CK Banská Bystrica bude používať v roku 2015 bicykle Merida Reacto DA Limited

Home
Slovenčina (Slovenská republika)English (United Kingdom)

Niečo o výžive a doplnkoch 2. časť

Z výživných látok sme sa už bavili o sacharidoch a tukoch. Zostávajú teda ešte PROTEÍNY-BIELKOVINY. 

 

Sú primárne stavebnou látkou, majú za úlohu postaviť zničené časti organizmu na nohy, zo športového hľadiska tú teda extrémne dôležité v regeneračnej fáze po tréningu. Sú multifunkčnou látkou, dokážu zastúpiť sacharidy aj tuky v prípade ich nedostatku v organizme – vtedy vlastne sval požiera sám seba.  Sebadeštrukcia ešte nikoho v žiadnom smere nezlepšila, takže tomuto stavu sa snažíme v športe vyhnúť, ako vhodnou stravou pred/počas/po tréningu, tak aj doplnkami v podobe proteínov prípadne priamo aminokyselín (proteín rozbitý na drobné). Aminokyselín je 20, z nich 9 je tzv. esenciálnych, ktoré organizmus nedokáže vyprodukovať a je odkázaný na ich príjem v  strave. Pre cyklistu sú z aminokyselín najväčším kamarátom tzv. BCAA (3 esenciálne aminokyseliny: leucín, izoleucín, valín) – dokážu byť využité v tréningu priamo z krvi ako palivo.

Proteíny sa nachádzajú v svaloch, ale aj v génoch, enzýmoch, v šľachách, väzivách, ich význam je pre telo naozaj celoplošný. Bielkovinové  doplnky zvyknú býť komplexné – zahŕňajú široké portfólio aminokyselín v skladbe vhodnej pre telo, nemusíte mať teda 20 rôznych toboliek, každú s inou aminokyselinou a sledovať správne dávkovanie.  Zdroje bielkovín využívaných pre výrobu proteínových doplnkov sú rôzne, najčastejšie využívané sú však srvátkové bielkoviny, ktoré sú výhodné najmä pre ich vysoký obsah BCAA v porovnaní s inými zdrojmi. V ponuke Kompavy sú na výber proteínové nápoje s rôznym obsahom bielkovín na báze srvátky - ProteinFit 50 %, ProteinFit 70 % a ProteinFit 80 %. Všetky sa vyrábajú vo viacerých príchutiach. Okrem proteínov zahŕňajú aj ľahko vstrebateľné sacharidy a paletu minerálov a vitamínov uľahčujúcich ich metabolizmus. Proteínové nápoje sú vhodnou alternatívou ľahkostráviteľného jedla pred silovým výkonom – telo odbremeníte od ťažšej stráviteľnosti mäsa, vajec príp. iných zdrojov bielkovín.

Rovnako na srvátkovom základe je aj špeciálny výrobok napomáhajúci regulácii telesnej hmotnosti (samozrejme ak ho budete brať ako náhradu jedla a nie ním zapíjať vepřo-knedlo-zelo), BodyFit. Vhodnou formou doplnenia bielkovín v  priebehu dňa so zvýšeným obsahom glutamínu aj BCAA je aj tyčinka Protein bar Gurman. Ako som už spomínala, mne osobne vyhovuje najmä cielené dopĺňanie BCAA-čiek a zvyšné bielkoviny sa snažím zabezpečiť pestrou stravou.  Ako samostatné prípravky sa z aminokyselín okrem BCAA zvyknú používať ešte aj Glutamín a arginín vo forme nápoja ArgiNO drink.

alt
Odporúčané dávkovanie bielkovín na kg živej hmotnosti sa líši, pre cyklistiku sa väčšina literatúry prikláňa až k 2g/kg hmotnosti.  Pre porovnanie, dávky kulturistov sú až na úrovni okolo 4g. Pozor na nadmerný príjem bielkovín by si mali dať najmä ženy kvôli prirodzene nižšej hodnote testosterónu, ktorý je podporným prvkom pri ich využití v tkanivách – hrozí negatívny jav ukladania energie do tukových zásob. Negatívnym javom zvýšeného príjmu  bielkovín je okrem iného aj zaťažovanie ľadvín a zakyslovanie organizmu. Kvôli potenciálne negatívnym javom na organizmus, je dôležitejšie, ako sledovať množstvo prijatých bielkovín, skôr ich kvalitu a načasovanie ich príjmu.

Triumvirát sacharidov-tukov-proteínov by nebol kompletný bez minerálnych a stopových prvkov a vitamínov. Darmo sa budete ládovať’ bielkovinami  hlava nehlava, ich využitie pre organizmus je závislé aj na dostatočnom príjme vitamínov (najmä skup. B) a minerálnych látok (najmä zinok, horčík, selén).  Dobrá  správa najmä pre ženy – sekundárnym pozitívnym účinkom selénu a zinku je aj dobrý vplyv na kvalitu pleti.

