CK Banská Bystrica bude používať v roku 2015 bicykle Merida Reacto DA Limited

Home
Slovenčina (Slovenská republika)English (United Kingdom)

Ženy na Grácia Orlová

Pretekárky CK BB Zuzana Vojtášová a Lívia Hanesová sa v dňoch 24.–28.4.2013 zúčastnili etapových pretekov zaradených do kalendára svetového pohára UCI 2.2 v neďalekej českej Orlovej.

 

 

Podujatie bolo veľmi kvalitne obsadené aj napriek kolidujúcemu termínu s luxemburským podujatím UCI 2.1 Festival Luxembourgeois du cyclisme, ktorému dominovala, ako inak, Marianne Vos. Tá po minulé roky žala vavríny práve aj na Grácii. Tento ročník ovládli pretekárky amerického teamu Specialized Lululemon, dokázali im kontrovať iba jednotlivé pretekárky z Poľského a Ruského národného tímu, z talianskeho Faren, resp. zo švajčiarskeho Bigla. Za zmienku stojí, že v r. 1991 tieto preteky vyhrala Slovenka Ildiko Paczová počas zlatej éry slovenskej ženskej cyklistiky.

Na štart sa postavilo rekordných 149 žien z 26 tímov. Samotné preteky pozostávali z prológu a 5 náročných zvlnených a kopcovitých etáp. Celkovo pretekárky najazdili 400 km, o 50 km viac ako po minulé ročníky, keďže pribudla jedna etapa. Rýchlostný priemer víťazky bol za celé preteky takmer 36,5 km/h, čo s ohľadom na náročný profil tratí svedčí o svižnom tempe jazdy. Za vysokú úroveň podujatia hovorí aj fakt, že do cieľa poslednej etapy dorazilo iba necelých 70 % z pôvodného štartového poľa.

Naše pretekárky sa pretekov zúčastnili v MIX teame CK Epic Dohňany, tím bol doplnený o Moniku Kadlecovú, mladú talentovanú Katarínu Miškovskú a dve pretekárky z Maďarska, Kornéliu Epres a olympioničku z Londýna v MTB, Barbaru Benko. Realizačný tím, ako aj logistické zabezpečenie pretekov, zastrešoval p. Velits z CK Epic Dohňany. Cieľom slovenských reprezentantiek bolo najmä získať skúsenosti a dôjsť do cieľa pretekov v silnej medzinárodnej konkurencii žien, ktoré sa bežne zúčastňujú Majstrovstiev sveta, svetových pohárov a mnohé z nich aj Olympiády.

V celkovom hodnotení boli klasifikované iba Barbara Benko a Zuzana Vojtášová. Lívia Hanesová a Monika Kadlecová odjazdili celé preteky, v poslednej etape však nesplnili časový limit, Katarína Miškovská a Kornélia Epres z pretekov vypadli už v úvodných etapách, pre mladú Katku to však boli cenné skúsenosti, keďže sa po prvýkrát pohybovala v medzinárodnom pelotóne žien. Účasťou na podobných podujatiach sa vytvára motivačné prostredie pre mladé pretekárky, ktoré na budúci rok prejdú vekom do kategórie žien resp. junioriek druhým rokom (ktoré sa môžu pretekov so ženami zúčastňovať), snáď sa čoskoro dočkáme časov, kedy sa o účasť na podobných podujatiach bude musieť bojovať o miestenky. V Čechách mali pred pár rokmi podobne slabú členskú základňu žien, teraz obsadili na Grácii dva kompletné tímy, pričom ďalšie dve ženy mali v rámci zahraničných tímov (K. Hranaiová v švajčiarskom tíme Bigla a M. Rúžičková v talianskom Pasta Zara) a viaceré avizované pretekárky pre chorobu nenastúpili (rýchlokorčuliarka M. Sábliková, P. Havlíková z Fidea).

„Nebyť dvojtýždňového tréningového výpadku počas mužských etapových pretekov v Maroku, myslím že by sme vo všetkých etapách dokázali držať tempo s hlavným pelotónom. Verím, že ešte dáme dokopy tím, či už na UCI 2.2 Tour de Feminin tiež v Českej republike alebo na iné podobné preteky, je to vynikajúca príprava na naše vrcholy v sezóne ako Majstrovstvá SR a na míľovými krokmi sa blížiacu cyklokrosovú sezónu s prvým vrcholom už v polovici novembra, kedy sa konajú Majstrovstvá Európy v českej Mladej Boleslavi,“ zhodnotila prínos pretekov Zuzana Vojtášová.

Lívia Hanesová dodáva: „Boli to moje prvé preteky v ženskom pelotóne. Chcela som získať predovšetkým nové skúsenosti a kvalitné pretekové kilometre. Nová, ale nepríjemná, skúsenosť prišla hneď v 1. etape na 13-tom kilometri, keď som sa nevyhla hromadnému pádu. Mojim problémom v ďalších etapách bol hlavne blok v hlave z jazdy v balíku. Štartovala som vždy z poslednej lajny, čo sa mi stalo osudným v poslednej piatej etape, kedy som už nemala silu na „doskakovanie si odchadzajúceho“ pelotónu. Naša stíhacia jazda s nemeckou pretekárkou nestačila na splnenie časového limitu. Mrzí ma zapletenie sa do pádu, myslím, že celé preteky by sa pre mňa vyvíjali inak, ani nie tak z hľadiska výsledkov (keďže som videla, že nejaké konkurovanie profesionálnym pretekárkam nie je možné), ale skôr z hľadiska skúseností v profi pelotóne.“

fotodokumentácia:

Pavel Žižka

Ivan Ondrišík

viac fotiek na: http://www.roadcycling.cz/

TV záznam na (min. 26:53):

http://www.ceskatelevize.cz/porady/10110938667-svetovy-pohar-cyklistek-gracia-2013/413232404000007-svetovy-pohar-cyklistek-gracia-2013/video/

Pretekári CK Banská Bystrica majú nastavené posedy metódou BG FIT v predajni BIKEPRO Banská Bystrica
Reklamný prúžok

Copyright © ckbb.sk 2024 - pre CK BB vytvorilo BikePro

Template by Templates for Joomla.