CK Banská Bystrica bude používať v roku 2015 bicykle Merida Reacto DA Limited

Home
Slovenčina (Slovenská republika)English (United Kingdom)

Grand Prix Chantal Biya 2012-Kamerun

Ako to už býva zvykom a tradíciou, prvý októbrový víkend sa cyklisti CK BB predstavili na pretekoch Grand Prix Chantal Biya UCI 2.2 v Kamerune.

V slovenskom výbere sa stretli pretekári KCK Oslany Barényi a Polievka so štvoricou CK BB Viglaský, Debnár, Fraňo a Novák. Vedúcim výpravy ako už tradične bol Belgičan Fred Blankers, ďalšími členmi doprovodu Juraj Gavenda a Lívia Hanesová. Pre niektorých to bola premiéra v čiernej Afrike  (Debnár, Novák), no viacerí majú bohaté skúsenosti s pretekmi v Kamerune (Fraňo 11x, Viglaský 9x, Barényi 5x). V Kamerune sa konajú každoročne dve podujatia UCI, jarný Tour de Kamerun a jesenná Grand Prix Chantal Biya pod záštitou prvej dámy Kamerunu.

Ako už býva tradíciou, pred úvodnou etapou čaká pretekárov prológ-vyraďovacie kritérium o právo nosiť žltý dres v úvodnej etape. Cyklisti sú rozdelení do skupín po 8-9 pretekárov a na 500 dlhom okruhu bojujú systémom, každé kolo posledný dole až do posledného kola, keď si to zostávajúca dvojica rozdá o postup do finále. Nakoniec sa v daždivom závere do finálovej osmičky víťazov rozjázd dostala až trojica Slovákov, Novák, Fraňo a Barényi, spoločne s dvomi Holanďanmi, Francúzom, Kameruncom a Kontem z Pobrežia Slonoviny. Už tradičným víťazom prológu sa stal domáci pretekár pred Milanom Barényim. Fraňo skončil siedmy, Novák ôsmy.

Tohtoročná Granx Prix mala o etapu viac, úvod zabepečila etapa, ktorá mala premiéru a to z Yaounde do Bafie na 122km. Vo zvlnenom teréne Slováci nehrali druhé husle. Už v úvode sa útoky pokúšali Debnár s Novákom. No v Kamerune skúsený Viglaský vyprovokoval najdôležitejší únik dňa. Najskôr v osemčlennej skupine, neskôr v zostávajúcej trojici diktoval tempo dlhé kilometre a ich náskok dosiahol takmer dve minúty. Trojica Viglaský, Mercier (Velo Passion-Švajč.) a Tekou (Kamerun A) bola dostihnutá pár kilometrov pred cieľom najmä zásluhou dvoch francúzskych tímov. Chystal sa záverečný špurt, no pelotón natiahlo strmé stúpanie 3km pred cieľom, a druhé rovnako strmé kilometer pred cieľom. V technickom dojazde v miernom kopci mal najviac síl domáci Ngock pred Holanďanom Smitsom. Za nimi so stratou 4sekúnd došpurtovala väčšina pretekárov, na 5.mieste Polievka, 8. Barényi, 21.Novák, 27.Fraňo, 32.Debnár a s miernou stratou vyčerpaný Viglaský na 54.mieste.

Druhá etapa bola už tradičných 160km medzi Yaounde a Ebolowou. Zásluhou štyroch kamerunských tímov, ktoré diktovali ostré a neúprosné tempo a zlikvidovali všetky úniky už v zárodku sa všetko schyľovalo k útočeniu v záverečných zvlnených desiatich kilometroch. Po útoku Švajčiarov, či Holanďana Kersa s Debnárom sa všetko zrazilo späť dokopy. Časť pretekárov zaostala v strmom stúpani dva kilometre pred cieľom. Vtedy zaútočil aktívny Viglaský a získal mierny náskok, ktorý si udržiaval až takmer do cieľa. Zásluhou priebežného lídra Ngocka bol dostihnutý smolne sto metrov pred cieľom. Náročné stúpania v závere natiahli a preosiali pelotón, čo vyhovovalo Barényimu, ktorý len tesne podľahol v závere Holanďanovi van Eerdovi a obsadil druhé miesto. Na 4.mieste skončil Polievka, na 7.smoliar Viglaský, na 12. Fraňo, všetci v čase víťaza. So stratou 11s. dorazil do cieľa Novák na 27.mieste, Debnár skončil 45.

