CK Banská Bystrica bude používať v roku 2015 bicykle Merida Reacto DA Limited

Home
Slovenčina (Slovenská republika)English (United Kingdom)

Spoločné MSR a MČR v Púchove

Ako tradične sa koncom júna v predpísaný UCI termín konali spoločné Majstrovstvá Slovenskej a Českej republiky v cestnej cyklistike, tentokrát hostil najlepších českých a slovenských cyklistov Púchov.

V stredu a vo štvrtok bojovali juniori, ženy a muži o tituly v časovke jednotlivcov. Na štarte všetkých kategórií nechýbali všetci najväčší favoriti na víťazstvo. Trať časovky viedla v plnej uzávere pre dopravu z Púchova do Nimnice a späť, keď pretekári absolvovali tento okruh dvakrát, juniori a ženy na 30,8 km a muži na 39 km. "Časovky boli organizované fantasicky. Prejazd centrom Púchova zvyšoval atraktivitu, profil bol ideálny na túto disciplínu, keď po viacerých rokoch extrémov prišla na rad konečne majstrovská časovka. Perfektný asfalt a aj dobré počasie z majstrovskej časovky urobili podľa môjho názoru suverénne najlepší spoločný šampionát v histórii. O perfektnej organizácii a zabezpečení, či trati sa pochvalne vyjadrovala aj česká strana na čele s legendárnym trénerom Pavlom Vršeckým. Môžem povedať, že toto podujatie znesie porovnanie s Majstrovstvami Európy, či Majstrovstvami Sveta a organizátori môžu smelo požiadať o podobné vrcholné podujatie v najbližších rokoch. Výborne zorganizované ME v Dohňanoch, či Preteky Kurierow UCI na ceste boli tiež príkladom, že organizátori v Púchove, či Dohňanoch vedia spraviť podujatie na svetovej úrovni. Trochu ma mrzí, že o časovku nie je medzi pretekármi taký záujem, ako o preteky jednotlivcov, kde štartovalo takmer dvesto pretekárov v kat. mužov, aj keď práve na časovke má každý šancu preteky dokončiť a porovnať sa s najlepšími pretekármi, či užiť si tú amosféru veľkých pretekov," zhodnotil organizáciu Martin Fraňo.

Najskôr sa vydali do boja o tituly ženy a juniorky. Na štarte sme mali dve pretekárky, ktoré boli rozhodnuté bojovať o medaile. Bohužial, v konečnom zúčtovaní to bolo len piate a šieste miesto.

"Na časovku som prišla pripravená priam profesionálne – po technickej stránke – časovkársky špeciál, prilba, disk.. Avšak nohy nechceli ísť celkom podľa mojich predstáv. Keďže to bola moja len štvrtá preteková časovka, nemám až tak zvládnutú techniku jazdy, stále je veľa sa čo učiť. Avšak časový odstup od medaile bol takmer minúta, takže ani dokonale zvládnutá technika jazdy by mi stupne víťazov nezaručila, jednoducho som na to v ten deň jednoznačne nemala." (Lívia Hanesová)

