CK Banská Bystrica bude používať v roku 2015 bicykle Merida Reacto DA Limited

Home
Slovenčina (Slovenská republika)English (United Kingdom)

Tour de Guyane

Cyklokrosový výber vrátane jazdiaceho trénera Róberta Glajzu sa predstavil ako už tradične v rámci záverečnej prípravy na cyklokrosovú sezónu na etapových prekoch v Južnej Amerike Tour de Guyane /20.- 28.8.2011/.

 Tím vycestoval na 11 etapové preteky počas 9 dní /dvakrát cyklisti absolvovali dve poletapy počas jedného dňa/ v zložení:

Vedúci tímu : Lívia Hanesová

Mechanik: Juraj Gavenda

Pretekári: Milan Barényi, Robert Gavenda, Robert Glajza, Martin Fraňo, Lukáš Bátora, Roman Zrelica.

Ako to už býva, prvé dni v horúcej amazonskej džungli bývajú ťažké a táto pravda sa prejavili aj v tomto ročníku. Na štart 22 ročníka pretekov sa postavilo 120 pretekárov z 8. krajín.  Počas prvej etapy sa veľmi aktívne v úniku angažoval Gavenda so Zrelicom, no nakoniec nevydržali úmorné údernícke tempo a z čelnej skupiny odpadli. Do cieľa nakoniec došpurtovala vedúca 4 členná skupina s víťazným Joannom Rufiinom /Guadeloupe/.

Hlavná skupina špurtovala o piate miesto so stratou 1:16 min.

Výsledky 1. etapy, Caynenne-Roura, 137 km

  1. Ruffine /Guadeloupe/ 3:17.18 h
  2. Scholz / Jenatec Germany/ =
  3. Lebesle / Velo Club Kourou/ =
  1. Barényi /Slovakia/ 

25. Fraňo /Slovakia/ 

34. Bátora /Slovakia/

56. Zrelica /Slovakia/ 

83. Glajza /Slovakia/ všetci -1:17

99. Gavenda /Slovakia/ -1:37

 

Druhá etapa bola rozdelená na dve poletapy, doobeda čakalo pretekárov 121km z Cayenne do Macourie. V prvej rýchlostnej prémii obsadil Fraňo druhé miesto.  Opäť sa vykrištalizovala skupina v úniku, v ktorej Slovensko bohužiaľ nemalo zastúpenie. Opäť však z vedúcej skupinky pretekári postupne odpadali a do cieľa došlo nakoniec 7 pretekárov. Všetci naši pretekári okrem Bátoru, ktorý mal v závere defekt došli v hlavnom poli. Pretekalo sa veľmi rýchlo, keď víťaz dosiahol priemer takmer 44 km/h. Poobede pretekári absolvovali druhá poletapu, časovku jednotlivcov na 19km. Keďže nemali so sebou špeciálne časovkárske bicykle a kolesá, nemohli dosiahnuť na najvyššie pozície, aj keď chybou rozhodcou dlho figuroval Gavenda ako víťaz časovky.

Výsledky 2.etapy, 1.poletapa, Cayenne-Macouria, 121 km

1.  Gabriel /Velo Club Kourou/ 2.46.38 hod (43,8km/h)

2.  Laurent /Martinique/ =

3.  Takenouchi /Eurasia team Japon/ =

20.Fraňo /Slovakia/ všetci -0:25

25.Zrelica /Slovakia/ 

31.Barényi /Slovakia/ 

38.Gavenda /Slovakia/

90.Glajza /Slovakia/

114.Bátora /Slovakia/ -10:12

 

Výsledky 2.etapy, 2. poletapa, Macouria-Montsinery, 19km

1.  Ruffine /Guadeloupe/   25:08 (46,8km/h)

2.  Carenne /Guadeloupe/              -0:44min

3.  Laurent /Martinique/    -0:52

32.Barényi /Slovakia/        -3.21

50.Glajza /Slovakia/           -4:08

54. Zrelica /Slovakia/        -4:18

75.Gavenda /Slovakia/       -5:04

76.Fraňo /Slovakia/          -5:07

86.Bátora /Slovakia/                      -5:33

 

 V tretej etape čakalo na cyklistov 119km z Cayenne do Sinnamary. Znova sa pretekalo veľmi úderníckym tempom. Po veľmi rýchlom úvode, kde mal veľmi nepríjemný pád Roman Zrelica, kde si nepríjemne zodral na drsnom asfalte pravú nohu, bok i ruku sa v úniku sa ocitla zhruba desaťčlenná skupina, ktorú pelotón dostihol až tesne pred cieľom, keď sa ešte štyrom utečencom podarilo došpurtovať pred domácou špurtérskou megahviezdou Marcom Josephom. Slováci došpurtovali v druhej desiatke.

