky, brali by sme ich všetkými desiatimi, veď ešte pred dvoma týždňami nafasovala od Betky 1,5 minúty na 20 kilometrovej časovke. No po tomto priebehu sme trošku sklamaní, skôr sme stratili zlato, ako získali bronz. Určite mala k titulu najbližšie v jej doterajšej kariére z pomedzi všetkých disciplín. K jej doterajšej zbierke dvoch strieborných a štyroch bronzových medailí z cesty, či cyklokrosu pridala ďalší bronz a na titul čaká ďalej. Uvidíme, ako sa budú vyvíjať preteky jednotlivcov, okruh je pekný a bude to napínavé. Rovnako trať časovky jednotlivcov sa mi osobne veľmi páčila, je podľa môjho názoru najkrajšia za posledné roky, ťažká a spravodlivá," zhodnotil prvý deň pretekov Martin Fraňo.

foto by cycling-info.sk

"Lívia Hanesová: "Dnešná časovka bola vzhľadom na svoju dĺžku pre nás dosť netradičná. Sama som nevedela, čo od toho čakať. V prvej časti som to nechcela nejako s tempo prepáliť, keďže v druhej polovici nás čakalo stúpanie. Na moje prekvapenie som po prvej otočke mala veľmi dobrý medzičas a šlo sa mi fajn. V druhej časti v stúpaní som sa snažila výkon zvyšovať, vedela som, že tam môžem získať. No nečakala som, že práve klesanie po druhej otočke až do cieľa bude tým, ktoré rozhodne. Z medaily sa samozrejme teším, aj keď titul som asi takto blízko ešte nemala. Ale aj dnešná časovka naznačuje celkovú vyrovanonosť medzi slovenskými pretekárkami, a teda sobotné preteky budú dosť lotériou v boji o medaily."

výsledky

videorozhovor cycling-info

Thoroughtful analysis of optimal position on the bike provided by BG FIT technology, by BIKEPRO BANKÁ BYSTRICA.
Banner

Copyright © ckbb.sk 2024 - pre CK BB vytvorilo BikePro

Template by Templates for Joomla.