"Veril som, že ak všetko pôjde ako má, tak budeme viac miešať karty, veď Hanesová dokázala v generálke v Sokolovciach ísť len o 9 sekúnd horší čas ako najväčšia favoritka Pavlendová, no už od začiatku bolo jasné, že nemá svoj deň. V druhom okruhu dokázala ísť čas porovnateĺný s trojicou Kadlecová, Maláriková, Lapinová, no v prvom okruhu stratila relatívne dosť. Nie každý deň je nedeľa a strata 55 sekúnd na bronz a 1:20 min na striebro je relatívne veľká, aj keď 31 km časovka je dosť dlhá. Bohužiaľ, nevyšlo to ani Zuzke Vojtášovej, ktorá tiež v kútiku verila v zisk medaile, no už od začiatku strácala na najlepšie. Zase je potešiteľné, že v českej konkurencii obsadili Slovenky 6., 8., 9., 10. a 11. miesto, teda všetky v prvej polovici štartovného poľa, keď pred nimi skončili len profesionálky, reprezentantky na dráhe Machačová, olympijská víťazka Sábliková, či legionárky Hranaiová s Ružičkovou. Takže z pohľadu výkonu to nebolo až také zlé v porovnaní s českou amatérskou špičkou, keďže tých prvých 5 českých žien je aj skúsenosťami, podmienkami, či výkonom úplne niekde inde. Myslím, že v porovnaní s českou stranou sa Slovensko stále mierne vylepšuje. Dôkazom toho boli aj fantastické výkony juniorov, keď Daško obsadil v časovke celkové druhé miesto a v pretekoch jednotlivcov dokonca celkovo zvíťazil aj v českej konkurencii, podobne Baška, či Zverko," zhodnotil časovku manažér Martin Fraňo.

Po ženách nasledovali muži, kde na štarte bola kompletná česká a slovenská špička. Preteky skončili podľa očakávania, keď najlepší čas dosiahol Peter Velits, pred Janom Bártom, ktorý priebežne viedol, no po problémoch s reťazou skončil až druhý. V rámci MSR si medaile rozdelili Peter Velits, Martin Velits a Matej Jurčo. Pretekári CK BB obsadili 9. miesto Fraňo, 10. Novák, 11. Debnár, 12. Viglaský a 15. miesto Zrelica.

"Časovka bola naozaj prekrásna a spravodlivá, presne takto má časovka vyzerať, bola najkrajšia akú som v živote išiel, a to vrátane časoviek na etapákoch. V podstate sa len potvrdila výkonnosť pretekárov, nedošlo k žiadnym prekvapeniam. Je jasné, že na Slovensku je za dvojicou Velitsovcov nejaký rozostup, potom nasleduje Jurčo, Nagy, Broniš, Polievka, Kováč a Tybor, či Schwabik, a potom ďalší zbytok. Toto v podstate časovka aj potvrdila, poradie zodpovedá len súčasnej výkonnosti, podmienkam a levelu pretekárov," povedal po časovke Martin Fraňo.

Po dni voľna nasledovali preteky jednotlivcov. Ženy bojovali na 18,2 km okruhu na 99 km. Na štarte bolo 34 žien a 12 junioriek. Od štartu hlavne v stúpaní v prvej polovici okruhu pretekárky začali strácať kontakt s pelotónom. Predovšetkým juniorky postupne odpadli z hlavnej skupiny všetky, až na neskoršiu českú Majsterku Hlubinkovú. V úvode mala problémy aj Zuzka Vojtášová s Kadlecovou, no v zjazde sa do pelotónu dotiahli. V treťom kole už tempu nestačili viaceré pretekárky, medzi nimi aj Zuzka Vojtášová. Na špici sa vytvorila trojica Sábliková, Šulcová a Ružičková, ktoré zvyšovali náskok až na 3 minúty. No v druhej skupine sa aktívne pracovalo a náskok sa postupne zmenšoval až na konečných 54 sekúnd. V závere mala najviac síl Šulcová a stala sa Majsterskou Českej republiky. V špurte 11člennej skupiny sa bojovalo o celkové štvrté miesto a titul Majstra Slovenska. Svoje obrovské skúsenosti z dráhových Svetových pohárov využila Alžbeta Pavlendová a s veľkým prehľadom zvíťazila a získala tak svoj prvý titul v cestných pretekoch jednotlivcov na ceste v kariére. V boji o druhé miesto bola nakoniec v závere úspešnejšia domáca Kadlecová pred Hanesovou. Vojtášová prišla do cieľa v tretej skupine so stratou 6:39 min.