Výsledky 3.etapy, Cayenne-Sinnamary, 119km

1    .Hochstrasser /Meurthe and Moselle, France/ 2:41.13 hod (44,1 km/h)

2.   Demazy /Martinique/ všetci v rovnakom čase

3.   Pelleriaux /Val d´Oise, France/

16. Gavenda /Slovakia/    

17. Barényi /Slovakia/       

18. Bátora /Slovakia/       

21. Fraňo /Slovakia/         

56. Zrelica /Slovakia/       

84. Glajza /Slovakia/       

 

Vo štvrtej etape sa ako obvykle už Slovenskí cyklisti aklimatizovali rovnako ako vlani dosiahli na pódium v St. Laurent du Maroni na Surinamských hraniciach. Po štarte sa odpútala skupina, v ktorej bol Milan Barényi a vo vysokom tempe vydržala až do cieľa. Tesne pred cieľom sa odpútal domáci Maurice Buzaré. Milan už nestihol jeno mierny náskok zlikvidovať a obsadil výborné druhé miesto. Pelotón dorazil so stratou takmer troch minút.

Výsledky 4.etapy, Sinnamary-St.Laurent du Maroni, 145km

1.   Buzaré /Selection Guyane/ 3:16.56   (44,5 km/h)

2.   Barényi /Slovakia/                  -0:04min

3.   Liebenow /Jenatec Germany/     

34. Zrelica /Slovakia/                    -2:45min

51. Gavenda /Slovakia/    

59. Glajza /Slovakia/       

76. Fraňo /Slovakia/         

110.Bátora /Slovakia/                   -47:15min

 

V piatej náročnej etape, kde sa cyklisti vracali po rovnakej trati 145km zo St. Laurent do Sinnamary, tentokrát oproti silnému vetru opäť, ako to býva zvykom unikla skupinka, ktorá však do cieľa po prvýkrát nevydržala a podľahla zrýchľujúcemu pelotónu tesne pred cieľom. V závere sa pokúsil atakovať Fraňo, no aj jeho snaha bola zlikvidovaná. V silnom vetre sa tentokrát špurtovalo v hromadnom dojazde. Výbornú prácu tímu zúžitkoval Marc Joseph, ktorý zvíťazil až do tohto momentu vždy v špurte hlavnej skupiny, tentokrát sa stal aj celkovým víťazom, keďže uniknutá skupina bola dostihnutá tesne pred cieľom. Výborne mu sekundoval stále zlepšujúci sa Milan Barényi, ktorý podľahol len tesne a obsadil druhé miesto. Ďalšie umiestnenia v desiatke potvrdili, že Slovenskí cyklisti sa aklimatizujú na horúce a hlavne vlhké podnebie. Bohužial etapa sa stala osudnou pre Lukáša Bátoru, ktorý preteky nedokončil.

Výsledky 5.etapy, St.Laurent du Maroni-Sinnamary, 145km

1.   Joseph /Velo club Guyanais/ 3:41:01  (39,9 km/h)

2.   Barényi /Slovakia/                 

3.   Ruffine /Guadeloupe/

6.   Gavenda /Slovakia/    

9.   Zrelica /Slovakia/                   

11. Fraňo /Slovakia/         

29. Glajza /Slovakia/

 

Po dvoch druhých miestach Barényiho to v šiestej etape vyšlo. Už od začiatku bol aktívny Fraňo, ktorý strávil v úniku desaťčlennej skupiny úvodných 50 kilometrov, a obsadil tretie miesto na rýchlostnej i špeciálnej prémii. Potom, ako pelotón dostihol skupinu zavelil do úniku Barényi, vo štvorici sa vzdialili pelotónu. Miestami ich náskok dosahoval vyše dvoch minút, čo robilo z Milana virtuálneho lídra pretekov, zvíťazil v rýchlostnej prémii a nezadržatelne sa rútil do cieľa. V závere sa podarilo hlavnej skupine okresať náskok, no v záverečnom špurte trojice Milan suverénne zvíťazil a súčasne sa obliekol do zeleného dresu bodovacej súťaže.

