CK Banská Bystrica bude používať v roku 2015 bicykle Merida Reacto DA Limited

Home
Slovenčina (Slovenská republika)English (United Kingdom)

Haring piaty na KTK, Bátora tretí v etape

 

Po roku neuskutočnenia pretekov sa banskobystričania zúčastnili na najstarších cyklistických pretekoch v strednej Európe, 67. ročníku Košice-Tatry-Košice.

Po dvoch dlhých a výborne obsadených ročníkoch 2009 a 2010, keď mali preteky 5 etáp a roku pauzy v roku 2011, sa organizátori vrátili ku rokmi osvedčenému programu dvoch etáp. Prvá etapa z Košíc do Starého Smokovca merala 145 km a pretekárov preverili horské prémie na Jahodnej, Folkmári, Abrahámovciach, Tatranských Matliaroch s dojazdom v Starom Smokovci. Na štart sa postavilo len 50 pretekárov zo Slovenska a Českej republiky. Najpočetnejšiu zostavu mala na štarte Dukla Trenčín s 11 pretekármi, Inter so 6 pretekármi a CK Banská Bystrica zastupovala šestica Fraňo, Bátora, Haring, Zrelica, Debnár, Glajza doplnená o nováčika na podobných pretekoch Bartoňa a v spolupráci s novou posilou, momentálne jazdiacou za Rad Union Viedeň Jakubom Novákom, ktorý po pretekoch podpísal prestupové lístky do CK Banská Bystrica. Už na Jahodnej na 13. kilometri sa vytvorila silná 16 členná skupina, kde mali najpočetnejšie zastúpenie pretekári Dukly, no boli tam aj Novák, Debnár a Haring. Práve aktívny Haring spoločne s Kováčom (Dukla) a Hudečkom (Forman Team Cinelli) zaútočili a zostatku sa vzdialili. Dlho spoločne bojovali, no postupne boli dostihnutí zostatkom skupiny, kde diktovali tempo šiesti pretekári Dukly Trenčín. Tí začali útočiť a postupne využili svoju presilu a skupine sa vzdialila trojica Tybor, Broniš a Mahďar, ktorá si náskok udržala až do cieľa. Za nimi osamotene bojoval Kováč a za ním dvojica Haring, Novák. V tomto poradí prišli aj do cieľa prvej etapy. Zbytok skupiny bol postupne dostihnutý zostatkom pelotónu, z ktorého zaútočila šestica Bátora, Fraňo, Zrelica (CK BB), Habera, Vyšňa (Dukla) a Málik (Inter). Postupne dostihli všetkých odpadlíkov z čela, no na špicu už nedosiahli. Zo skupiny odpadol na začiatku tatranskej magistrály Fraňo, neskôr sa skupina v záverečnom dojazde v miernom stúpaní rozdrobila. Podobne aj zostávajúci pretekári sa v záverečnom stúpani rozsypali a do cieľa dorážali po jednom, alebo v malých skupinkách.

Prvú etapu nedokončilo 6 pretekárov, medzi nimi aj Bartoň, a tak na štart druhej etapy v Starom Smokovci nastúpilo len 42 pretekárov. Čakala ich 160 km náročná trať s horskými prémiami na Branisku, Klenovskom vrchu, Folkmári a Jahodnej s dojazdom v Košiciach. Od začiatku zobrali opraty do rúk pretekári Dukly, ktorí bránili prvé štyri miesta v celkovom poradí a tempo diktovali až pod Folkmár. Tam zaútočil najskôr Broniš, a za ním sa sformovala 10 členná skupina prenasledovateľov, kde boli dvaja pretekári tímu Forman, Kováč, Tybor, Mahďar a štyria pretekári CK BB Haring, Fraňo, Bátora a Glajza, rovnako aj Novák. Po dostihnutí Broniša zaútočil Kováč, ktorý si svoj mierny náskok udržal až do cieľa. Postupne tempu na Folkmári a Jahodnej nestačili Fraňo, Novák a Matula, takže o druhé miesto bojovala už len osmička pretekárov. V závere v dojazde mal najviac síl Tybor a obsadil druhé miesto pred Bátorom, Bronišom a Haringom. V celkovom poradí sa nič nezmenilo. Z víťazstva sa tešil Patrik Tybor a pripísal sa na listinu 67. víťazov tohto podujatia. Na druhom mieste skončil Roman Broniš, pred Martinom Mahďarom a Marošom Kováčom (všetci Dukla Trenčín). Na peknom piatom mieste skončil Martin Haring (CK BB) a dobrým výkonom v druhý deň sa na celkovú siedmu priečku posunul Lukáš Bátora.

"V kopcoch sa mi šlo fajn, aj som sa snažil útočiť v sobotu, no presile Dukly sme neodolali a skončil som piaty. V nedeľu to už bolo lepšie, v závere šiel výbornú prácu pre tím Róbert Glajza, udržali sme piate miesto, myslím, že to bolo naše maximum, takže som spokojný," povedal v cieli Martin Haring.

"V sobotu sme trošku zaspali už na Jahodnej, no aj keď som to skúšal, nohy nešli nejako dobre. V nedeľu už to bolo lepšie, v závere v kopcoch som sa cítil fajn. Maroš zaútočil veľmi razantne, jednoducho sme dnes naňho nemali. Bojoval som o druhé miesto v etape, veril som si, v závere ma preskočil Tybor. Škoda, ale aj s tretím miestom som spokojný. Posun na siedmu priečku celkovo je v takto náročnom a kopcovitom podujatí pre mňa viac než dobrý. Začína sa mi v kopcoch jazdiť čoraz lepšie, veľmi rád by som dokončil Majstrovstvá Slovenska, ktoré budú veľmi náročné," povedal v cieli Lukáš.

"KTK sú veľmi náročné preteky, najmä svojím profilom. Prvé štyri miesta zaslúžene obsadili pretekári Dukly. Využili svoju tímovú presilu, veľké skúsenosti a aj dobrú formu. Teda z piatym miestom Haringa, siedmym Bátoru sme spokojní, rovnako aj s tretím miestom Bátoru a piatym Haringa v druhej etape. Dobre šiel aj Jakub Novák, naša nová posila, škoda, že celkové šieste miesto v nedeľu neudržal. Celý tím podal relatívne dobrý výkon. Teraz sa sústredíme na Majstrovstvá Slovenska v časovke aj v pretekoch jednotlivcov, kde v nabitej československej konkurencii 183 pretekárov to bude boj na život a na smrť. Verím, že sa podarí aspoň niektorým dokončiť, lebo v cieli náročných spoločných pretekov MSR a MČR býva častokrát ledva tridsať, štyridsať pretekárov z dvestočlenného poľa. Po MSR sa všetci zúčastnia domáceho podujatia Tour de Volcano a ihneď po tom odcestujú na päťetapové preteky UCI do Rumunska Sibiu Tour," zhodnotil preteky i najbližšie plány jazdiaci manažér Martin Fraňo.

Výsledky prvej etapy

Výsledky druhej etapy a celkové poradie.

Pretekári CK Banská Bystrica majú nastavené posedy metódou BG FIT v predajni BIKEPRO Banská Bystrica
Reklamný prúžok

Copyright © ckbb.sk 2024 - pre CK BB vytvorilo BikePro

Template by Templates for Joomla.