Tretia etapa na 130 mala štart v pohraničnom meste Kye Ossi. Toto jarmočné mestečko leží na hraniciach s Gabunom a Rovníkovou Guineou. "Polhodinku pred štartom sme si vyplnili rozjazdením v Gabune, v tomto štáte sme sa rovnako podujali urobiť nevyhnutnú "potrebu", pár sekúnd pre štartom sme sa vrátili z hranice s Rovníkovou Guineou, ktorá leží od miesta štartu len 100 metrov. V Kye Ossi som bol prvý krát a je fakt zaujímavé vidieť rozkvitajúci obchod na hraniciach troch štátov. Samozrejme do zbierky navštívených krajín pribudli ďalšie dva" zhodnotil nevídaný predštartovný rituál Ivan Viglaský. Potom sa v náročnom zvlnenom teréne rozpútal boj o víťazstvo. Dvojica pretekárov francúzskeho Cantal zaútočila ihneď po štarte a aj napriek kvalitnej práci Kameruncov na špici si neustále udržiavala náskok minúty. V polovici etapy začal hustý dážď. Mláky pokryly celú vozovku, asfalt sa stal neuveriteľne klzkým aj vďaka olejovým škvrnám zmiešaným s nánosmi pôdy a viditeľnosť klesla takmer na nulu. Toto počasie využila dvojica Mercier (Švaj) a Gay (Fra), ktorá ihneď po dostihnutí dvojice Francúzov zaútočila a získala malý náskok. Kamerunský tím sa pomaličky rozpadol a aj napriek snahe Holanďanov, či Polievku s Debnárom neklesal a udržal sa na 33sekundách až do cieľa. V náročnom technickom a veľmi klzkom závere sa presadili len najväčší kamikadze pretekári. Na treťom mieste ako prvý z pelotónu špurtoval v zelenom idúci Van Eerd. Barényi skončil 12., Fraňo 18. Polievka 22. Debnár 26., Viglaský 34. v rovnakom čase ako pelotón.

Posledná etapa z Ebolowy do Yaounde v dĺžke 160km mala dať otázku, kto sa stane 12. víťazom Grand Prix Chantal Biya. Za dvojicou Mercier, Gay mala dvojica Ngock a Smits stratu 29 sekúnd, no ďalších 16 pretekárov stratu 33 sekúnd a teda víťazom sa ľahko mohol stať ktokoľvek z dvadsiatky pretekárov, medzi ktorými nechýbala trojica Barényi, Polievka a Fraňo. Ihneď v úvode dosť zbrklo zaútočil Kamerunec Ngock s Francúzom Graczykom. Ich náskok síce narástol na tri minúty, no švajčiarsky tím Velo Passion pracoval veľmi tvrdo na špici počas celej etapy a keď náskok okresal na tridsať sekúnd, vtedy z dvojice odpadol Francúz Graczyk. To do útoku zavelil bojovník Viglaský a keď Ngocka dostihol, opäť sa vzdialili pelotónu. Záverečných dvadsať kilometrov pred Yaounde je veľmi náročných, je tam množstvo viac ako desaťpercentných prudkých stúpaní a ideálne miesto na ataky. A keďže o víťazstvo bojovalo stále veľa pretekárov, aj sa aktívne útočilo. Dvojica bola dostihnutá necelých desať kilometrov pred cieľom, Ivan mal opäť smolu. V závere nástup striedal nástup a podmienky sa výrazne zhoršili prudkým dažďom, ktorý opäť spôsobil nebezpečné momenty po vstupe do hlavného mesta Yaounde. Tri kilometro pred cieľom čakal pretekárov posledný náročný bod, horská prémia, po ktorej sa na čele sformovalo zhruba 35 pretekárov. V nasledovnom zjazde takticky veľmi dobre zaútočil Polievka v trojici, no postupne sa zbavil Francúza a pokračoval len s Kameruncom Kamzongom a ziskal razom takmer tridsaťsekundový náskok. Mnohí pretekári bojovali a nastupovali, pretože aj zisk sekundy na súperov mohol znamenať posun do UCI bodovanej top 8. Polievka sa profesorskou jazdou zbavil Kamerunca pred vjazdom na bulvár a cieľ preťal s rukami nad hlavou. Po dvojici Barényi a Palčák sa stal tretím Slovákom, ktorý dokázal zvíťaziť na tomto legendárnom kamerunskom Champs Elysees. Vynahradil si tak smolné spomienky na poslednú etapu Tour de Kamerun, kde bol smolne dostihnutý pelotónom 500 metrov pred cieľom po viac ako stokilometrovom úniku. Tentokrát si vychutnal víťazstvo na druhý pokus. Druhý skončil Kamerunec Kamzong pred Holanďanom Kersom, ktorý tiež poodskočil pelotónu. V záverečnom špurte pelotónu mal nepríjemný pád Fraňo, ktorý sa ocitol na zemi spolu s ďalšími piatimi špurtérmi. Bol však klasifikovaný v čase skupiny rovnako ako 11. Novák, 21. Debnár, či 28. Barényi. Celkovo zvíťazil Švajčiar Mercier, pred Francúzom Gayom, Polievkovi mierny náskok v poslednej etape stačil na celkové tretie miesto. Barényi obsadil v konečnom hodnotení 10.mieste so stratou 33sekúnd, Fraňo 16.miesto s rovnakou stratou. Novák skončil 24. so stratou 1:24min, Debnár na 28. so stratou 1:58min, a Viglaský 44. so stratou 6:01.min.