Výsledky 6.etapy, Sinnamary-Matoury, 125 km

1.   Barényi /Slovakia/                    3:05:23

2.   Pelleriaux /Val d´Oise France/

3.   Labeau /Espoir Cycliste Guyanais/

18. Gavenda /Slovakia/                   -0:34min

26. Zrelica /Slovakia/                    

43. Fraňo /Slovakia/         

72. Glajza /Slovakia/

 

Siedma, jedina kopcovitá etapa výrazne zamieša karty v celkovom poradí. Aj napriek kopcovitému náročnému profilu sa pretekalo doslova o život už od úvodu, o čom svedčí úctyhodný priemer. Opäť počas etapy nechýbali v čele Slovací. Hneď od štartu unikla 4členná skupina, v ktorej bol Fraňo. Suverénne zvíťazil v rýchlostnej prémii. S blížiacimi sa kopcami však pelotón dostihol skupinku tesne pred druhou rýchlostnou prémiou na 60.kilometri. To zavelili do útoku Guadeloupci a s nimi aj Milan Barényi. Už v úvodných stúpaniach sa odpútala trojica Ruffine, Barényi a Le Roy. Svoj náskok si s prehladom držali až do cieľa. Milan zvíťazil v poslednej rýchlostnej prémii.  V závere atakoval Ruffine a prišiel si nielen po etapové víťazstvo, ale aj po žltý dres vedúceho pretekára. Milan Barényi dorazil do cieľa so stratou 22 sekúnd na druhom mieste, a len o jeden bod bol druhý v bodovacej súťaži, a obliekol si modrý dres kombinovanej súťaže, ale hlavne sa posunul na celkové priebežné 4.miesto

 

 

 

Výsledky 7.etapy, Cayenne-Regina, 127km

1.   Ruffine /Guadeloupe/               2:59:31   (41,6 km/h)

2.   Barényi /Slovakia/                        -0:22 min

3.   Le Roy /Val d´Oise France/

10. Gavenda /Slovakia/                       -1:45 min

26. Zrelica /Slovakia/

80. Glajza /Slovakia/                        -15:52 min

88. Fraňo /Slovakia/                          -26:56 min

 

 

Predposledný deň pretekov, čakala opäť pretekárov etapa rozdelená na dve poletapy, doobedňajšiu 125km etapu z Cayenne do Kourou a poobedňajšiu časovku jednotlivcov na 10km. Po náročných a úspešných štyroch dňoch pre Slovensko a Milana prišiel troškú krízový deň. Fraňo obsadil tretie miesto v úvodnej rýchlostnej prémii. Počas cyklokrosovej vložky na poloprašnej cestou Route de Guatemala mal defekt Barényi, no aj napriek úderníckemu tempu špice sa podarilo s vypätím síl celého tímu svojho lídra dostať relatívne rýchlo späť. Ako už tradične etapa v Kourou, ktorá končí veľmi rýchlymi okruhmi ulicami mesta vo veternom počasí popri mori preosiala pretekárov a rozdelila na menšie skupinky tesne pred cieľom, pretekári dosiahli neskuktočného priemeru blížiaceho sa k päťdesiatke. Poobedňajšia časovka mala dať konečné rozuzlenie v otázke celkového víťaza. Suverénne s prehľadom zvíťazil Ruffine, ktorý potvrdil svoj žltý dres. Milan sa aj napriek handikepu, keď nemal časovkárske vybavenie skvele popasoval s časovkou, obsadil v nej 12.miesto, a tesne si udržal priebežné celkové štvrté miesto.

Výsledky 8. etapy, 1. poletapa, Cayenne-Kourou, 125km

  1. Carene /Guadeloupe/ 2:36:09  (48,2 km/h)
  2. Ruffine /Guadeloupe/
  3. Laurent /Martinique/
  1. Gavenda /Slovakia/
  1. Barényi /Slovakia/
  1. Zrelica /Slovakia/         -0:10

42. Glajza  /Slovakia/         -0:30

71. Fraňo /Slovakia/          -4:30

Výsledky 8.etapy, 2.poletapa, Central Spatial Guyanais-Kourou, 10km

 

1.   Ruffine /Guadeloupe/               14:18

2.   Carene /Guadeloupe/               -0:18

3.   Betard /Meurthe, France/         -0:32

12. Barényi /Slovakia/                    -1:09

37. Gavenda /Slovakia/                  -2:17

45. Zrelica /Slovakia/                     -2:37

60. Fraňo /Slovakia/                      -3:09

88. Glajza /Slovakia/                      -4:01

Tour de Guyane 2011 vyvrcholila záverečnou etapou z Kourou do Cayenne. V prvej rýchlostnej prémii ako zvyčajne bodoval Fraňo na druhom mieste.  Po vzore Tour de France sa aj v Cayenne jazdia okruhy po miestnom Champes Elysees, boulvari Place des Palmistes. Pri prejazde do záverečného 10km okruhu sa Slováci chystali na záverečný špurt, keď mal smolný defekt opäť Barényi. V najnepríjemnejšom momente sa vzorne zachoval Fraňo, ktorý mu okamžite vymenil svoje koleso a Milan sa ihneď dokázal vrátiť do hlavného poľa, ktoré už v šesťdesiatkilometrovej rýchlosti uháňalo do cieľa. Rybník však špurtérom vypálil skúsený stíhač, exmajster Európy v jazde za motorovými vodičmi Timo Scholz, ktorý si svoj mierny náskok udržal až do cieľa. Výborne sa v závere držal Gavenda, ktorý obsadil štvrté miesto. Milan do cieľa dorazil na 15.mieste a udržal si celkové 4.miesto.