"Úvodné až tri kolá pretekov sa šli vo vlažnom tempe a balík sa držal relatívne pokope. Jedine v prvom kole na „horskej prémii“ sme z balíka odskočili skupinka možno 10 pretekárok, avšak v zjazde sme tempo zvoľnili a pokračovali opäť pokope. V treťom kole balíku odskočila trojica českých pretekárok a ostatok tento únik nezachytil, avšak unikajúce Češky sme stíhali v 11člennej skupinke, kde sme boli aj tri Slovenky. Takto sme pokračovali zvyšok pretekov a bolo jasné, že o českej víťazke sa rozhodne v špurte vedúcej trojice a o slovenskej majsterke rozhodne špurt našej skupinky. Mne sa počas štyroch kôl šlo výborne, nohy poslúchali na rovinkách aj v stúpaniach. Prišlo však záverečné piate kolo a mne sily pomaly ale iste odchádzali, mierne som zaostala už na „horskej prémií“, v klesaní som si však skupinku došla. Keďže stále nemám technicky zvládnutú jazdu cez kruhové objazdy, kde zbytočne veľa strácam, bolo mi jasné, že bude dobre sa pred cieľom natlačiť dopredu, nech idem na kruháč medzi prvými, potom dva záverečné brdky a cieľová rovinka. Tento zámer mi však absolútne nevyšiel, na kruháč som šla posledná, a tak som v krátkom stúpaní pred cieľovou rovinkou skupinku doskakovala. V ten moment bolo o českej víťazke rozhodnuté, o našej v podstate už tiež, keďže od kruhového objazdu vyštartovala naša neskoršia majsterka Betka Pavlendová, a tak si vytvorila bezpečný niekoľkometrový náskok. Ja som si našu ďalšiu pretekárku Moniku Kadlecovú doskočila, avšak už zostalo len minimum síl na cieľovú rovinku, a tak sa mi ušiel „len“ bronz. Na jednej strane ma to mrzelo, keďže takmer celé preteky som sa v našej skupinke držala s prehľadom a šlo sa mi naozaj veľmi dobre, na strane druhej som vôbec rada, že som bez väčších problémov zvládla tempo slovenských, no predovšetkým českých pretekárok," povedala v cieli Lívia.

"Dnes to už bolo o poznanie lepšie s našimi dievčatami. Podali oveľa lepší výkon ako v časovke. Bohužiaľ Zuzka ostala na prehupe v treťom kole sama za hlavnou skupinou a už nemala šancu si sama pelotón doskočiť, no podala už lepší výkon. Lívia šla veľmi dobre a aj veľmi aktívne, snažila sa i viackrát pole natiahnuť, či poodskočiť, bez problémov sa podieľala na tempe silnej 11člennej skupiny, ktorá stíhla vedúcu trojicu. Záver jej už nevyšiel podľa predstáv, viditeľne jej chýbajú skúsenosti z podobných pretekov a najmä takticky záver nezvládla. Bol to jej prvý štart na podobnom podujatí so ženami, musí sa ešte veľa učiť, každý štart na podobnom podujatí jej veľmi pomôže. Pavlendová vyhrala zaslúžene, má oproti ostatným dievčatám veľké skúsenosti a využila ich na jednotku, podala najlepší taktický i technický výkon a zaslúžene zvíťazila. Boj o druhé miesto bol lotériou so šťastenejším koncom pre Kadlecovú," zhodnotil výkon žien Martin Fraňo.