"Preteky sa vyvíjali celkom dobre. Z môjho pohľadu to bola moja najlepšia GP Chantal Biya. Až do poslednej etapy som mal čas veľkej skupiny a bojoval som o popredné celkové umiestnenie, čo sa mi ešte nikdy nepošťastilo. Keď už bol v závere pooskočený Polievka a bolo jasné, že ho už pelotón nedostihne, skúsil som aj ja nastúpiť 2km pred cieľom a získať cennú sekundičku, ktorá by zabezpečila UCI bodované celkové ôsme miesto. No bol som dostihnutý cca 800metrov pred cieľom. Bol som rozhodnutý špurtovať o top desať, zaradil som sa zhruba na šieste miesto pelotónu, keď zrazu v začiatku špurtu pri vjazde na Bulvár si vedúci pretekár Švajčiar Passi Puttini nevšimol v silnom daždi výmoľ na ceste a ihneď mu vo veľkej rýchlosti vyrazilo riadítka z ruky. Okamžite sa porúčal k zemi, za ním Basirou Konte, v zelenom idúci Holanďan van Eerd a aj ja. Po šmykľavej ceste som sa šúchal ako po ľade päťdesiat metrov, kým sa mi podarilo zastaviť. Samozrejme som bol klasifikovaný v čase skupiny, no získal som kvalitné bifteky takmer po celej časti ľavej nohy, čo v kombinácii s dažďom a africkými nečistotami na ceste zapríčinilo vysoké teploty a zimnice počas noci. Je to smola, porúčať sa k zemi tristo metrov pred cieľom poslednej etapy, obzvlášť, keď sa mi len nedávno zahojili hlboké rany z pádu v dojazde vo Francúzskej Guyane, je to smola, no i taký je šport, obzvlášť v špurtoch sa často padá i na väčších pretekoch. Z pohľadu tímu sme dosiahli dobré výsledky, víťazstvo a druhé miesto v etape sme po úspešnom vlaňajšku dokázali zopakovať, takže sme v celku spokojní, keďže na štarte bolo o jeden silný európsky tím viac, okrem bežnej dvojice Francúzskej Armády a Cantal, či Švajčiarskeho Velo-Passion tentokrát i holandský Global cycling. Holanďania sa na preteky vrátili po dvoch rokoch pauzy, keď v minulosti dokázali preteky dvakrát vyhrať celkovo a to konkrétne vtedajší amatérsky Majster Holandska Peter van Agtmaal, tentokrát dokázali rovnako vyhrať etapu, aktuálny holandský amatérsky Majster Holandska Kers skončil celkovo piaty, takže sme celkom spokojní s poslednými cestnými pretekmi sezóny." zhodnotil záver Martin Fraňo.

Okrem štadardne dobrých výsledkov a prípísaniu si 29 UCI bodov si Slováci upevnili aj bilaterálne kamerunsko-slovenské vzťahy, keď absolvovali sériu rokovaní so zástupcami Kamerunského ministerstva športu o budúcej možnej spolupráci. "Áno, vedúci tímu Fred Blankers a ja sme sa stretli so zástupcami Ministra športu Kamerunu a bol predostretý určitý plán spolupráce s CK BB do budúcnosti, nechcem predbiehať, no pokiaľ všetko dobre dopadne, budeme o zaujímavej spolupráci informovať. V každom prípade sa už veľmi tešíme na nadchádzajúcu Tour de Kamerun." povedal na záver africkej anabázy Martin Fraňo.

Kompletnú fotogalériu si môžete pozrieť na Facebooku CK BB

Kompletné výsledky si môžete pozrieť v sekcii Kalendár pretekov 2012.

Pretekári CK Banská Bystrica majú nastavené posedy metódou BG FIT v predajni BIKEPRO Banská Bystrica
Reklamný prúžok

Copyright © ckbb.sk 2024 - pre CK BB vytvorilo BikePro

Template by Templates for Joomla.