CK Banská Bystrica bude používať v roku 2015 bicykle Merida Reacto DA Limited

Home Testy Barzzuz
Slovenčina (Slovenská republika)English (United Kingdom)

Test - kávy Barzzuz

Potom, ako sa Barzzuz stal partnerom CK Banská Bystrica, mali naši cyklisti možnosť spoznať niekoľko druhov káv z celého sortimentu. Prinášame vám malý „ochutnávkový test“ z našich skúseností a prvých dojmov s niektorými druhmi káv, ktoré sme mali možnosť testovať a ochutnávať, ale aj podrobnejší výklad a popis v spolupráci s pražiarom týchto prvotriednych gurmánskych káv.

Zoznámime Vás s brazílskou, etiópskou, guatemalskou ale aj mexickou a bezkofeínovou kávou. Dozviete sa, aký vplyv na výslednú chuť kávy majú rôzne stupne praženia a prípravy.

Brazília:

Brazílska káva Santos sa vyznačuje mohutným telom a komplexnosťou. Je orechová, sladká, s nízkou kyslosťou. Vytvára neobyčajné horko-sladké a čokoládové chute. Je charakteristická bohatou penou.

"Brazília patrí medzi moje najobľúbenejšie kávy. Mám rada jej horkejšiu chuť s akousi čokoládovou arómou. Čerstvo zomletá vytvorí v šálke nádhernú a hustú penu," podelila sa o svoju skúsenosť Zuzka Vojtášová.

alt

 

Guatemala:

Guatemala je naozaj jedna z najlepších káv. Získava množstvo ocenení a nejedno celosvetové prvenstvo. Espresso je harmonické a jemné, jej chuť je čistá a vyvážená s citrusovými a čokoládovými tónmi.

Lukáš Bátora popisuje guatemalskú kávu: "Hneď prvý dojem bol úžasný. Podobnú kávu som ešte nepil, myslím, že musí zachutiť každému. Nie je ani príliš horká, ani príliš kyslá, povedal by som, že má veľmi vyrovnanú chuť a z portfólia Barzzuz mi chutí najviac."


Etiópia:

Etiópia je pravlasťou kávy. Jemná a vzácna káva s príchuťou tmavého ovocia, mierne korenistá. Vyznačuje sa najnižším obsahom kofeínu. Praná káva Sidamo je jemná, ovocná so stredným telom, kým nepraný Harrar, považovaný za matku všetkých káv, má telo mohutné a zaujímavú divokú chuť.

Martin Fraňo o svojej najobľúbenejšej káve: "Etiópsky Harrar je jednoznačne môj favorit. Nedokážem ju prirovnať k žiadnej inej káve. Jej chuť je výrazná, trochu kyslejšia, trochu korenistá a veľmi dlho ostáva jej dochuť na jazyku. Je iná, nemusí zachutiť každému, ale mňa dostala."

Podobne zhodnotil Ivan Viglaský: "Na kapučíno si vyberám sladšie stredoamerické kávy, ale keď espresso, tak Etiopia Harrar."

Mexiko:

Mexiko má ľahké telo, je mimoriadne jemná, s miernou aciditou, výrazne sladká, s čokoládovými tónmi. Mexiko je po Brazílii a Kolumbii tretím najväčším producentom kávy na americkom kontinente. Je priekopníkom v pestovaní organickej (bio) kávy a v systéme certifikácie a odmeňovania Fair Trade.

"Mám veľmi rád stredoamerické kávy. Chutia jemne a sladkasto. Mexickú kávu zbožňujem v kapučíne s plnotučným mliekom, v tejto kombinácii mi pripomína kakao. Sladká a čokoládová," opísal Ivan Viglaský.

 

Bezkofeínová zmes:

Jedná sa o zmes juho a stredoamerických káv. Starostlivo vyberaná vyvážená zmes  s výraznou chuťou a arómou.

"Výborná káva. Prekvapilo ma, že v jej chuti nič nechýba a určite predčí veľa iných klasických káv. Naozaj by som nespoznala, že sa jedná o bezkofeínovú kávu," povedala Lívia Hanesová.

Okrem výberu kávy podľa pôvodu alebo zloženia zmesy má na výslednú chuť vplyv hlavne praženie. Stupeň upraženia kávy ovplyvňuje chuť, arómu a všetky ďalšie vlastnnosti kávy. Počas praženia prechádza kávove zrno niekoľkými charakteristickými fázami, ktoré formujú jej výslednú chuť. Pri svetlom pražení dominuje kyslosť. S pribúdajúcim časom praženia ustupuje kyslosť jemne do úzadia a začína sa prejavovať sladkosť kávy.

Stredný stupeň praženia (medium roast) je charakteristický rovnováhou medzi kyslosťou a sladkosťou. Chuťové rozdiely medzi jednotlivými kávami sú stale výrazné a nie sú zastierané štýlom praženia. Káva je vhodná na všetky spôsoby prípravy. Zalievanú, filtrovanú, ale aj espresso kávu.

Stredne tmavé praženie (medium dark roast) je taktiež vhodné pre všetky typy prípravy kávy, ale najvhodnejšie pre espresso. Pri zalievanej káve začína byť na jazyku prítomná horkosť. Sladkosť a telo kávy sú na maxime a acidita sa pomaly vytráca. Chuťové rozdiely medzi jednotlivými kávami začínajú byť menej výrazné.

Tmavé praženie (dark roast) dáva vyniknúť výraznej horkosti kávy. Je obľúbené hlavne v Amerike, ale aj v Taliansku.

Verím, že sa nám podarilo priblížiť svet lahodnej chute a úžasnej arómy čerstvo praženej kávy Barzzuz. Káva je nielen výborná pochutina, no i prírodný zdroj stimulantu kofeínu. Presso káva pred tréningom, či pretekmi sa stala už súčasťou bežného režimu takmer všetkých cyklistov od profesionálov, až po amatérov. Je potešiteľné, že práve v srdci Slovenska v Banskej Bystrici máme špičkovú pražiareň a baliareň najlepších svetových káv z celého sveta, kde všetci môžu v komornej atmosfére rovnako každý druh od dekofein kávy až po cibetkovú ochutnať a vybrať si pre seba to najchutnejšie a aj v domácich podmienkach s domácim presso strojom dosiahnuť fantastickú chuť kávy, ako v špičkových kaviarňach.

Pretekári CK Banská Bystrica majú nastavené posedy metódou BG FIT v predajni BIKEPRO Banská Bystrica
Reklamný prúžok

Copyright © ckbb.sk 2017 - pre CK BB vytvorilo BikePro

Template by Templates for Joomla.