CK Banská Bystrica bude používať v roku 2015 bicykle Merida Reacto DA Limited

Home
Slovenčina (Slovenská republika)English (United Kingdom)

Prvé víťazstvo v sezóne pre Haringa

Sezóna MTB začala prvými cross country pretekmi v Pravenci, ktoré sú zároveň 1.kolom Hornonitrianskej MTB Tour. Na štarte sa zišli pretekári všetkých kategórií od mládeže až po mužov. Vo fantastickom svetle sa na úvod sezóny ukázal Martin Haring, ktorý s prehľadom zvíťazil, keď nechal za sebou Milana Barényiho a výborne jazdiaceho Lukáša Bátoru.


Vzorne pripravená trať bola ako stvorená na otvorenie sezóny. Krátke strmé úseky, technické krátke zjazdy a výjazdy, mierne blatistý šmykľavý povrch v lesnej časti, či dlhšie trávnaté stúpania priniesli všetko, čo má prvé cross-country sezóny obsahovať. Navyše počasie celkom prialo, miestami vykuklo i slniečko, čo pri nestálom a chladnom prúdení vzduchu a niekoľko kilometrov od miesta štartu i hustému sneženiu nemuselo byť samozrejmosťou.

Fantasticky si s nástrahami trate poradil Martin Haring, ktorý ihneď po štarte vytvoril dvojičku s Milanom Barényim, no v druhej polovici pretekov začal atakovať a získal mierny náskok, ktorý do cieľa už len zvyšoval a s prehľadom zvíťazil. Výborný výsledok dosiahol aj Lukáš Bátora, ktorý obsadil tretie miesto, keď porazil Jozefa Bebčáka i Tomáša Suchára. 

"Po štarte som sa necítil veľmi dobre, cítil som únavu, do pretekov som šiel z plného tréningu, ale časom to prešlo, od polky preteku som začal diktovať tempo a už to šlo ľahko. S výkonom som spokojný, teraz sa potrebujem doliečiť z chrípky, aby som bol na nasledujúci víkend úplne fit." povedal v cieli spokojný Martin.

V kategórii žien sa postavili na štart obe pretekárky CK BB Zuzana Vojtášová i Lívia Hanesová.. Obe sa držali svorne takmer počas celých pretekov a obsadili tretie resp. štvrté miesto, keď zvíťazila olympionička Janka Števková pred Češkou Lucií Veselou.

"Škoda  posunutého štartu takmer o hodinu, nestihla som sa vôbec rozjazdiť ani pozrieť trať, ktorá bola mierne zmenená oproti minulým rokom. Riadne som sa rozjazdila a "predýchala" teda až po 1.kole. Vzhľadom na súperky a technické pasáže som ale lepší výsledok ani neočakávala, Janka a Lucie sú jednoznačne lepšie, takže celé preteky sme vlastne bojovali len o posledné pódiové umiestnenie." zhodnotila preteky Zuzana.

Bola to pre mňa skúška ohňom, keďže to boli moje prvé XC preteky, rovnako aj prvé preteky na novom celoodpruženom karbónovm bicykli s kotúčovými brzdami, Meride NINENTY-SIX. Počasie bolo naozaj prvoaprílové, doprialo nám silný vietor, dážď, aj snehovú metelicu. Nakoniec sa však umúdrilo a počas pretekov sa ukázalo aj slnko. Štart organizátor vcelku nečakane (avšak vzhľadom na počasie) posunul na 13:00 (pôvodne 13:45), čím sme stratili čas na lepšie rozjazdenie a oboznámenie sa s traťou. Na štarte sme boli oboznámené aj so skrátením trate, pre ženy boli stanovené 3 kolá. Prvé – zavádzacie kolo – bolo „ochudobnené“ o technicky najnáročnejšie serpentíny, čo mi však vyhovovalo. Podľa propozícií mal jeden okruh 4000m, môj tachometer nameral o pár metrov viac. Celkovo hodnotím trať za technicky náročnú, vidím, že je sa v čom zlepšovať. Merida NINENTY-SIX nesklamala, odpruženie zadnej stavby bolo v technických zjazdoch k nezaplateniu, vo výjazdoch veľmi dobre poslúžil lock-out zadného odpruženia umiestnený priamo na riaditkach bicykla. Je potrebné popracovať na mojich schopnostiach zvládnuť technicky náročnejšie pasáže, sezóna je na začiatku, verím, že sa to bude zlepšovať." zhodnotila svoj štart Lívia.

"Keďže počas víkendu neboli žiadne preteky na ceste, zúčastnili sme sa aj s Haringom či ženami prvých pretekov cross-country v Pravenci. Nie som bajker, a na horskom bicykli som nesedel od vlaňajšej Tour de Himalayas, no myslím, že je to vhodný doplnok pre každého cestára, získať trošku viac obratnosti, techniky a predovšetkým sily v náročných silových pasážach či výjazdoch. Rovnako verím, že i mnohí čistokrvní bajkeri prídu počas voľných víkendov na cestné preteky, cyklistika je len jedna a každá disciplína pomôže cyklistovi zlepšiť sa i v tej jeho.  Takže z tohto pohľadu splnili preteky účel. Samozrejme som veľmi spokojný s víťazstvom či tretím miestom Bátoru, rovnako ženy nesklamali. Určite im to pomohlo aj v zlepšení techniky, v ktorej majú najväčšie slabiny, takže úvodné preteky splnili všetko to, čo sme od nich čakali, nielen tréningovo ale i výsledkovo, čo je veľmi potešiteľné. Na budúci týždeň nás čaká prvé kolo Regionálnej cyklistickej ligy v utorok, cez víkend sa Haring, Bátora či ženy zúčastnia druhých cross country pretekov v Turčianskych Tepliciach a v nedeľu nás čakajú prvé verejné preteky na ceste v Prievidzi, kde by sa mal predstaviť kompletný tím. Po tomto víkende nás už čakajú prvé Slovenské pohára v cestnej cyklistike na ktoré chceme byť plne pripravení." zhodnotil jazdiaci manažér Martin Fraňo.

Fotogaléria pretekov.

Kompletné výsledky


Pretekári CK Banská Bystrica majú nastavené posedy metódou BG FIT v predajni BIKEPRO Banská Bystrica
Reklamný prúžok

Copyright © ckbb.sk 2024 - pre CK BB vytvorilo BikePro

Template by Templates for Joomla.