Výživové doplnky nie sú náhradou kvalitnej stravy ani tréningu. Ako majú uvedené v názve, sú to doplnky, ktoré telu pomáhajú ovplyvňovať procesy v tele. Niektoré sú využívané na zvýšenie počtu červených krviniek, ktoré v tele prenášajú kyslík (železo, zinok ai.), iné majú za úlohu podporiť nárast sily a vytrvalosti (kreatín Kreatín Pure, Glutamín, Tribulus terrestris, chróm), ďalšie organizmus mobilizujú k činnosti (napr. kofein, komplex látok  ThermoFit), resp. chránia a zvyšujú jeho imunitu (Lyzín, selén,MSM, Probiodom, Premium  Colostrum).

alt

Antioxidantom je vo všeobecnosti venovaná malá pozornosť, pričom bez nich namáhaný organizmus nedokáže dobre fungovať. Prirodzeným procesom oxidácie tukov dochádza k tvorbe voľných radikálov, ktoré v tele ľahko poškodzujú bunky a ich časti. Prekaziť im to môžu iba  antioxidanty – vitamíny, minerály, aminokyseliny a enzýmy. Voľné radikály vznikajú vo zvýšnej miere aj po namáhavej fyzickej aktivite.  Najvhodnejšou formou prísunu antioxidantov je samozrejme konzumácia čerstvého ovocia a zeleniny (čerstvého kvôli vyššiemu obsahu enzýmov), v prípade intenzívneho zaťaženia organizmu ale nie je fyzicky možné skonzumovať denne napríklad 5 kg citrónov, aby ste získali potrebné  množstvo vitamínu C, doplnky stravy teda šetria tráviaci trakt. Medzi vhodné nápoje s antioxidačným účinkom patrí vďaka vysokému obsahu polyfenolov aj káva a  zelený čaj.



Z vitamínov, minerálnych a stopových prvkov a kovov sú pre športovcov dôležité sodík, zinok, vápnik, horčík, draslík, selén, chróm, železo, betakarotén, vitamíny C, B, A a E.  Zároveň sú aj najlepšou bariérou proti vírusom a baktériám. V portfóliu Kompavy nájdeme máloktoré v samostatnej forme, väčšinou sú pre synergický efekt a ľahšiu vstrebateľnosť zlúčené do výrobkov ako napr.  L-Carnosine, AcidoFit, MSM, Premium Lactofferin a i.

alt


Z pohľadu udržania zdravého a funkčného organizmu mi nedá nespomenúť ani udržiavanie správneho trávenia a zdravej črevnej mikroflóry.  Nenadarmo sa hovorí, že imunita začína aj končí správnym trávením. Ako prvú pomoc, príp. ako prevenciu tráviacich problémov pri cestovaní je možné využiť probiotikum Probiodom, prípadne enzymatickú terapiu BIOenzyme Complex.  Nejde o plnohodnotnú náhradu probiotických kultúr ani enzýmov z čerstvej stravy, dokážu ale robiť zázraky v príp. akútnej núdze, a to nielen na problémy črevnej povahy. Ide o univerzálne doplnky s všestrannými pozitívnymi účinkami.


Čo mi v portfóliu výrobkov Kompavy chýba, sú ‘traťovky’, t.j. pevná strava na preteky. Majú síce v ponuke energetické tyčinky 3Energy bar, tie sú  však obalené v čokoláde, takže v letných mesiacoch nepoužiteľné do dresov.  Chuťovo sú naozaj vynikajúce, vďaka veľkému množstvu želatiny sú veľmi šťavnaté a aj v prípade veľkých horúčav sa dajú doporučiť ako posledné malé jedlo pred pretekmi, často sa takto využívajú pri krátkych výkonoch v cyklokrose alebo MTB cross country. Špeciálnym produktom pevnej stravy sú aj výživové tyčinky na ochranu kĺbového aparátu  Joint bar – svojou povahou sú určené najmä bežcom a športovcom s vysokým zaťažením kolien a kĺbov. Samozrejme, preventívne dopĺňanie látok na regeneráciu kĺbového aparátu nezaškodí nikomu, cyklistov nevynímajúc.

alt

Najdôležitejšie je si uvedomiť, že každý človej je biologicky individuálne stavaný, takže to čo jednému vyhovuje a pomáha, nemusí mať rovnaký účinok na druhého. Pozorovaním vlastného tela, najmä v záťaži a reakciami tela na jednotlivé doplnky, každý príde na to, čo je pre neho najlepšie.  Netreba opomenúť ani správne dávkovanie a časovanie doplnkov v priebehu dňa (napr. železo sa ‘bije’ s kofeínom a pod.).

A na záver - výživové doplnky nikoho nezlepšia o 2 triedy, ale pomôžu ochrániť organizmus namáhaný či už športovou aktivitou alebo pracovným  zaťažením a civilizačnými vplyvmi. Bez tréningu, iba s pomocou výživových doplnkov, ešte nikto nenabral ani svalovú hmotu, ani kondíciu.  Dôležité je robiť a venovať sa veciam, ktoré vám prinášajú radosť, výživové doplnky by vám to mali iba uľahčiť.

Pretekári CK Banská Bystrica majú nastavené posedy metódou BG FIT v predajni BIKEPRO Banská Bystrica
Reklamný prúžok

Copyright © ckbb.sk 2024 - pre CK BB vytvorilo BikePro

Template by Templates for Joomla.