CK Banská Bystrica bude používať v roku 2015 bicykle Merida Reacto DA Limited

Home
Slovenčina (Slovenská republika)English (United Kingdom)

CK Banská Bystrica zakončil cestnú sezónu v Kamerune

Po roku sa cyklisti CK Banská Bystrica predstavili opäť v Kamerune.

Pre niektorých už účasť na pretekoch v spriatelenom Kamerune prekročila desiatku, napr. Fraňo štartoval už po dvanástykrát, pre niektorých to bola premiéra (Rusina, či členovia doprovodu Anton Bátora a Jakub Debnár).

Pre voľby nového prezidenta kamerunskej federácie na jar sa tento rok neuskutočnila tradičná Tour de Kamerun, o to viac sa banskobystričania v októbri do Afriky tešili.

Keď tím priletel do starého známeho hlavného mesta Yaounde, na tvárach mazákov Fraňa, Viglaského, či Palčáka, ktorí sa do krajiny, kde dosiahol svoje najväčšie úspechy a víťazstva sa okamžite objavil úsmev. Dôvodom bolo i to, že tím po roku znova viedol tímový manažér Fred Blankers z Belgicka, ktorý sa už dohodol na bližšej spolupráci na nadchádzajúcu sezónu a snáď ho čoskoro uvidíme i na Slovensku.

Aj napriek radosti však bolo všetkým jasné, že ideálne to tentokrát nebude. Fraňa trápili narazené rebrá z cyklokrosu v Levoči, ledva sa dokázal nadýchnuť, Palčák sa len veľmi pomaličky dostáva po autonehode do predchádzajúcej superformy, Viglaský sa počas celej sezóny trápil aj zdravotne aj výsledkovo, no tím mal určite ambície získať nejaký čiastkový úspech.

Nálada v Afrike vždy dosahuje najvyššie možné parametre, čomu dopomáhal najmä skvelý realizačný tím. Fred Blankers je legenda sama o sebe a jeho účasť na pretekoch v Afrike je doslova povinná. Anton Bátora po predchádzajúcich pretekoch v Srbsku, či mnohých iných, po prvýkrát okúsil iný kontinent a sršala z neho radosť. Jeho prítomnosť a skvelá pohoda zaručili i dohodu o spolupráci pre nasledujúcu sezónu v time CK BB.

Veľmi nápomocný bol i Jakub Debnár, jeden zo sponzorov tímu, keď už po druhýkrát pomohol ako člen realizačného tímu, zodpovedný za pitný režim a regeneráciu vo funkcii maséra a pomocného mechanika. Silou CK BB vždy bola dobrá nálada a skvelá skladba aj realizačného tímu, ktorá najmä v Afrike v náročných podmienkach výrazne pomáha psychike pretekára. Práve Debnár ukázal, že dokáže nielen pomôcť tímu vo forme reklamnej spolupráce prostredníctvom firmy Fat s.r.o., no i osobnou prácou a podporou počas náročných pretekov, a tým len ukázal, aký blízky je vzťah medzi pretekármi a reklamnými partnermi CK Banská Bystrica.

Preteky odštartovali tradičným vyraďovacím prológom, kde víťazi rozjázd postúpili do finále v boji o žltý dres. Prológ sa do pretekov nezapočítaval a tentokrát sa nepodarilo napodobiť úspešný vlaňajšok, keď vo finále bojovala o dresy až trojica banskobystričanov.

Prvá etapa tradične so štartom v Yaounde a cieľom v Bafii preverila sily všetkých pretekárov. Bohužiaľ, prvý únik malej skupinky nevyšiel a tá sa spoločne s Bátorom vrátila do pelotónu. Potom sa oddelila 28-členná skupina, kde CK BB mal Ruda Rusinu. V skupinke však nebol jeden z favoritov, Francúz Vincent Grazcyk, takže Francúzi atakovali a dlhé kilometre sťahovali náskok vedúcej skupiny. Spolu s nimi zaútočil aj Viglaský. Malej skupinke sa podarilo tesne pred cieľom dostihnúť prvých, no v závere opäť poodskočila šestica a víťazom sa stal domáci Yves Ngock. Viglaský skončil 18. a novic Rusina 26.

