CK Banská Bystrica bude používať v roku 2015 bicykle Merida Reacto DA Limited

Home
Slovenčina (Slovenská republika)English (United Kingdom)

Peter Kán majstrom oddielu v klasickom lyžovaní

Keďže zima zúri v plnom prúde, cyklisti sa rozhodli absolvovať v rámci prípravy ďalšie preteky, a to Majstrovstvá Slovenska v klasickom lyžovaní na Králikoch.

Štvorica Kán, Fraňo, Debnár a Longauer si zmerala sily medzi kategóriou masters nad 30 rokov na rovnakých tratiach ako bežci muži, či ženy, no s hromadným štartom. Hnacím motorom ich účasti bola opäť stávka medzi manažérom Fraňom a Kánom s Debnárom. Fraňo bojoval proti odchovanému bežcovi Kánovi o 50 pív značky Budvar, proti Debnárovi o 20 pív na nedeľnej ťažkej trati 10 km voľnou technikou s hromadným štartom. Nedeľnej šou ale predchádzala sobotná klasická päťka resp. desiatka, kde sa zúčastnil Ladislav Longauer a exbežec na lyžiach Peter Kán.

Laco Longauer obsadil vo svojej kat. 6. miesto, keď len o vlások unikol meču už 64ročnej nestorky slovenského bežeckého lyžovania, tete Staroňovej. Peter Kán podal výborný výkon, keď obsadil tretie miesto a získal prvú medailu z Majstrovstiev Slovenska člena CK BB v tomto roku.

„Šli mi naozaj dobre lyže, trať na Králikoch je veľmi ťažká. Nemám bohvieakú formu, čerpal som zo skúseností z mladosti, na bežkách sa viem na chvíľku vytrápiť. Zajtra ma čaká súboj s pánom manažérom, bude sa na čo pozerať,“ povedal v cieli s úsmevom Peter Kán.

„Štartovať na MSR v behu na lyžiach som neplánoval. Vyprovokoval ma Martin, ktorý uzavrel stávku s Petrom Kánom a Mirom Debnárom. Hovorím si, 5 km klasicky odbehnem, je zima, cesty sú ešte zlé, bicyklovať sa nedá. Trať na Králikoch pekne upravená, ale nesmierne ťažká, kopec – zjazd, kopec – zjazd, žiadna rovina. S tréningovými bežkárskymi kilometrami som si nerobil žiadne ambície, napríklad na zisk medaily. V kútiku duše ma však niečo šteklilo. Že, čo ak? Ale „ak“ sa nestalo. Súperi odpálili päťku tempom, ktorému som od začiatku viditeľne nestačil, strata na medailu sa z kilometra na kilometer zväčšovala, až nakoniec vidina nadobro zmizla. V cieli 6. miesto s hrozivou vyše štvorminútovou stratou na víťaza. Zajtra plánujem štartovať opäť!," povedal v cieli unavený Laco Longauer.

V nedeľu sa konali Majstrovstvá Slovenska vo voľnej technike. Zároveň boli okorenené stávkou medzi Fraňom a dvojicou Kán, Debnár.

Podobné stávky sú vždy srandou a zvyšujú adekvátne motiváciu obzvlášť na športoch, ktoré sú naozaj len doplnkové. CK BB sa rozdeli na dva tábory, aj v rámci mazania. Dvojica Fraňo, Longauer mazala tajne v jednom kúte BB, kým Kán s Debnárom mali svoje mazacie finesy. Samozrejme výhoda účastníka olympijského realizačného tímu Kána bola i tu veľká, no zbrane sa dopredu neskladali.

„Martina som sa nebál. Predsa mám odbehané dosť na to, aby som sa vedel pripraviť na 10 km trať, nemám problém s technikou, no trošku som sa bál, že v tých kopcoch by som mohol pomaličky odísť kondične, no vydržal som až do cieľa a svojich 50 Budvarov som si zaslúžil,“ povedal v cieli neoficiálny majster oddielu Peter Kán. Jeho výkon však stačil iba na šieste miesto.

„Boli to po Bielej stope moje druhé bežecké skatové preteky. Po štarte som sa aj ja zamotal do pádu a ocitol som sa úplne na chvoste poľa. Bojoval som zuby-nechty, a keď som tri kilometre pred cieľom zazrel pred sebou Martina, povedal som si, buď-alebo. Záverečný výkon sa dial už na hranici totálnej kómy, no zbavil som sa ho a do cieľa som prišiel pred ním a stávku vyhral,“ s úsmevom zhodnotil nedeľu Miro Debnár.

„Celá táto stávka vyšla z mojej hlavy, vzorným fanúšikom CK BB ešte tkvie v pamäti nedávna stávka „Labadáš“, ktorú som vyhral práve s Lacom Longauerom, a ktorý bol práve pri bežeckých pretekoch v mojom realizačnom tíme. Jasné bolo, že proti bežcovi Petrovi som outsider, aj keď jeho nadváha ma trošku pri ťažkej trati posmeľovala, no takmer nikto mi neveril, pravdupovediac ani ja sám, mal som asi tak jedného fanúšika. Proti Mirovi to bolo skôr fér a otvorené, čo ukázal aj náš súboj. Po štarte som síce skvele, až prekvapivo, odštartoval, no hneď v prvom zjazde som sa ocitol na zemi, keď mi ustrelila noha v stope a už som bol na chvoste. Petra som skoro stále videl, mal náskok zhruba minúty, Miro bol ďaleko za mnou. V závere už mi dochádzali sily a hlavne, keď ma Miro dva kilometre pred cieľom dostihol a hneď mi nastúpil, zlomil som sa úplne a nafasoval som od neho minútu na kilometri a od Petra v konečnom zúčtovaní viac ako tri. Prehral som síce 70 pív, no určite budeme v podobnom trende na individuálnych pretekoch-časovkách pokračovať aj v priebehu cyklistickej sezóny. Má to náboj a prináša to výbornú náladu,“ povedal v cieli Martin Frańo.

„Dnes sa situácia opakovala presne v takom istom scenári ako včera, len s tou zmenou, že spôsob behu bol korčuľovanie a opäť šieste miesto so stratou na víťaza 2:50 min,“ povedal v cieli Laco Longauer, ktorý opäť ako starší pán absolvoval voľnú päťku.

výsledky

Pretekári CK Banská Bystrica majú nastavené posedy metódou BG FIT v predajni BIKEPRO Banská Bystrica
Reklamný prúžok

Copyright © ckbb.sk 2024 - pre CK BB vytvorilo BikePro

Template by Templates for Joomla.