"Majstrovstvá Slovenska beriem vždy ako svoju "občiansku-cyklistickú" povinnosť, a to vo všetkých cyklistických disciplínach - robiť tzv. křoví a zároveň sa zmerať s najlepšími. V niektorých disciplínach sa dá bojovať aj o medaile, čo je samozrejme motivujúcejšie - tieto Majstrovstvá boli na to ako stvorené, keďže Sloveniek sa prihlásilo žalostne málo. S ohľadom na ľahký profil etapy aj časovky a ľahkú dostupnosť Púchova je to veľká hanba pre slovenskú cyklistiku a v neposlednom rade aj Slovenské cyklistky. Formu mám aj napriek kvalitnému tréningu a regenerácii žiaľ najhoršiu za posledné roky, čo mi bolo veľmi ľúto s ohľadom na vlažné pretekové tempo pretekov a málo Sloveniek na štarte - medaila na dosah. Vlažné tempo v pretekoch bolo dané zrejme práve ľahkým profilom, nikto nechcel ťahať zbytočne, všetky sa šetrili na niekoľko rozhodujúcich nástupov v závere stúpania. V 3. kole som odpadla od balíka a do cieľa sme šli v 4člennej skupine s 2. najlepšou Českou juniorkou - tá sa bála ohrozenia zozadu, ja som zase naopak dúfala, že možno niekde na dohľad bude bronzová medaila, tak sme až do cieľa išli svieže tempo. Celková strata nakoniec nebola až taká veľká - po iné roky na silovo náročnejších tratiach strácam 3-4násobne viac času na víťazku, rovnako rozostupy ostatných pretekárok zvyknú bývať väčšie.  Od časovky som nemala žiadne očakávania, nie som rodený časovkár, u mňa platí 100% čo povedal cez víkend Zdeněk Mlynář, že "boj s časom sa vyhrať nedá". Myslím, že ako cestné preteky, tak aj výsledky časovky zodpovedajú aktuálnej výkonnosti cyklistiek na Slovensku. Je mi akurát naozaj ľúto, že sa nás stretlo tak málo - v juniorskej kategórii bola dokonca Katka Miškovská sama Slovenka, čo je naozaj alarmujúci stav," povedala na margo Púchovského šampionátu Zuzana Vojtášová.

V nedeľu sa na štart postavili muži. Takmer dvestočlenný obrovský pelotón sa vydal do boja o medaily na 190 km. Po štarte boli úvodné kolá veľmi nervózne, každý sa tlačil dopredu, často sa padalo. Pole sa viackrát natiahlo, no v zjazde opäť spojilo. Od druhého kola bola vpredu dvojica Pávek (Sparta), Mahďar (Dukla), no neskôr bola pohltená. V šiestom kole sa najmä zásluhou pretekárov Quickstep pole natiahlo, vytvorili sa skupiny a v ďalšom kole sa už pelotón výrazne preosial. Po kvalitnom údere Dukly Praha, keď trojica Hačecký, Hochman a Kaňkovský zaútočila a po konktraataku Kadleca zostatok natiahnutého poľa odpojila. Kadlecov nástup zastihol len Raboň a Polnický. Trojica okamžite získala náskok, a kým sa zostatok hlavného poľa skonsolidoval, mali okamžite takmer minútu. Silné tímy Quickstep, Dukla Praha, či Whirpool tam mali svojich zástupcov, ostatní nemali dostatočnú silu na dostihnutie trojice. V hlavnom poli mal CK BB ešte štyroch zástupcov, Bátoru, Nováka, Zrelicu a Haringa. V ďalšom kole zlomil prednú vidlu Novák a z pretekov odstúpil. Pri prejazde vrcholom kopca sa pri občerstvení zamotali pretekári a došlo k pádu, kde padajúci cyklisti zablokovali celú cestu a pelotón sa rozdelil na dve polovice. Druhá polovica po rozuzlení zamotaných bicyklov nešťastníkov už prvú väčšiu skupinu nedostihla, takže o tituly Majstra Slovenska bojovali tí šťastnejší, a to pätica Slovákov Broniš, Saganovci, Velitsovci a Tybor. V závere pelotón zrýchlil a takmer dostihol trojicu v čele, no skúsený 37ročný dráhar Dukly Praha Milan Kadlec využil svoje obrovské skúsenosti z dráhových vrcholných podujatí, či profesionálnych skúseností vo Vini-Caldirola, či Lampre a zvíťazil pred Raboňom a Polnickým. Bol to prvý titul Majstra Českej republiky v cestných pretekoch pre Kadleca, ktorý ho zaradil veľmi vysoko, ihneď za bronz z Majstrovstiev Sveta v bodovačke. V špurte hlavnej skupiny zvíťazil favorit čislo jeden Peter Sagan a získal titul Majstra Slovenska pred Petrom Velitsom a Patrikom Tyborom. Najlepší pretekár CK BB Lukáš Bátora prišiel do cieľa na 51. mieste ako desiaty Slovák. V druhej veľkej skupine do cieľa spolu s ním dorazili aj Zrelica a Haring.