Druhá etapa so štartom v Yaounde a cieľom v Ebolowe bolo opäť náročným zvlneným sústom. Pelotón sa však držal stále pohromade a rozhodlo strmé stúpanie v záverečných kilometroch, ktoré rozdelilo hlavnú skupinu. Nakoniec sa do cieľovej rovinky v miernom zjazde vrútila 18-členná skupina, keď v záverečnom "kruháči" len len na piesku ustál aj vďaka svojim krosárskym schopnostiam blížiaci sa pád Bátora. Nakoniec práve Lukáš skončil najlepšie na 10. mieste, Viglaský obsadil 18. miesto. Ostatní do cieľa prišli s malými stratami. Smolu mal Palčák, ktorý mal defekt v záverečnej desiatke kilometrov a len s veľkou námahou sa vrátil do hlavnej skupiny tesne pred cieľovým kopcom.

Tretia etapa so štartom v Zoetele a cieľom v Myomesale, rodisku prvej dámy Kamerunu, Madam Chantal Biya pod patronátom ktorej sa preteky organizujú, mala opäť štandardný priebeh. Už v polovici etapy sa lámal chlieb v náročných a strmých stúpaniach. V úvode strávil dlhé kilometre v úniku Palčák, no v druhej polovici bola jeho skupina dostihnutá. Smolu mal Fraňo, ktorý mal práve v čase, keď sa tvrdo nastupovalo defekt. Síce sa mu po dlhých kilometroch v kopcovitom teréne podarilo vrátiť naspäť do pelotónu, no následné jatky pri horskej prémii už neprežil v hlavnej skupine aj vďaka zraneniu rebier, ktoré mu veľmi nedovoľovali jazdu zo sedla a etapu nedokončil. V závere sa pretekalo tvrdo a cieľ bol v náročnom stúpaní. Znovuzrodenie po zbabranej sezóne ukázal Viglaský, ktorý skončil 11. s malou stratou na víťazného Isiaku Cisseho, vychádzajúcu hviezdu africkej cyklistiky. Tento pretekár z Pobrežia Slonoviny absolvoval celoročný UCI kemp a absolvoval úspešne aj Tour de Avenir. Patrí medzi najlepších afrických vrchárov a má veľký predpoklad nasledovať prvého "čierneho" afrického Protour cyklistu Daniela Teklehaimanota z Eritrei. Po etape čakala cyklistov tradičná hostina, keď mali možnosť ochutnať domáce špeciality - pečené húsenice, krokodíla, hada, či divú mačku.

Štvrtá etapa zo Sangmelimy do Yaounde dala definitívnu bodku za kvalitnými pretekmi, ktoré majú z roka na rok lepšiu úroveň. Palčák nastupoval smolne na štart po prebdenej noci, keď ju strávil na záchode v kŕčoch. Nedokázal do seba na raňajky dostať takmer nič a bolo jasné, že 160 km dlhá etapa bude veľmi ťažká bez prijímania stravy, čo sa nakoniec odzrkadlilo v jeho výsledku, aj keď ešte na 130 km dokázal bojovať v hlavnej skupine, v závere odpadol a do cieľa prišiel úplne zdecimovaný a vyčerpaný po časovom limite. Ostatní pretekári však absolvovali etapu v pohode a chystali sa na záverečné stúpania, ktoré tradične rozhodujú o víťazovi. Opäť nenechal nič na náhodu Issiaka Cisse a v závere atakoval a do cieľa prišiel s malým náskokom a zvíťazil. Upevnil si tak suverénnu pozíciu držiteľa zeleného dresu v bodovacej súťaži. V špurte hlavnej skupiny sa presadili aj naši. Bátora so Zrelicom obsadili 6. resp. 7. miesto. V hlavnej skupine nechýbal ani Viglaský, ktorý dosiahol celkovým 12. miestom svoje životné maximum na tomto podujatí.

Aj napriek zdravotným problémom Palčáka, či Fraňa a smolným úvodným etapám boli preteky opäť kvalitným podujatím, ktoré už roky patria do pretekového kalendára CK Banská Bystrica. Pevne veríme, že nasledujúci rok sa CK Banská Bystrica na kamerunskom území predstaví opäť.

Výsledky v sekcii Kalendár pretekov 2013.

Pretekári CK Banská Bystrica majú nastavené posedy metódou BG FIT v predajni BIKEPRO Banská Bystrica
Reklamný prúžok

Copyright © ckbb.sk 2024 - pre CK BB vytvorilo BikePro

Template by Templates for Joomla.