Výsledky 9.etapy, Kourou-Cayenne, 125 km

1.   Scholz /Jenatec-Germany/                   3:00:33            (41,7 km/h)

2.   Laurent /Martinique/                                -0:09

3.   Wielle /Jenatec-Germany/

4.   Gavenda /Slovakia/

15. Barényi /Slovakia/

29. Zrelica /Slovakia/

83. Glajza /Slovakia/                                      -1:05

85. Fraňo /Slovakia/                                       -4:48

 

Celkové výsledky Tour de Guyane 2011

1.   Ruffine /Guadeloupe/                           28:08:08

2.   Le Roy /Val d´Oise France/                      -1:55

3.   Betard /Meurthe France/                          -2:02

4.   Barényi /Slovakia/                                    -2:52

26. Zrelica /Slovakia/                                    -10:07

27. Gavenda /Slovakia/                                -10:43

64. Glajza /Slovakia/                                    -26:47

76. Fraňo /Slovakia/                                     -45:11

 

Zelený dres bodovacia súťaž:

1.   Ruffine /Guadeloupe/    121 b.

2.   Laurent /Martinique/                111 b.

3.   Barényi /Slovakia/                    91 b.

17. Gavenda /Slovakia/                  30 b.

36. Zrelica  /Slovakia/                        7 b.

43. Fraňo /Slovakia/                         5 b.

 

Modrý dres kombinovanej súťaže

1.   Ruffine /Guadeloupe/               29b.

2.   Laurent /Martinique/                28b.

3.   Barényi /Slovakia/                    27b.

27. Fraňo /Slovakia/                        1b.

 

Červený dres, body na rýchlostných prémiách

1.   Laurent /Martinique/                43b.

2.   Legrand /Guadeloupe/  26b.

3.   Hochstrasser /Meurthe/            22b.

5.   Fraňo /Slovakia/                      15b.

7.   Barényi /Slovakia/                    13b.

36. Zrelica /Slovakia/                     1b.

 

Súťaž tímov

1.   Guadeloupe                             84:31:27

2.   Jenatec-Germany                          -3:30

3.   Selection Guyane                          -5:08         

7.   Slovakia                                      -15:23

 

 

Preteky dopadli pre slovenských cyklokrosárov úspešne a rovnako aj splnili svoj hlavný cieľ záverečnej prípravy na blížiacu sa cyklokrosovú sezónu.

„Po vlaňajšom oťukávaní som dobre vedel do čoho idem. Som veľmi rád, že po vlaňajších i tohtoročných druhých miestach sa mi konečne podarilo zvíťaziť v etape. Celkové štvrté miesto je takým bonusom. Trošku ma mrzí, že sa mi do cieľa nepodarilo udržať zelený, či modrý dres, no už som cítil únavu a hlavne sa na mne podpísala choroba, ktorá v závere dosadla na vyčerpaný organizmus“ povedal v cieli líder tímu Milan Barényi.

 

„Na podobných pretekoch v takomto exotickom prostredí som štartoval po prvýkrát. Trošku som mal problémy v úvode s aklimatizáciou, no postupne sa to zlepšovalo. Naozaj veľmi rýchle preteky, výborná rýchlostná i vytrvalostná príprava pred začiatkom krosov, najazdili sme vyše tisíc pretekových kilometrov, etapy boli veľmi rýchle a nie príliš dlhé, čo je pre kros ideálne. Trošku ma mrzí, že som zaostal v poslednej etape len tesne za pódiovým umiestnením, no celkovo som veľmi spokojný a pripravený na úvod cyklokrosovej sezóny“ rovnako pozitívne hodnotil preteky Robert Gavenda

 

„Naozaj je výborné, že sa Martinovi Fraňovi podarilo vybaviť Tour de Guyane po vlaňajšku opäť. Je to záverečné cestárska príprava, naozaj je skvelé, že sme tu mohli štartovať. A ako aj výsledky ukazujú, neboli sme tu do počtu, veľmi ma teší stúpajúca forma Milana Barényiho. Mrzí ma, že Lukáš Bátora preteky nedokončil, no je to prvé podobne dlhé a ťažké podujatie preňho tohto druhu, aj tak verím, že mu to pomôže do cyklokrosovej sezóny.“ zhodnotil preteky reprezentačný tréner Robert Glajza

Pretekári CK Banská Bystrica majú nastavené posedy metódou BG FIT v predajni BIKEPRO Banská Bystrica
Reklamný prúžok

Copyright © ckbb.sk 2024 - pre CK BB vytvorilo BikePro

Template by Templates for Joomla.