"Šlo sa mi naozaj veľmi dobre, trať mi maximálne vyhovovala, veril som si. Veľkým problémom boli pre pretekárov fanúšikovia, fotografi a personál zabezpečujúci bufet. Neustále sa v stúpaní padalo, pri bufete sa v každom kole diali kolízie, trať bola na tých miestach najužšia. Keď sa pole rozdelilo kôli pádu na vrchole stúpania, mali sme tú smolu, že sme viacerí zostali až za pádom, a tým sa pre nás boj o medaily skončil. Doplatili na to viacerí, my, Jurčo, či Polievka. Inak boli preteky výborne zabezpečené, profil okruhu i dojazd boli hodné Majstrovstiev Slovenska, no šírka vozovky, hlavne na vrchole stúpania, či v mieste občerstvovačiek obsypaná divákmi bola veľmi úzka na dvestočlenný pelotón, čo malo za následok obrovské množstvo kolízií v týchto miestach. Takto úzka trať je vhodná pre osemdesiat pretekárov, no dvestočlenný balík je už veľká masa, každý sa tlačí neustále dopredu, cuká sa a často padá práve v miestach, kde sa ide najpomalšie. Veril som si aj do záveru, takýto dojazd mi vyhovuje, dokázal som sa aj v druhej skupine pretlačiť v závere dopredu, veľmi ma mrzí, že som nemohol bojovať v závere s najlepšími," zhodnotil preteky Lukáš Bátora.

"Celkovo sa dá povedať, že takmer týždeň svetovej cyklistiky v Púchove bol fantastický. Pekné počasie, fantastická divácka kulisa, keď trať pretekov lemovali najmä v nedeľu tisíce divákov, výborná úroveň, zabezpečenie, veľké počty štartujúcich, toto všetko z tohto cyklistického sviatku spravili výborné podujatie. Práve na Považí je veľká cyklistická komunita, množstvo cyklistov-fanúšikov lemovalo trať, či pri trati popíjali pivko a grilovali klobásky. Púchov zožal všetky superlatívy po všetkých stránkach aj s porovnaním s minuloročnými šampionátmi v Čechách, či na Slovensku, čo ocenili aj poprední svetoví profesionáli Kreuziger, Saganovci, Velitsovci, Raboň, Bárta, či Ružičková, Machačová, Sáblíková. Diváci aj pretekári si naozaj užívali túto skvelú atmosféru, zišli sa všetci fanúšikovia cyklistiky, pretože naozaj, cyklistika je len jedna a tá cestná je takou čerešničkou na torte rodiny cyklistov. Ja verím, že budúcoročné šampionáty Slovenskej a Českej republiky budú pokračovať v tomto vysokom nastolenom trende, a že slovenskí pretekári sa budú viac a viac presadzovať v tomto spoločnom meraní síl a trať budú opäť lemovať tisícky fanúšikov tak, ako tomu bolo v Púchove."  (Martin Fraňo)

Kompletné výsledky si môžete pozrieť v sekcii Kalendár pretekov 2012

Fotogaléria z časovky jednotlivcov žien a juniorov Vlada Košiho

Pretekári CK Banská Bystrica majú nastavené posedy metódou BG FIT v predajni BIKEPRO Banská Bystrica
Reklamný prúžok

Copyright © ckbb.sk 2024 - pre CK BB vytvorilo BikePro

Template by Templates for Joomla.